Mam najnowszy soft ten z nr 85, Philps 6007/k 55". Akurat w święta chciałem pokazać znajomym trochę filmów i dem 3D (OU i SBS) z domowego HTPC (mocny konfig z radeonem 6670). Odtwarzałem pliki mkv z PC-hdmi 1.4a na philipsie. Ogólnie załamka. Szarpie górna część obrazu jakby rwało synchronizację i górne 1/4 obrazu się odrywało na chwile, gubiło, nie nadążało... Przycina ten obraz, szarpie, w 3D nie da się naprawdę oglądać przez to zrywanie synchronizacji czy jak to nazwać sam nie wiem. W 2D i 1080p jest sporo lepiej, ale też jakieś mikroprzycięcia, szarpania, eh. Na plaźmie nigdy czegoś takiego nie widziałem i żałuję że zdradziłem plazmy

.
Z BlueRay Philpsa z kolei leci obraz też po HDMI bez problemów, płynnie, nie zrywa górnej części obrazu. Tak jakby dobrze współpracowały, z tym, że to Philps BD 3D i TV Philips.
Dźwięk z PC mam wyprowadzony przez opticala do wzmaka, więc TV nie ma problemu z dekodowaniem czy w ogóle obróbką dźwięku. Wsio robi z dźwiękiem kino domowe.
Problem jest na linii PC-HDMI-TV Philps 6007k (szczególnie 3D z wysokim bitrate i po części, mniejszy problem z 1080p z wysokim bitrate).
Jutro jeszcze sprawdzę czy te same filmy odtwarzane z USB też się tak zachowują.
Wcześniej takich problemów nie pamiętam na tym TV, a mam go jakieś 2 miesiące.
Nienawidzę tego pseudo/syfo/telewizora, nic nim dobrze nie działa od smart tv przez brak przepuszczania DTS do wzmaka, przez dziwne artefakty i teatralny efekt. Ale jestem frajerem który dał ponad 5 kołą z to pseudoTVcoś i muszę się z nim męczyć jeszcze z 2-4 lata. No chyba, że wystawię jao używany na Allegro.
Odtwarzanie z HTPC jest jego podstawową funkcją u mnie, obok dekodera n-ki i xboxa którego ostatnio notabene akurat nie używałem.
Macie jakiś pomysł, żeby filmy z PC przez HDMI chodziły w miarę płynnie, w tym te 3D w z PC w formacie mkv z wysokim bitrate? Coś nowe softy skopały?
Wyłączanie wszystkich super/duper ulepszaczy nie pomaga, przestawianie n tryb FILM też nie -tak jakby nie to było problemem, tu jakby ewidentnie zrywa synchronizację ok jednej czwartej górnej części obrazu. Coś w PC z odświeżaniem cza zmienić?
Może nowy soft coś tu skaszanił czy jakiś jest potrzebny twardy reset TV???
Przejrzenie wszystkich postów wstecz jest po ludzku niewykonalne - ponad 300 stron.
Ten sam PC na projektorze Full HD wyświetla 1080p bez problemów i płynnie, tyle, że projektor nie jest 3D. Bluray na philipsie w tym w 3D chodzi ok. No wiadomo jak to w pasywnym ciut mniejsza rozdzielczość po obcięciu, ale płynnie.
Czasem myślę, że kupiłem sobie za ponad 5 tys zł ładną ramkę do zdjęć, bo płynnych obrazów, akcji nie bardzo się daje na tym oglądać, ale teraz z PC to już mega porażka jest. Tryby Game/PC pomijam bo to w ogóle jakieś nieporozumienie i zresztą od zawsze występuje już legendarne z oficjalnego forum philpsa przesuniecie obrazu o 5 pikseli w prawo.
Zastanawiam się czy by nie sprawdzić przez VGA lub DVI-HDMI. Może PC musi yć wpięty po konkretne wejście HDMI tzn to z ARC?
Proszę o porady i jakąś pomoc z Waszej strony??!