Cześć, proszę podajcie swoje ustawienia obrazu do 55PUS7303.
Korzystam głownie nocą z konsoli(PS4pro) i Netflix'a.
Telewizor jest okej, mam go od września. Sam nie mogę ustawić tylko czerni. Jest tak głęboka, że nie widać szczegółów albo je widać, tylko że przechodzi w odcienie szarości.
Umiecie się z tym uporać?
"Co się stanie jak w konsoli ustawimy zakres Limited, a w tv Full?
Konsola przesyłając kolor czarny robi to wartością 16. TV spodziewa się 0 i tylko wtedy wyświetli kolor czarny. Skutek? Czarny będzie wyswietlany jako szary. Ogólnie obraz wydaje się być wyprany z kolorów.
Co się stanie jak w konsoli ustawimy zakres Full, a w TV Limited (lub tv nie obsługuje pełnego zakresu)?
Telewizor otrzymując wartość 16 wyświetli ją jako czarny, a tymczasem konsola przecież przesyła dopiero szary. Mało tego, wszystkie pozostałe odcienie szarości (1-15) również będą wyświetlane jako czarny. Skutek? Kolory wydają się pełniejsze, a czerń głębsza ale tracimy masę szczegółów w krańcowych zakresach.
Co się stanie jeżeli w konsoli i w tv ustawimy Limited?
Czerń będzie przez konsolę przesyłana jako 16 i TV będzie prawidłowo wyświetlał ją jako czerń. Obraz wyświetlany jest w pełni poprawnie.
Co się stanie jeżeli w konsoli i w tv ustawimy Full?
Czerń będzie przez konsolę przesyłana jako 0 i tv będzie prawidłowo wyświetlał dopiero 0 jako czerń, traktując wartości 1-15 jako odcienie szarości. Obraz wyswietlany jest w pełni poprawnie, a w stosunku do zakresu ograniczonego zyskujemy więcej odcieni i co za tym idzie płynniejsze przejścia między nimi.
Wszędzie pisałem o dolnym zakresie i czerni ale analogicznie wygląda to dla górnego czyli bieli i tamtejszych odcieni szarości.
Wszystko powyższe można sobie samemu sprawdzić na różnych planszach testowych i bawiąc się ustawieniami.
W Samsungach przełączanie zakresu znajduje się w Menu->Obraz->Opcje obrazu->Poziom czerni HDMI. Do wyboru mamy Niski i Normalny. Niski to RGB Limited, a Normalny to Full. PS4 przy ustawieniu tego na Auto ustawia na Limited. Wszystko sprawdzałem i potwierdzałem na Samsungach z trzech różnych serii z trzech ostatnich lat"
Nie wiem gdzie takie ustawienie znajduje się w menu philips. Ale najlepiej jak ustawisz zakres hdmi/przestrzeń hdmi/przestrzeń kolorów na Pełny/full/wysoki, tak samo w konsoli w ustawieniach obrazu.