Oczywiście jeśli jest to w ramach rękojmi/niezgodności towaru z umową(czyli z ustawy) to sklep ma obowiązek zwrócić całą kwotę w ten sam sposób co było płacone, sklep niema prawa wypłacić pieniędzy w sposób który sam sobie wymyśla w swoich regulaminach bo te kwestie są uregulowane przez przepisy prawa!Aktualizacja sytuacji:
W wielkim skrócie (pominę kuriozalną sytuację z serwisem, bo szkoda klawiatury): dostałem propozycję wymiany mojego TV na model 8919, jeśli odmówię, to zaproponowano mi zwrot środków na kartę podarunkową sklepu, powołując się na ich regulamin. Chyba nie do końca jest to zgodne z prawem w mojej sytuacji, ponieważ zakup był dokonany drogą internetową i zwrot powinien być w takiej samej formie, w jakiej została dokonana płatność. Co innego w przypadku zakupów stacjonarnych, z tego co wiem, to wtedy sklepy mają prawo do zwrotu na kartę podarunkową, chociaż znam też przypadki, gdzie po usilnych próbach sklep oddał gotówkę.
OK, a znasz takie sklepy, które oferują bezpłatny zwrot? Z moich weekendowych poszukiwań, to jedynie X-KOM oferuje bezpłatny zwrot, zamawiają kuriera na własny koszt.Oczywiście, że bezpłatnie.
ciekawe bo mnie odesłanie TV na wymianę kosztowało 150 zł.Oczywiście, że bezpłatnie.
A jeśli sam rezygnujesz i podajesz przyczynę rezygnacji?Oczywiście, jeśli sam rezygnujesz bez podania przyczyny.
A gdzie odsyłałeś?ciekawe bo mnie odesłanie TV na wymianę kosztowało 150 zł.
do kikiegoA gdzie odsyłałeś?
Są dostępne nowe modele - różnych firm.