Philips 47pfl6008 test-ten model robi furorę na całym świecie,czy tak będzie w Polsce

lucjan 5

New member
Nie lucjan jeszcze się nie kontaktowałem. Przypuszczasz, że może być to problem który można będzie rozwiązać na telefon?
Nie wiem czy jest to problem, który można rozwiązać przez telefon. Jednak ja, WIELOKROTNIE konsultowałem się z nimi w momentach, gdy coś mi nie działało tak jak powinno. Konsultanci poświęcali sporo czasu dyktując mi krok po kroku co mam "nacisnąć" i wszystko co dało się sprawdzić sprawdzaliśmy tą drogą. Działo się to zanim mniej więcej skumałem jak do 6008 podchodzić. Co prawda częściej korzystałem z ich usług przy 7406, ale to były inne problemy. Pomogli mi właściwie we wszystkich przypadkach, które były wynikiem mojego "nieuświadomienia". Jeśli nie uda się usunąć przyczyny poprzez ustawienia wszystkich parametrów, sprawę przekazują do serwisu. A z serwisem bywa tak jak z większością serwisów. Jedni są zadowoleni, inni wk.....ni. Jeśli chodzi o ciemny ekran, zauważyłem, że jak się "rozbrykam" i zaczynam wydawać polecenia szybciej niż telewizor zdąży przetrawić poprzednie wciskanie klawiszy, po prostu się buntuje, zawiesza i gasi ekran. Jest kilka sposobów by się z tego wydostać. Ostatecznym jest WYŁĄCZENIE PILOTEM (mimo że nie ma obrazu), czekamy by ZAPALIŁA SIĘ CZERWONA DIODA. Potem wyłączamy na minutę lub więcej WTYCZKĘ Z GNIAZDKA. Po ponownym włożeniu wtyczki do gniazdka trzeba zaczekać aż ZAŚWIECI się czerwona dioda i dopiero wtedy włączyć telewizor pilotem. Jeśli nie, pozostaje konsultant.

Mój egzeplarz od kąd go tylko mam ( lipiec ubiegłego roku) z racji tego iż potrafi sam się włączyć w nocy, za każdym razem przed pójściem spać odłączam go od sieci. Po takim zabiegu proces włączania telewizora chwile musi potrwać. Próba uruchomienia go zaraz po zaświeceniu się czerwonej diody skutkuje wariowaniem tv więc gdy załączę TV do sieci pokaże się czerwona kropeczka trzeba odczekać z dobre 1,5 minuty i dopiero można włączyć z pilota TV, następnie po upływie około 2,5 minuty można normalnie korzystać z TV ( oczywiście bez szybkiego startu). Co zauważyłem przy 2 ostatnich aktualizacjach to to że dynamiczne podświetlenie przestało działać prawidłowo, tzn niezależnie na jaki tryb ustawię: standard, najlepszy obraz czy najlepsze zasilanie działa ono tak samo jak przy opcji najlepszy obraz. Niestety muszę korzystać z tej funkcji gdyż mój egzeplarz ma dość nie równo podświetloną matrycę i chmurki są dość znaczne ponadto występuje też binding i lekkie cienie na jaśniejszych tłach choć może to być spowodowane słabym sygnałem (DVBT). Niestety przez brak czasu nie mam kiedy nawet zrobić zdjęć i pokazać a zamierzam to już zrobić od jakiegoś czasu może ktoś coś zaradzi. Z pozytywów ostatniej aktualizacji można wymienić prawidłowo wyświetlający się pasek "postępu" programu widoczny przy logach danego kanału podczas ich przełączania. Większych zmian nie zauważyłem. Choć musiałbym posiedzieć dłużej. Aha tak jak pisałem kiedyś wcześniej Telewizorek skalibrowany.

lucjan 5

New member
Ja też odłączam go ZAWSZE na noc, ponieważ muszę zasłaniać ekran kawałkiem materiału. A to ze względu na kota, który nie musi, ale może ocierać się o niego pyskiem . Krótko mówiąc otrze się jak będzie miał ochotę, a to zostawia ślady. Przed wyciągnięciem wtyczki (po wyłączeniu pilotem) czekam, aż przestanie świecić dioda twardego dysku (podłączony na stałe). Nie wiem czy to ma znaczenie, ale wiem, że żadne prądy już nie błądzą po urządzeniach. Również korzystam TYLKO z DVBT. Nadajnik mam w Raszynie, 18 km w linii prostej. Sygnał wyśmienity. Używam wyłącznie ustawień fabrycznych, bez żadnej kalibracji. Jeśli jakieś chmurki mam to muszą być na tyle słabe, że ich nie zauważyłem. Jedyne ustawienie "osobiste" to dźwięk do słuchania ludzkiej mowy. Mimo, że basy zdjęte do minimum, żona czasami narzeka że czyjś głos "dudni". Na niektórych stacjach (nie podstawowych) nadają czasami filmy w tak kiepskiej jakości, że kontury rozmazują się w czasie ruchu. Ale wystarczy przejść na któreś HD by się uspokoić, że obraz jest super.

