Philips 42PFL 6007 test owarty - Maestro Philips czyli nowa jakość w klasie premium

damiok

New member
@Jacenty - z całym szacunkiem, ale marudzisz.
Kup Panasonica - będzie Ci buczał; kup Samsunga - brak czerni i fatalne kolory doprowadzą Cię do szewskiej pasji; kup Sony - przepłacisz za gorsze parametry niz w Philipsie itc, etc.... Poza tym: kup inny TV i zapomnij niestety o AMBILIGHT :D Powodzenia.
Proszę, cytat od konkurencyjnego wątku (ufff..dobrze, ze go nie kupiłem Panas ET5E):

-----
Jak usunąć naklejkę? DELIKATNIE, ale energicznie podważ paznokciem - spokojnie zejdzie.
Ja nie mam problemów z załączanie i wyłączaniem... Wszystko z pilota, no chyba że na noc wyłączę przyciskiem z tyłu.

Teatr na zawsze znika po wybraniu 720p na dekoderze (zamiast 1080i). Jak ktoś ma oczywiście, ale niestety wtedy obraz HD gorszy.

A co powiecie o 3D? Dla mnie bomba - detale często są "na wyciągnięcie ręki" jest zabawa z rodzinką. Zauważyłem jednak, że o ile kąty widzenia na boki są OK, to jak się ogląda trochę z dołu (mój TV stoi ciut powyżej linii oczu) to 3D po bokach się rozmazuje. Nachyliłem trochę telewizorek w dół - delikatnie, może o 2-3 stopnie i jest już dobrze.

nie ma to jak wyciągać pierwszą lepszą złą wypowiedź... zwłaszcza, że po przeczytaniu jednego i drugiego wątku na Philipsa ludzie zdecydowanie bardziej narzekają :):):) (PS. nie jestem posiadaczem ani tego ani tego) :D

jkchris

New member
Z wypowiedzi niektórych można wnioskować że nic innego nie robią tylko siedzą przed TV i szukają do czego by się tu przyczepić.
Jestem posiadaczem 55PFL6007k od ok 2 miesięcy i po ustawieniach obrazu pod moje upodobanie muszę przyznać że obraz jest super.
Przestańcie ciągle wyszukiwać jakiś wad. faktem jest trochę wolne menu (wolne w sensie - nie płynne ) ale można się po nim poruszać dość szybko.
W porównaniu do LG 47lm670 to w naszych TV menu jest o wiele bardziej rozbudowane i pozwala na więcej ustawień. (no i mamy lepszy obraz - subiektywnie)
W porównaniu np z sony hx750 nie ma problemu z dyskiem usb.
Pożyczyłem znajomej dysk z filmami , jak się okazało do Sony dysk musi być tylko format exFat , NTFS nie widzi (więc tylko windows 7 ). I jak się dysk zarejestruje do TV to żaden inny sprzęt np laptop czy komp nie odczyta tego dysku bez formatowania :) . Ot takie małe udogodnienie od Sony .
Mój TV włącza się i wyłącza pilotem bez problemu , nie grzeje się i odtwarza wszystko co do tej pory mu zapodałem ( przeważnie różne mkv z ac3 z 3d i bez 3d).
Jedyny problem to poustawiać sobie odpowiednio obraz pod swoim kątem . Potem już tylko cieszyć się dobrą jakością obrazu.

No i jeszcze jedno w moim 6007 jak zapodam muzykę z Youtube w 5.1 (oczywiście odpowiedni plik) to odtwarza mi przez ampli w 5.1 a u brata w lg lm760 z YT ten sam kawałek leci do ampli w 2.0 :) więc nie narzekać :)

szakalq

New member
@Jacenty - z całym szacunkiem, ale marudzisz.
Kup Panasonica - będzie Ci buczał; kup Samsunga - brak czerni i fatalne kolory doprowadzą Cię do szewskiej pasji; kup Sony - przepłacisz za gorsze parametry niz w Philipsie itc, etc.... Poza tym: kup inny TV i zapomnij niestety o AMBILIGHT :grin: Powodzenia.
Proszę, cytat od konkurencyjnego wątku (ufff..dobrze, ze go nie kupiłem Panas ET5E):
Cytat:
Ponad 2 miesiące walki z ustawieniami, nadal karygodny brak płynności obrazu, rozmywanie podczas szybszych scen, a'la klatkowanie, ogólnie oczopląsu można dostać.
....
[ciach]

ja ma tego panasonic od jakiegoś miesiąca i u mnie nie ma takich problemów - kwestia trafienia dobrego egzemplarza :roll:

Natomiast chcę kupić drugi tv i właśnie myślę o Philipsie i tutaj chyba tez jest tak samo, zależy jak trafisz, jedni mają banding/clouding, inni jakieś kreski niebieskie, ktoś inny pisał, że się zacina i pomaga dopiero wyciągniecie wtyczki, ciekawe od czego to zależy...mam mieszane uczucia co do modelu 6007 kupić - nie kupić :-?

