Witam.
Przeczytałem prawie cały wątek o tym Philipsie i noszę się z zamiarem zakupu tego modelu: 49PUS6561. Kupować będę w x-komie, a jako, że mam do nich zaufanie to myślę, że nie będzie problemu ze zwrotem w przeciągu 14 dni, a taką ewentualność też biorę pod uwagę. Generalnie jeśli chodzi o tv to oglądam filmy tylko z komputera oraz gram w Fifę. PC podłączony przez hdmi. Wszystkie funkcje typu przeglądarka, youtube i inne bajery (aplikacje) zbytnio mnie nie interesują. Telewizję oglądam rzadko, za to często wieczorem zasiadamy z drugą połówką i odpalamy jakiś film. Ambilight bardzo nam się spodobał, ale nie jest to kluczowy wybór tv. Teraz mam LG42LA691S, odtwarzania z dysku nigdy nie użyłem, z przeglądarki nie korzystam, po prostu rzucam film z kompa i tyle.
Najchętniej kupiłbym 50' monitor bez tych wszystkich zbędnych funkcji

.
No ale do rzeczy, bo mam kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi:
1) Czy po kupnie tv, podpinając kablem hdmi, wybiore sobie rozdzielczość 4k i tyle? Oznaczę port jako PC i będę miał ten nisky input lag o którym mowa w teście?
2) Co z filmami w formacie .mkv z HDR'em, czy odpalając przez VLC telewizor sam wykryje, że jest HDR i uruchomi go? Czy musi być jakiś specjalny kabel/funkcja/odtwarzacz? Dźwięk mnie nie interesuje bo przesyłam po optyku z kompa na swoje Logitechy, a one bez problemu dekodują mi DTS'a.
3) Mam kartę GTX 1070 która posiada HDMI w wersji 2.0, czy po zakupieniu odpowiedniego kabla bez problemu prześlę rozdzielczość 4k na ten tv?
4) No i najważniejsze, ta całą chroma 4:4:4, o której czytam i nie bardzo rozumiem.
W teście jest info o trybie GRA
"Tryb ten nie jest jednak odpowiedni do używania z komputerem, bowiem nie pozwala uzyskać pełnej rozdzielczości barw (przy sygnale 4:4:4/RGB) przez co drobne kolorowe elementy są mniej czytelne. By telewizor działał jako pełnowartościowy monitor należy użyć stylu aktywności "Komputer" (Obraz -> Zaawansowane -> Typ aktywności -> Komputer). Input Lag nie wzrasta."
Ktoś ma może podpiętego PC'ta i jest w stanie wytłumaczyć mi po ludzku o co chodzi i jak to wygląda w praktyce?
Z góry bardzo dziękuję za wyjaśnienie i pomoc
Clouding i banding swoją drogą, też mam zamiar to sprawdzić i zobaczyć czy wartości są dla mnie akceptowalne, jednak najważniejsza jest dla mnie współpraca w/w modelu z podpiętym komputerem.