masta88

New member
po naprawieniu TV miałem uszkodzony od nowości nie działało hdmi z ps3 i laptopem reszta sprzetu po hdmi dzialala, trwało to równo miesiąc bo czekali na część wymienili cały układ może moduł SSB? Chodziło chyba o hdcp. Mam problem z dźwiękiem, zauważyłem to teraz kiedy mogę już grać na ps3 wcześniej się nie dało. Obraz i dźwięk podłączony po HDMI, opóźnienie jest dość duże bo jakieś 0,8sekundy. Niby w opcjach coś jest ale to jeszcze bardziej spowalnia mi dźwięk. Ktoś da jakieś rady?

lucjan 5

New member
po naprawieniu TV miałem uszkodzony od nowości nie działało hdmi z ps3 i laptopem reszta sprzetu po hdmi dzialala, trwało to równo miesiąc bo czekali na część wymienili cały układ może moduł SSB? Chodziło chyba o hdcp. Mam problem z dźwiękiem, zauważyłem to teraz kiedy mogę już grać na ps3 wcześniej się nie dało. Obraz i dźwięk podłączony po HDMI, opóźnienie jest dość duże bo jakieś 0,8sekundy. Niby w opcjach coś jest ale to jeszcze bardziej spowalnia mi dźwięk. Ktoś da jakieś rady?
Pierwszy krok, kontakt z konsultantami Philipsa, (telewizory) 22 397 15 04. Jeśli Ci nie pomogą znaleźć rozwiązania przez telefon, zgłoszą usterkę w serwisie.

masta88

New member
Pierwszy krok, kontakt z konsultantami Philipsa, (telewizory) 22 397 15 04. Jeśli Ci nie pomogą znaleźć rozwiązania przez telefon, zgłoszą usterkę w serwisie.

Oczywiście wcześniej zgłaszałem problem no ale czekałem miesiąc, gdy to zauważyłem serwis już nie pracował i przez weekend nie będzie chciałem na szybkiego spytać się Was. Jeśli znowu mam czekać miesiąc to będą już dwa...

lucjan 5

New member
Oczywiście wcześniej zgłaszałem problem no ale czekałem miesiąc, gdy to zauważyłem serwis już nie pracował i przez weekend nie będzie chciałem na szybkiego spytać się Was. Jeśli znowu mam czekać miesiąc to będą już dwa...
Jeśli dobrze zrozumiałem, próbowałeś rozwiązać problem telefonicznie (krok po kroku) z konsultantem w Philipsie (nie z serwisem) i nic to nie dało. Niestety ja się nie znam na tych wyszukanych opcjach 6008. Korzystam tylko z podstawowych. Może dlatego nie narzekam, bo nie odkryłem jego niedomagań w "wyższych sferach".

matysek_alf

New member
Co zauważyłem przy 2 ostatnich aktualizacjach to to że dynamiczne podświetlenie przestało działać prawidłowo, tzn niezależnie na jaki tryb ustawię: standard, najlepszy obraz czy najlepsze zasilanie działa ono tak samo jak przy opcji najlepszy obraz.
U mnie jest podobnie. Od jakiegoś czasu ta funkcja nie działa. Tzn działa ale wszędzie tak samo czyli jak jest ciemna scena to prawie nic nie widać :/ Tak samo wkurza mnie "klatkowanie" podczas ruchu kamerą. Tzn jeśli kamera jedzie powoli w jedną stronę to obraz nie jest płyny tylko własnie skacze :/ Po włączeniu PNM nawet na minimum widać kwadraciki podczas ruchu. Tak źle i tak niedobrze. Próbowałem już ustawień z tej strony i za nic w świecie nie mogę znaleźć odpowiednich. Tzn takich żeby ruch był płynny a obraz wyraźny a nie z kwadratami.

kryzys13

New member
U mnie jest podobnie. Od jakiegoś czasu ta funkcja nie działa. Tzn działa ale wszędzie tak samo czyli jak jest ciemna scena to prawie nic nie widać :/ Tak samo wkurza mnie "klatkowanie" podczas ruchu kamerą. Tzn jeśli kamera jedzie powoli w jedną stronę to obraz nie jest płyny tylko własnie skacze :/ Po włączeniu PNM nawet na minimum widać kwadraciki podczas ruchu. Tak źle i tak niedobrze. Próbowałem już ustawień z tej strony i za nic w świecie nie mogę znaleźć odpowiednich. Tzn takich żeby ruch był płynny a obraz wyraźny a nie z kwadratami.

