Cześć wszystkim
Przeczytałem wszystkie strony w tym wątku i póki co poniższy temat nie był poruszany
Czy może ktoś rozwiać moje wątpliwości i odpowiedzieć na poniższe pytania związane z użytkowaniem TV wraz z konsolą (Xbox Series X) i soundbarem (zapewne dowolnym, ale w moim przypadku Philips B95 lub B97)?
Telewizor od dwóch lat sprawuje się świetnie poza pewnym wyjątkiem...
Konsola Xbox Series X
musi być podłączona z tyłu pod złącznie HDMI
eArc 120Hz 4K aby nie było problemów z wyświetlaniem obrazu. Po podłączeniu pod zwykły HDMI ARC 120Hz 4K obraz robi coś w stylu overscan, ucina dół ekranu, reszta jest powiększona. Sprawdzane na oryginalnym kablu HDMI 2.1 Microsoft jak i innych firm - z certyfikatem. Podsumowując - aby nie było problemów - kablem pod eArc i tyle.
Nie przeszkadzało mi to do tej pory ale... przyszedł czas na zakup soundbara, zza granicy bo taniej o ponad połowę - Philips Fidelio B95 lub 97 (co będzie dostępne w pierwszej kolejności). I teraz jeżeli dobrze rozumiem, to aby w pełni cieszyć się jego możliwościami powinienem podłączyć go kablem HDMI 2.1 pod złącze eArc z tyłu telewizora... co spowoduje problemy z xBoxem.
1) Czy jeżeli podłączę soundbara pod PUS9206 złączem ARC, a nie eArc - będzie dźwięk puszczany na belkę w formacie Dolby Atmos? (pomińmy temat, czy w ogóle będzie to odczuwalne).
2) Czy DA, DTS będzie puszczane tylko poprzez eArc? Czy też eArc jest po to, aby przekierowywać dźwięk np.: konsola -> tv -> soundbar
3) Czy poprzez złącznie ARC, telewizor puści na belkę wszystkie obsługiwane przez siebie formaty dźwięku np.: z netflixa (DA, DTS)
Ps. Zgłaszałem kiedyś te problemy do serwisu ale polegli.
Ps.2. Czy w Waszych telewizorach zauważyliście, ze z biegiem czasu trzeba coraz bardziej podkręcać głośność? Na początku wystarczyło 6-8. Potem 10, teraz już musze ustawiać na 14-15