Zastanawia mnie, że niektórzy narzekają, że na "pustych" ekranach pojawia się "nierównomierne podświetlenie". Nigdy nie przyszło mi do głowy, by przejmować się wyglądem ekranu bez obrazu. Mam ustawioną na stałe Oszczędność Energii. Oglądam "rozrywkę" głównie wieczorami i to co proponuje ten parametr przy Ambilight i lekko podświetlonym suficie jest na granicy ostrości, czerni i jasności. Gdyby był choć odrobinę "lepszy" musiałbym wejść na Osobisty i "pozdejmować" te parametry. W dzień oglądam głównie wiadomości i to na TVP Info, która w tv naziemnej nadaje w SD. Tylko gdy świeci słońce (telewizor blisko podwójnych drzwi balkonowych od południa) zaciągam częściowo zasłony. Oczywiście siadam wtedy na wprost, ponieważ mieszkanie mogę oglądać również bez patrzenia na ekran ( to taki żarcik, informacja dla tych bez poczucia humoru). W dzień to ustawienie również jest wystarczająco dobre. Oczywiście ustawienia to rzecz gustu, lecz patrząc w ekran warto pamiętać,że nie jest to łagodny obraz jaki serwuje nam realny świat. Czyli obiekty widzimy dzięki odbitemu przez nie światłu naszej gwiazdy. To czym nas raczy telewizor to DYNAMIT w porównaniu z Realem. Nasze oczy niestety nie są elektronicznymi urządzeniami i trudno będzie wymienić wypalone sensory.