Nie ma takiej możliwości w tym tv aby ustawić prawidłowo obraz. Po prostu albo brak płynności obrazu albo klatkowanie. Jeżeli ktoś ktoś ma inaczej to poproszę o ustawienia i link z filmikiem na poparcie.

maximus86

New member
Nie ma takiej możliwości w tym tv aby ustawić prawidłowo obraz. Po prostu albo brak płynności obrazu albo klatkowanie. Jeżeli ktoś ktoś ma inaczej to poproszę o ustawienia i link z filmikiem na poparcie.

Niestety myli się kolega i to bardzo...

wielokrotnie już pisałem, żeby nie odpuszczać serwisowi i działać aż do skutku, nawet poprzez regionalnego Rzecznika Praw Konsumenta (dostępny w każdym powiecie) żeby w końcu wymienili Wam wadliwe TV...

Normalnie ten telewizor ma obraz igiełka na HD jak i na SD (skalowanie super), i jak już wielokrotnie pisałem mam podpiętego do niego VU+ UNO i nic dodać nic ująć.

Moje ustawienia obrazu :

Styl obrazu – Osobisty,
Kontrast funkcji backlight – 55
Kolor – 60
Ostroœść – 2
Redukcja szumów – wyłącz
Zmniejszenie usterek MPEG – wyłącz
PNM – œwyłącz
Clear LCD – Włącz,
Ostroœść zawans. – Włącz,
Kontrast dyn. – wyłącz
Dynamiczne podœwietlenie – najlepszy obraz
Wzmocnienie kolorów - œwylacz
Czujnik œświatła – wyłącz,
Gamma – 0
Temp. Koloru – własny :60 60 60 0 0 0
Kontrast wideo –90
Jasnoœść – 50

na dwóch TV 600 8mam to ustawione i obraz na obydwóch jest identyczny, bez żadnych artefaktów i problemów...

jeśli na tych ustawieniach coś jest nie tak z obrazem to według mnie macie TV z usterką niestety i trzeba działać...

PS, W dodatku po ostatniej aktualizacji TV jeszcze szybciej działa w menu, więc cały czas jest postęp w sofcie.

Ostatnia edycja:

kryzys13

New member
Niestety myli się kolega i to bardzo...

wielokrotnie już pisałem, żeby nie odpuszczać serwisowi i działać aż do skutku, nawet poprzez regionalnego Rzecznika Praw Konsumenta (dostępny w każdym powiecie) żeby w końcu wymienili Wam wadliwe TV...

Normalnie ten telewizor ma obraz igiełka na HD jak i na SD (skalowanie super), i jak już wielokrotnie pisałem mam podpiętego do niego VU+ UNO i nic dodać nic ująć.

Moje ustawienia obrazu :

Styl obrazu � Osobisty,
Kontrast funkcji backlight � 55
Kolor � 60
Ostro�ść � 2
Redukcja szumów � wyłącz
Zmniejszenie usterek MPEG � wyłącz
PNM � �wyłącz
Clear LCD � Włącz,
Ostro�ść zawans. � Włącz,
Kontrast dyn. � wyłącz
Dynamiczne pod�wietlenie � najlepszy obraz
Wzmocnienie kolorów - �wylacz
Czujnik �światła � wyłącz,
Gamma � 0
Temp. Koloru � własny :60 60 60 0 0 0
Kontrast wideo �90
Jasno�ść � 50

na dwóch TV 600 8mam to ustawione i obraz na obydwóch jest identyczny, bez żadnych artefaktów i problemów...

jeśli na tych ustawieniach coś jest nie tak z obrazem to według mnie macie TV z usterką niestety i trzeba działać...

PS, W dodatku po ostatniej aktualizacji TV jeszcze szybciej działa w menu, więc cały czas jest postęp w sofcie.

Ustawienia mam podobne, bez PNM obraz jest ok, tylko brak płynności obrazu występuje.

lucjan 5

New member
Do wszystkich malkontentów. Wejdźcie na SmartTv. Tam na Vimeo. Poszukajcie np. w World Hd prezentacji np. 4K. Obejrzyjcie i napiszcie: JAK SPRAWUJE SIĘ WASZ TELEWIZOR ustawiony na fabrycznym stylu np. Natural. Jeśli sprawuje się źle macie zepsuty odbiornik. Na moim przy internecie 3,5 Mbps, przez WiFi oglądam obraz jaki czasami widziałem na prezentacjach demo, na super sprzęcie. Po prostu żuchwa opada!

jarekbaz

New member
Nie wiem jaka cena dla Ciebie jest promocyjna, ale moze ta będzie dobra? Moim zdaniem poniżej 3300zł to całkiem OK ;)
Sprawdź ibood
Pozdrawiam.

Do góry