Kolego gdyby nie przypadłość problemowa tych 50 Hz , to nawet nie pomyślał bym nad zmianą mojego 55vt30 ale właśnie dlatego chciałem go zmienić na VT50 . Ale skoro ta przypadłość dalej okulawia nową plazme Panasonica to odpuszczam . A wcale mnie nie pociesza to że na testującym forum napisali że jest mniej widoczna lub widoczna w specyficznych warunkach . Dla mnie jest coś lub tego nie ma . Więc takie pisanie że jest mniej widoczna oznacza nic inego jak asekuracje przed tym problemem . A dla kolego SEBIKOLO na czym polega ta przypadłość to tłumacze tak prosto : Przy szybkim ruchu kamery np jak pokazują nawet na bardzo dobrym materiale np z TVN HD widownie i kamera jedzie z prawa do lewa czy odwrotnie jak i również na zbliżeniach zwłaszcza ludzkiej twarzy i właśnie przy przejeździe kamery z prawa do lewa to widać na krawędziach totalny rozjazd 3 składowych koloru czyli R-czerwony , G-zielony , B-niebieski , w skrucie RGB . Reasumując , zamiast trzymać w ryzach w kupie kolor twarzy to widać niesamowitą utrate ostrości i trzy wymienione przezemnie kolory jak by telewizor miał kłopoty z różnym czasem świecenia i wygaszania właśnie tych barw . Dla wzrokowców takich jak ja jest to niesamowicie dyskomfortowe i wnerwiające . Do tego stopnia że jak się raz to zobaczy to się tego szuka w obrazie i radość z oglądania filmu przeradza się w szukanie właśnie tej przypadłości
. Więc jak tego nie widzicie radze wam tego nei szukać
. W 60 HZ ten objaw znika jak przy użyciu czarodziejskiej różdżki . Mam nadzieje że wytłumaczyłem dość czytelnie jak ten problem wygląda . Chyba zostane wtakim razie przy moim 55VT30 bo ma 5 letnią gwarancje , a ma dopiero 8 miechów , więc spokojnie dojade na nim do dobrego i dopracowanego Oleda . Mam kase i mógłbym sobie pozwolić na kupno tego nowego 55VT50 ale pytanie po co ? Do tej pory zmiana telewizora na każdy nowy polegała minn na wymianie na większy rozmiar . U mnie 65 calowy się nie zmieści , więc kupno 55 calowego z tymi samymi wadami które ma mój VT30 mija się z celem , tym bardziej że wygląd mojego telewizorka i nowej 50 jest praktycznie taki sam , czyli jedna tafla szkła . Pozdrawiam