Miałem już nic tu nie pisać bo to i tak z tego co widać nie mam sensu, a to co miało być głównym celem tego wątku przekształciło się w jakąś "świętą wojnę" zwolenników i przeciwników Philipsa.
Gdyby nie to, że postanowiłem czekać na ten test widmo, o którym już chyba wszyscy słyszeli, ale jeszcze nikt go nie widział, to zapewne od kilku tygodni byłbym już (zapewne szczęśliwym) posiadaczem 55PFL6198k + tablet gratis i siedział bym sobie teraz w domu zachwycając się każdą nowo odkrytą zaletą tego modelu i nawet bym na to forum nie wchodził, żeby nie czytać o wszelakich wadach, których ponoć jest równie wiele, tylko jakoś nie wszystkim przeszkadzają.
W czasie gdy czekałem na test cena TV skoczyła z 5100 na 5800 (i tablet zabrali
) no to postanowiłem popatrzeć za czymś innym za te pieniądze. Nie będę pisał z czego wybierałem, ale finalnie zostało mi do wyboru albo LG 55LA691s albo LG 55LA740s. O dziwo te modele też tu się przewijają. Nie będę pisał dlaczego akurat one. Po prostu odpowiadają moim preferencjom. Poza tym teraz też mam LG (tyle że plazmę) i jak porównuję np z Panasonic`em w pracy, to jakością obrazu i funkcjami przebija go ogromnie. A są to modele z jednego roku i LG był zdecydowanie tańszy. To tak odnośnie tego co ktoś wcześniej pisał, że LG to podobno nie robi dobrych TV. Opinia tak samo mądra i rzeczowa jak ta, że francuskie auta są do dupy. Powielana przez tych co pewnie nawet nie siedzieli na przednim siedzeniu tego "francuza" no ale tak słyszeli i oczywiście w obronie swojej teorii dali by się pokroić. Grunt to stereotypy.
Na rzeczowy OBIEKTYWNY test to raczej nie ma co liczyć. Nawet człowiek grający sam ze sobą w szachy podświadomie wybiera sobie faworyta (kolor). Taki test to musiałaby chyba zrobić maszyna. Pomijam tu już wszechobecną ostatnio promocję firm, ale tego też nie można wykluczyć.
Podsumowując. Jak tak czytam codziennie ten wątek, to dokładnie nie dowiedziałem się NICZEGO na temat tej serii telewizorów. Jak na razie to tylko ciągłe dogryzanie jedni drugim, a poprzednio to 3/4 postów to były tylko pytania o test. Czy i kiedy będzie.
Ja na chwilę obecną, jak już pisałem, wybieram między jednym z 2 LG, ale jeśli cena 6198 znów spadnie to (o zgrozo dla co poniektórych) pewnie go kupię.
Specjalnie nie pisałem żadnych plusów jednego czy drugiego producenta, żeby nikt mi się nie czepiał, tylko mogę napisać, że nie zależy mi na jakichś mitycznych czerniach, które i tak są pewnie wystarczające zawsze, tylko ludzie wydziwiają, ale na funkcjach multimedialnych. Amen