Ja problemu przełączania kanałów nie rozumiem.
Przełączam na jeden, oglądam 10 sek., przełączam na kolejny, 10 sek, i tak aż znajdę coś ciekawego (ale zazwyczaj wiem po co siadam do TV i nie pstrykam bez sensu).
Więc jeszcze raz napiszę że nie pojmuję argumentu "szybkiego przełączania kanałów", czy to TV czy dekoder.
No to ja napiszę jak ja rozumiem problem przełączania kanałów, który w Philu jest dla mnie denerwujący, choć jak napisałem wcześniej jest duża rożnica pomiędzy modelem 5507 i 6008.
Listę zaprogramowanych kanałów zorganizowałem sobie w następujący sposób:
Przeszukałem wszystkie transpondery na satelicie, zaprogramowałem wszystkie dostępne kanały a następnie te które zamierzam oglądać zaznaczyłem jako "ulubione" ograniczając listę ponad 3000 kanałów do tych, które mam w swoim pakiecie plus jakieś tam FTA czyli ok 150 kanałów. Kanały przełączam wybierając je z listy wyświetlającej się po wciśnięciu przycisku LIST (lista ograniczona do pozycji ULUBIONYCH).
I teraz różnice pomiędzy serią 5507 i 6008.
W 5507 niezależnie od tego czy lista jest pełna czy ograniczona do "ulubionych", każdy kanał zawsze ma ten sam numer (np. TVP1 zaprogramował się u mnie na kanale numer 2101 a TVN24 na 217
więc w celu przełączenia kanałów trzeba wejść w listę i wybrać z niej interesujący kanał. Lista jest pogrupowana w "strony" po 20 kanałów i w przypadku, gdy telewizor najpierw każe czekać na wyświetlenie listy kanałów ok 5 sekund, potem z opóźnieniem reaguje na przechodzenie po liście, dodatkowo dodając kilka sekund na zmianę kolejnych stron. Jak pisze że " z opoźnieniem" reaguje na chodzenie po liście mam na myśli np to, że jak nacisnę kursor w lewo np cztery razy, to po powiedzmy dwóch sekundach kursor zaczyna się przemieszczać i jak slimak skacze cztery razy w lewo.... jak czasami się zatrzyma to nie wiem czy on jeszcze myśli czy to ja o raz za mało nacisnąłem... naciskam jeszcze raz i wtedy okazuje się że nacisnąłem dobrą ilość razy tylko TV sobie myślał i w związku z tym kursor poleciał za daleko i trzeba wracać...Przypomina mi to korzystanie z MS WORD 6.0 na 386 SX z 1 MB RAM....Jako roczny użytkownik tego TV mogę stwierdzić że jest to frustrujące - to opinia moja, żony i innych członków rodziny......
W 6008 sytuacja wygląda lepiej z uwagi na lepszą organizację tych list. Z prędkością działania jest troszkę lepiej ale największa korzyść płynie z tego, że główna lista kanałów i lista ulubionych mają osobną numerację kanałów (np. TVP1 na liście ulubionych jest z takim numerem na jakim go ustawiłem czyli ma numer 1 a na liście głównej ma jakiś kosmiczny numer 1678 którego nigdy bym nie zapamiętał)
Zatem jeśli mam wybraną listę kanałów ulubionych, to obracam się jedynie w obszarze 150 kanałów, z dowolnie ustawioną przeze mnie kolejnością i z numerami kanałów od 1 do 150. Dzięki temu nie muszę wchodzić w listę tylko od razu wybieram numer kanału który mnie interesuje - te 150 jakoś się zapamięta. Przełączanie kanałów trwa ok 2-3 sekund czyli w zasadzie tyle samo ile w większości dekoderów. Zatem w tym modelu nie uważam przełączania kanałów za czynność problematyczną i z całą pewnością nie jest to coś, co miałoby mnie zniechęcić do tego TV. w 5507 niestety stanowi to dla mnie problem...