Nic będę czekał i czytał opinie - piszcie jak najwięcej :) wady/zalety, kupić chcę na początku roku także mam jeszcze trochę czasu, może dozbieram i kupię wyższy model niż 6007.

Ostatnia edycja:

b21

New member
Panowie,

Napisy SRT działają, ale należy pamiętać żeby film razem z napisami był odtwarzany przez usb, dyski zewnętrzne itp podłączone bezpośrednio do tv. Nie ma możliwości otworzyć ich korzystając z połączenia online - servioo, allmediaserver czy media player dla win7.

Dodatkowo napisy muszą mieć dokładnie tą samą nazwę co plik video (oczywiście inne rozszerzenie). Najlepszy programem do konwertu takich napisów jest Bestplayer.

Musi ruszyć! W razie dalszych pytań służę pomocą :)

nabyłem przed wczoran to cudo, napisy u mnie nie chodzą, oryginalne srt niekonwertowane, źródło media server na NAS black armor 220, dostęp przez wifi

a propos wifi - po kazdym wyłączeniu tv muszę z ręki podłączać tv do sieci i wklepywać klucz wpa. można to jakoś zapamiętać? (ipla np. login i hasło pamięta). strasznie to denerwujące.

poza tym śmiga i buczy, streaming z media servera po wifi bez lagów, filmy przez wifi na yt w hd też płynnie. denerwujący efekt bbc znika po wyłączeniu hd natural motion.
menu mogłoby być odrobinę szybsze, z bezpośrednim dostępem do ustawień (chyba że nie odkryłem jeszcze sposobu na wejście w konfigurację bez uruchamiania menu głównego).

Ostatnia edycja:

ElTomeko

New member
Co do tego WŁĄCZANIA/WYŁACZANIA na to pomaga soft i po aktualizacji ja nie miałem z tym juz problemów, wczesniej rzeczywiscie były.

Każdy tv ma swoje wady i ja wybrałem tego, Bandind i Clouding jest mysle ze w kazdym tyle ze jest mniejszy lub wiekszy, zalezy jaki sie trafi i od tego jak człowiek to postrzega bo niektórym jak sie pokazuje to tego nie widzą a niektórzy odrazu wyłapią.

Odnośnie tego HDMN to ja jestem ciekawy czy na innych tv jak LG Lm660 czy na samsungu es6800 tez wystepują takie artefakty? Mysle ze tak a jezeli jestem w błedzie to niech mnie ktos poprawi...

Mam taki program na laptopie "splash pro" i tam przy oglądaniu filmów jest taka opcja "motionx2" i tak samo jak sie to właczy to te artefakty są...

bady87

Member
witajcie,

mam problem chyba znany wszystkim, mianowicie stoję przedzakupem TV. Obecnie mam Panasonica 42pv70 (5 lat staruszek ma) ale spisuje się świetnie - idzie do innego pokoju. Chciałbym nabyć coś większego - 55 cali.

W związku z tym, że w sklepach mało jest Philipsów chciałbym Was prosić o kilka uwag co do tv 55PFL6007. Czy gdyby mieliście wybrać jeszcze raz TV to również ten (6007-zakładając oczywiście finanse) to wybralibyście to samo ?

To co prezentuje plazma jest mi znane. Ale czy ten model ze względu na małę możliwości oceny na żywo można porównać do plazmy ? Kiki twierdzi, że po skalibrowaniu tak. Kolory naturalne, czerń dobra. Nie wiem jak skaluje do SD i czy z odległości 3,3 m będzie można zaakceptować jakość sygnału (HD wiadomo że tak). Czy myśleliście przy swoich wyborach o Panasonicu ST50. Jeśli tak to co przemówiło za Philipsem. Ja LED-y trochę odbiram jak duże monitory do kompa, chyba przyzwyczaiłęm się do obrazu jaki daje plazma. Ale może jest inaczej.

Z góry dzięki za wszelkie uwagi i spostrzeżenia.

