Philips 42PFL 6007 test owarty - Maestro Philips czyli nowa jakość w klasie premium

emer

Member
Bez reklam
ja kupiłem na alle uchwyt za cos 170zł z przesyłką (z wysięgnikiem nawet), odległoś minimalna od ściany mam ok 10-12cm - IMO wystarczający dla mojego 47 cali.

Obraz 2D "przerobiony" poprzez opcje w TV na 3D daje tylko symulacje i pseudo 3D (jakieś minimalne 3D niby widać), natomiast jakość tego obrazu nie jest "kiłą", jest OK. Ale IMO bez sensu takie coś stosować.

Powiedz żonie że Ambilight nie jest kiczem i "wiocha etc" - jeżeli ktoś nie widział naocznie, to faktycznie mozna tak sobie to wyobrażać, ale naocznie jak TO się widzi, to nie będziesz tego wyłączał. Nie przeszkadza, nie "pachnie" kiczem czy wiochą. Jest świeetnym dodatkiem do oglądanego obrazu :)

miet55

Member
Bez reklam
O ile TV ma stać na podstawie to Ambilight robi wrażenie i jak ktoś wcześniej powiedział nigdy go nie wyłączysz. Jego spektrum faktycznie powiększa oglądany obraz. Wydaje mi się, że jego zastoswanie ma również pozytywny wpływ na nasz wzrok, po prostu nie męczy. Wiocha jak dla mnie to dopiero jak TV wisi od ściany, chociażby o te 10 centów!

emer

Member
Bez reklam
no to dowiedziałem że mam wioche w domu, bo powiesiłem TV na ścianie i mam go 10-12cm (bliżej nie da się) od ściany :D

miet55

Member
Bez reklam
@emer, a słyszałeś chociaż raz w życiu, że o gustach się nie dyskutuje? Wyraźnie napisałem JAK DLA MNIE! Zaśmiecanie forum - i tyle!!!

emer

Member
Bez reklam
masz racje, o gustach nie dyskutuje się, ale o czyimś guście nie mówi się "wiocha", tym bardziej że wieszak TV jest uznanym ogólnoświatowym standardem , i jest rzeczą normalną ze - gdy komuś tak pasuje - wiesza TV na ścianie.
A zaśmiecanie forum jest właśnie z Twojej strony, obrażając wiele osób (bo na pewno nie tylko mnie).

1ur3k

New member
Bardzo rzetelny test, autor chyba musiał kilka dni siedzieć, sprawdzać i fotografować efekty swojej pracy. Moim zdaniem ambilight z diodami z trzech stron to jest dopiero efekt warty uwagi, ale oczywiście lepiej mieć tylko po bokach niż w ogóle. :)

ja kupiłem na alle uchwyt za cos 170zł z przesyłką (z wysięgnikiem nawet), odległoś minimalna od ściany mam ok 10-12cm - IMO wystarczający dla mojego 47 cali.

Daj jakieś namiary na model tego uchwytu

Ja nie mam możliwości postawić tv więc muszę go powiesić,a nie chcę,żeby wisiał 5 cm od ściany skoro Ambi takie zajefajne:lol:

Ktoś wcześniej napisał,że ogląda filmy puszczane z komputera za pomocą Wi-fi.
Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić,że tv na bierząco pobiera za pomocą Wi-fi obraz z komputera i go wyświetla?
Ja teraz puszczam kablem HDMI.

Mój brat na aktywnym Samsungu ma taką opcję,że tv przechwyca w czasie rzeczywistym video z telefonu(ciekawe czy też przez Wi-fi)-fajna sprawa.Ciekawe czy w Philach też tak można.

Arjal

New member
Witam, też się przymierzam do zakupu 6007. Co do uwag odnośnie wolnego menu, to czy zmieniając kanały w dekoderze n-ki połączonym po hdmi do TV nie będę odczuwał takiego spowolnienia na wizji? Chodzi mi o porównanie do tych 3 - 4 sekun opóźnienia przy przełączaniu kanałów widocznych przy korzystaniu z wewnętrznego tunera TV.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie będzie odczuwał , chyba że kiepski dekoder.
Przy tunerze zewnętrznym - telewizor jest jako monitor.

Tika

New member
Bez reklam
tylko nie montuj tego wieszaka za wysoko, bo będziesz zadzierać do góry głowę jak indor i z ergonomii i wygody użytkowania nici, hehe :)

mario1969

New member
Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić,że tv na bierząco pobiera za pomocą Wi-fi obraz z komputera i go wyświetla?

Mój brat na aktywnym Samsungu ma taką opcję,że tv przechwyca w czasie rzeczywistym video z telefonu(ciekawe czy też przez Wi-fi)-fajna sprawa.Ciekawe czy w Philach też tak można.[/QUOTE]

Z telefonu też idzie sprawdzanie na 12GB ripie

Ostatnia edycja:

zaki79

New member

Mój brat na aktywnym Samsungu ma taką opcję,że tv przechwyca w czasie rzeczywistym video z telefonu(ciekawe czy też przez Wi-fi)-fajna sprawa.Ciekawe czy w Philach też tak można.

Z telefonu też idzie sprawdzanie na 12GB ripie[/QUOTE]

Nie wiem w czym widzisz problem. Puszczałem dzisiaj filmy z dwóch komputerów na Philipsie. W przypadku jednego miałem problem z DLNA, ale w końcu, po instalacji programu Serviio, wszystko zaczęło działać. WiFi posiada prędkość minimalnie 11Mb/s aż do chyba 1Gb/s (w zależności od standardu).

DaRcO

Banned

Oczywiście że można i dla wielu posiadaczy tego modelu to tutaj norma. To się nazywa DLNA.
Za pomocą dowolnego zainstalowanego na kompie serwera multimedialnego, router po wifi stremuje (nie obraz a dane składające się na obraz) wideo, fotki, muzę. Materiały odpalasz na tv a nie w komputerze. Na kompie uruchamiasz tyko serwer, który powoduje że tv łączy się z routerem i widzi dyski i katalogi które wyświetla na swoim ekranie. Jeżeli tv ma wbudowany kodek, jak np. H.256 w kontenerze MKV, to sam go dekoduje i wyświetla a te kodeki których nie posiada, oprogramowanie serwera transkoduje w locie za pomocą procesora w kompie. Tak idą nawet filmy 3D o wysokim bitrate, ale w niektórych scenach router w standardzie B nie wyrabia (za mała przepustowość łącza wifi dla takiego 3D) i trzeba mieć N. Poza wysokiej jakości 3D, na standardzie B idzie wszystko bez przycinek po wifi. Nie ma potrzeby używania żadnych kabli do stacjonarnego kompa. W lapku po widi to samo. Ja używam PS3 media serwer. Kapujesz już teraz? :)

Do góry