Philips 55pUS7600 test - Philips czyli ciągła walka o doskonałość !

Siofor

New member
Cześć. Powrót na forum po dłuższym czasie.
Zastanawiam się nad 55PUS7600 ale ostatnio zwróciłem uwagę także na 55PUS7170.
Czy ktoś w prostych słowach wyjaśniłby mi różnice w jakości (głównie czy ma matrycę IPS czy VA, z jaką częstotliwością natywną) wiem, że 7600 ma VA 100Hz.
Czy należy się spodziewać dużej różnicy jakości obrazu (czerń, płynność)?
Co właściwie oznacza różnica pomiędzy Perfect Natural Motion i Perfect Motion Rate 1400 Hz dla 7600-ki, a Natural Motion i 800 Hz Perfect Motion Rate dla 7170?
Różnica 3D aktywna/pasywna nie ma dla mnie dużego znaczenia, podobnie input lag - nie gram dużo, a jeśli już to na pc. Cena ma znaczenie ale nie decydujące. Jeśli 7600 jest dużo lepsza to zaakceptuję różnicę cenową.
Z góry dziękuję za ewentualną pomoc w wyborze.

DJ82

Member
czolem :p

brygado, mam philipsa 55pus7600. wszystko jest ok , poza 3d z YouTube.
TV nie ropoznaje filmow w 3d. W opcjach widoczny jest tylko 2D. Reszta pol - nieaktywne

Z innych zrodel/stron 3D dziala rewelacyjnie
Ktos moze pomoc ? :) :confused:

Mam 48PUS7600 i jest dokładnie tak samo. Pomoże pewnie dopiero nowy soft...

Zauważyłam również że jak uruchamia się jakieś aplikacje np KODI to później są kłopoty z obrazem np dziwne kolory. Dopiero wył/wł TV rozwiązuje problem.

chamberxx

New member
Mam 48PUS7600 i jest dokładnie tak samo. Pomoże pewnie dopiero nowy soft...

Zauważyłam również że jak uruchamia się jakieś aplikacje np KODI to później są kłopoty z obrazem np dziwne kolory. Dopiero wył/wł TV rozwiązuje problem.

Dzieki.
A jak u Ciebie smuzenie obrazu przy duzej dynamice? Jest zauważalne ?
U mnie jest wszsystko ok, ale widzialem ze na forum ta kwestia jest poruszana

Ostatnia edycja:

Angael

New member
Cześć. Powrót na forum po dłuższym czasie.
Zastanawiam się nad 55PUS7600 ale ostatnio zwróciłem uwagę także na 55PUS7170.
Czy ktoś w prostych słowach wyjaśniłby mi różnice w jakości (głównie czy ma matrycę IPS czy VA, z jaką częstotliwością natywną) wiem, że 7600 ma VA 100Hz.

"Philips PUS7600 wyposażony został w 120Hz matrycę typu VA. Za podświetlenie ekranu odpowiedzialne są standardowe, białe, diody LED w układzie krawędziowym." - cytuje za ******************************

DJ82

Member
Smużenia jakoś nie widzę. Wydaje mi się natomiast że jak na TV patrzy się z boku to kolory są jakby jaśniejsze i to mnie trochę irytuje...

Angael

New member
Smużenia jakoś nie widzę. Wydaje mi się natomiast że jak na TV patrzy się z boku to kolory są jakby jaśniejsze i to mnie trochę irytuje...

Uroki matrycy VA. Jesli maja byc duze katy ogladania to tylko matryca IPS. To sa juz kwestie zastosowanych matryc wiec na to producent wplywu nie ma ale juz na artefakty przy szybszym ruchu ma i to duzy wplyw - kwestia algorytmow.

DJ82

Member
Wątpię żeby były inne rozmiary tego modelu...

Co do Player TVN to PHILIPS odpowiedział mi że problem jest im znany i pracują nad rozwiązaniem...

Siofor

New member
Dzięki Angael, ale nie do końca mi o to chodziło. Zastanawiałem się jak duża jest różnica pomiędzy 7600 a 7170. W międzyczasie doczytałem, że 7170 ma 50/60 Hz w stosunku do 7600 które ma 100/120. Nadal jednak nie znalazłem czy 7170 to IPS czy VA i czy warto się pakować w 7170 czy dołożyć do 7600. Wolałbym VA. Nie poluję na wodotryski, gry, internet ale chodzi mi o jakość obrazu czerń i płynność (filmy i tenis).

accu

New member
Bez reklam
Witam uprzejmie,
Matryca 50 Hz typu IPS , 3D pasywne jest w telewizorach Philips serii 7170 .

Pozdrawiam,;)
accu
:kom:

Ostatnia edycja:

Angael

New member
Do osób które mają problem ze smużeniem/artefaktami w szybkich scenach, znalazłem półśrodek w postaci ustawienia trybu "GRA" w ustawieniach obrazu - uruchamia to tryb automatyczny algorytmu ruchu i problem znika natychmiast. W trybie "KOMPUTER" pojawia się nieprzyjemna maska rozjasniajaca ekran na trybie "GRA" nie zauwazylem takich problemów. Nadal nie jest to lek na całe zło ponieważ wszelki materiał puszczany bezpośrednio z TV, a nie złacz HDMI, nie ma mozliwosci ustawiania tych trybów i problem nadal istnieje. Wyglada na to ze w trybie recznym nie dziala u mnie mozliwosc zmiany wartosci zwiazanych z ruchem, a w trybie auto w postaci "GRA" czy "KOMPUTER" ustawia je prawidlowo. Moze nowa aktualizacja zmieni ten problem albo moj egzemplarz jest wadliwy.

DJ82

Member
Dziś na Astrze pojawił się kanał 4K w HEVC ale niestety mój TV tego nie wyszukuje - jak jest u Was?

Parametry kanału:

ID: Fashion 4K
PID V: 2815 (UHD/HEVC)
PID A: 2816
PID PCR: 2815
SID: 12510
PID PMT: 106
Provider: SES ASTRA
Kodowanie: brak (FTA)

Angael

New member
Dziś na Astrze pojawił się kanał 4K w HEVC ale niestety mój TV tego nie wyszukuje - jak jest u Was?

Parametry kanału:

ID: Fashion 4K
PID V: 2815 (UHD/HEVC)
PID A: 2816
PID PCR: 2815
SID: 12510
PID PMT: 106
Provider: SES ASTRA
Kodowanie: brak (FTA)

Ja dzialam tylko na dekoderze nc+ wiec nie pomoge.

manner

New member
Angael

Artefakty w dynamicznych scenach mają żadnego dostawcy, czy telewizor jest wyposażony w HDNM lub podobnym (tru motion, motion flow...) Artefakty mogą być 3 rodzaje, jak powiedziałem:
1. Halo w dynamicznych scenach, ale jest bez hamulców
2. Hamulce w dynamicznych scenach, ale subtelne aureole
3. Zarówno

W telewizorach Philips - pierwszą opcję. Taki algorytm: super gładki obraz, ale zjawy trudne chwile. Nie idealny algorytm, wszędzie są niuanse. Ale te aureole na przykład na moim pus7600 dyskretny. "Gry" i "Komputer" - wyłącz HDNM do zmniejszenia opóźnień i niekorzystne zmiany w pracy w "Monitor". Jeśli oglądanie telewizji, pochodzą one z częstotliwością 60 Hz - może HDNM off.

Do góry