Korzystam od kilku dni z modelu 65 8818 - problemy jakie wyżej wspomniani mają są mi obce, na szczęście u mnie matryca cała bez żadnych kwiatków. Co do samego TV, w kwestii wykonania i rozwiązań w postaci obrotowej podstawki na duży plus, chwilowo musialem wybrać takie rozwiązanie i to naprawdę ułatwia życie i komfort ustawiania TV. Przechodząc do obrazu: ustawienia fabryczne przejaskrawione i prześwietlone, sporo dały tipy od kikiego. Jeśli chodzi o wrażenia ze strimingów (telewizji nie oglądam) jest bardzo poprawnie. Sprawdzałem na różnych filmach z różnych ram czasowych: Gladiator i pierwsze sceny z walki Rzymian z Germanami - o nic się przyczepić nie można, sceny dynamiczne, ciut ciemniejsze. Kroniki Riddicka - film w swojej konwencji ciemny - żadnych problemów z czerniami, wszystko widoczne. Nowy Top Gun - ładne żywe kolory, sam film mocno „ciepły”, sceny lotnicze bez zarzutu. YouTube przy odpalaniu różnych testowych filmów w rozdziałach 4K z załączonym hdrem ładne dla oka, brak ścięć, płynnie przechodzenie kadrów, kontrast. Google TV świetny, full aplikacji, łatwe w obsłudze. Ale żeby nie było tak kolorowo - czernie - ja wiem, że to nie jest czerń wybitna, taka widziałem w oledzie LG u kolegi, ale on dał za tv dwa razy więcej niż ja, jest ona akceptowalna i dla kogoś kto przerzucił się, że starego Phillipsa, to i tak bajka. W cenie do 3700-3800 dobry zakup, cokolwiek więcej uważam za przepłacenie.