Witam Miałem plazmę G-30 50 cali i powiem tobie że obraz w sd lepszy w plażmie hd porównywalny ogladam z 3-3,30 m .Także zastanów sie bo mi bardzo cieżko się przyzwyczaić do leda .Jak bym miał wybrać jaszcze raz byłbym za st50 w 55 calach

jkchris

New member
Witam ponownie.
Orientuje się ktoś czy można z euroRTV w tej promocji z X-boxem poprosić o prezentację w domu żeby nie trafić czasem na jakiś lipny egzemplarz ?
Rodzice chcą sobie zakupić mowy TV i muszę im coś znaleźć w rozmiarze 55".
A xboxa od nich odkupie za 500zł :)

DaRcO

Banned
Czy ktoś z was ma telewizję N i czy działa mu telegazeta bezpośrednio przez TV? Bo u mnie nie. Co prawda włącza się, ale nie szuka żadnych stron.

Niby jak ma działać przez tv, kiedy sygnał podaje tuner zewnętrzny?
Żeby działał teletext, to musi pracować tuner w tv - przez CI, dvb a tak skąd chcesz na tv telegazetę..?

ElTomeko

New member
Dzisiaj dzwonili do mnie z serwisu z Radomia bo oddałem tam swojego pfl6007 na banding...Pan z serwisu twierdzi ze na dzień dzisiejszy nie moga z tym nic zrobic i generalnie sprawa Bandingu i brudnych matryc DSE jest zgłoszona phlipsowi..tak wiec niestety trzeba sie pogodzic z takimi niedoskonałościami...

Aha ważne dla tych co pytali czy mozna wgrac stare oprogramowanie na nowe...Człowiek z serwisu twierdzi ze tak i nawet sam mi proponował ze moze mi je wgrac jezeli chce.

Tika

New member
Bez reklam
Dzisiaj dzwonili do mnie z serwisu z Radomia bo oddałem tam swojego pfl6007 na banding...Pan z serwisu twierdzi ze na dzień dzisiejszy nie moga z tym nic zrobic i generalnie sprawa Bandingu i brudnych matryc DSE jest zgłoszona phlipsowi..tak wiec niestety trzeba sie pogodzic z takimi niedoskonałościami...

Aha ważne dla tych co pytali czy mozna wgrac stare oprogramowanie na nowe...Człowiek z serwisu twierdzi ze tak i nawet sam mi proponował ze moze mi je wgrac jezeli chce.

kiedy kupiłeś TV? jeśli do 2 tygodni temu, to zawsze można zwrócić

miałam problem z bandigiem w poprzednim Panasonicu (plazma, model z tego roku), przyjechał autoryzowany serwisant i stwierdził wadę (wystawił oficjalną ekspertyzę), po czym TV zwróciłam do sklepu i dostałam zwrot pieniędzy (z tego co czytałam na różnych forach Panasonic oficjalnie nie zabrał głosu w tej sprawie, udając, że problemu nie ma)

Ostatnia edycja:

accu

New member
Bez reklam

Witam uprzejmie,
Zgadza się .
Pisałem o tym , że można , to co niektórzy użytkownicy sceptycznie się do tej mojej wypowiedzi ustosunkowali .(tylko troszkę wiedzy trzeba posiadać)
Co do tzw. "brudnych matryc-DSE" to występują nawet w "topowym" modelu telewizora firmy Philips 46PFL9707S/12 , gdzie to zjawisko nie powinno mieć miejsca . Spotkałem się już jednak z takim przypadkiem .

Pozdrawiam,:)
accu
:kom:

ElTomeko

New member
Ja juz w wymiane chyba nie bede sie bawił bo moze i bym wywalczył wymiane i nowy tv by przyjechał a tam...wiekszy clouding...banding taki sam albo i gorszy..itp itd...mysle ze w kazdym tv to jest mniejsze lub wieksze, wiaze sie to z procesem produkcyjnym...

Nawet te "zajebiste" soniacze xh850 to mają, jeden klient opisywał ze miał małą plamke na matrycy i mu to wymienili ale sie okazało ze nowy tv ma zauwazalny efekt bandingu i potem załował...

europa777

New member
ElTomeko: u mnie też występuje banding, chociaż bardziej nazwałbym to efektem brudnej matrycy, ale głównie podczas meczu i bardzo rzadko w innych przypadkach, ale także nie zdecydowałbym się na wymianę TV. Reszta jest tak dobra, że ta drobna wada nie przeszkadza tak bardzo.

Do góry