A z jakiej odleglosci kolega testowal jesli mozna spytac to takze ciekaw jestem przy jakim oswietleniu i jak umieszczonym.
ps. a co to jest naziemna cyfrowka upc bo przyznam, ze sie nie spotkalem.
Źle napisałem oczywiście - chodziło mi o kablówkę cyfrową UPC
Jeśli chodzi o oświetlenie to słońce było od strony okien, ale bezpośrednio w nie nie świeciło, w każdym bądź razie było dosyć jasno, później dla dalszych testów opuściłem też żaluzje. Philips stał bliżej okna, Panasonic bezpośrednio obok, ale dalej okna. Przy sztucznym świetle według mnie Panasonic również radził sobie lepiej z odbiciami (ale Philips też bez większych mankamentów).
Jeśli chodzi o odległość to od telewizora to siedziałem 2-3 m od niego. Po podłączeniu do komputera i puszczeniu filmu blueray obraz lepszy (bardziej naturalny) jak dla mnie był w plazmie, ale oba tv nie były skalibrowane. Nie wspominając już o kątach, jeśli w pokoju ogląda się tv z różnych miejsc pod dużymi kątami to tylko plazma.
Jedyne czego żałuję to to, że plazmy nie bardzo nadają się jako monitor komputera do zwykłej pracy, czy przeglądania internetu.
Dodam jeszcze, że Philipsie była naprawdę dobra czerń i w testowanym egzemplarzu równo podświetlona matryca (55").
Generalnie jestem bardzo zadowolony z mojego wyboru Panasonica, polecam też prezentację w domu jeśli ktoś się waha nad paroma modelami