Witam,
Nie widzę żeby, ktoś o tym wspomniał ale ten TV ma problem z tunerem DVB-T. Przy lokalnych antenach zbiorczych można zapomnieć o prawidłowym odbiorze. Philips twierdzi ,że taki mają tuner i już. Opowiadają o braku wzmacniaczy sygnału w ich konstrujkcji, tak jak by sygnał cyfrowy się wzmacniało. Pod tym względem 6008K
Miałem też mały problem jeśli chodzi o odbiór dvb-t z anteny zbiorczej. Jestem z woj dolnośląskiego, i sygnał łapie ze ślęży. 25 kanał (506mhz)złapało mi od razu, ale na tym kanale nadają tylko wszystkie tvp (1,2,info,historia,rozrywka itp) Natomiast polsaty i inne tvn nadają ze ślęży na 58kanale (770mhz). No i tego mi nie wyszukiwało. Albo ewentualnie tylko jakiś ślad. Myślę co jest? Kolega na górze odbiera wszystkie programy bez problemu. Sprawdziłem gniazdko - wszystko ok. Myślę sobie - może mam kiepski kabel?(5 metrowy od gniazdka do tv za 10zł). Poszedłem z tym kablem do kolegi na górę, i u niego sprawdziłem jego telewizor na moim kablu - wszystko grało ok. Więc znieśliśmy jego telewizor do mnie, i u mnie jego telewizor (samsung 32cale)chodził. Tu się zmartwiłem, bo to oznaczało że mam w tv uwalony, albo mało czuły tuner. Jeszcze trochę pokombinowałem, i zauważyłem że telewizor reaguje jak się porusza tym kablem antenowym - to dało mi do myślenia. Kupiłem za 50zł dość porządny kabel (na ryzyk-fizyk)z tłumieniem 90db (gotowy z wtyczkami), i po podpięciu go pod tv wszystko ruszyło!
Wniosek - miałem kiepski kabel, ale też telewizor (albo mój egzemplarz) ma dość słaby tuner - potrzebuje dobrego sygnału. Nie oszczędzajcie na kablu antenowym, bo w moim przypadku miałem przez to niezły zgryz