aa
jednym ze sposobów jest:
bieżemy laptopa z HDMI i takim też przewodem
włączamy delikwenta tj. badany TV na 10-15 minut co by się ocieplił
podłączamy lapopa po HDMI przechodząc w tryb wyglądu pulipitu uprzednio rozszeżając pulpit w 7 jest to WIN + P
Mając takie jednolite tło świecimy na biało, niebiesko, zielono, żółto i czarno i każda paskuda nam wyjdzie
przepraszam, że tu pisze o sprawach oczywistych ale kolega miał pretensje wcześniej o brak takich informacji to i napisałem w sklepie w porozumieniu ze sprzedawcą też można tak sprawdzić TV
Sprawdza się przy każdym typie TV i monitora w poszukiwaniu bad pixsels....
M.
Marcin myśłam że to bardziej skomplikowana sprawa, intuicyjnie postąpiłem tak jak opisałeś tylko bardziej w uproszczony sposób( tak jak
Redlum) :
Zrobiłem sobie tła jpg. w odpowiedniej rozdzielczości w gimpie z kolorami: black, blue, cyan, gray, green, magenta, red, white, yellow
W piątek tv przywieźli mi panowie do domu , mam wykupioną opcje skanowania kanałów (telefonicznie przy zamówieniu tv wymusiłem odpalenie tych zdjęć), po skanowaniu (trwa to około 5 minut) obejrzeliśmy parę kanałów, i podłączyliśmy pendrive z tymi kolorami.
Przy trzecim jpg-u pojawił się "intruz" na środku odchylony w prawą stronę (szok).
Jutro mają mi przywieść następny egzemplarz.
przeglądając płytkę testową którą zapodał
Artoneq, tych jednolitych kolorów jest tam dużo, dla bezpieczeństwa zastanawiam się czy nie zwiększyć gamę kolorów moich zdjęć, tylko czy to ma sens?
Czy to już nie zalicza się od obsesji, i nadgorliwości z mojej strony??
Ja osobiście nie mam co zarzucić temu forum, jest kilka trolli ale wystarczy ich nie karmić. Jakbyś przeczytał ostatnie sto czterdzieści stron dowiedziałbyś się najistotniejszych rzeczy. Mógłbyś także zapytać co dokładnie chcesz przetestować. Najlepiej wypal sobie tą płytę:
http://www.eaprogramming.com/downloa..._DVD_R_ISO.zip
i poproś sprzedawcę o puszczenie na TV. Płyta przyda się także w domu na kolejne 150-300 godzin.
Warto takze zabrać ze sobą np. film Incepcja na USB/płycie. Sceny z dużą ilością ruchu uwydatniają przeciętne funkcjonowanie IFC (film specyficznie nakręcony, dużo jest scen w pełnym ruchu - kamery i aktorów, przeciwieństwem jest Tron Legacy idealnie płynny z IFC w każdej scenie, ogląda się wyśmienicie). Na słabe kolory nie zwracaj uwagi, tak samo na pulsujące białe duże tła, ten efekt można skorygować a kolory będą znacznie lepsze przy domowym oświetleniu i po "wypaleniu" ok 300-u godzinnym telewizora (zielona plama na środku ekranu też znika). Po około 300-500 godzinach powinno się poddać TV kalibacji i dopiero wtedy TV pokazuje pazury. Jak chcesz poczytać dużo więcej merytorycznego textu to zajrzyj na highdefforum lub avsforum. To czego się nie dowiesz tu dowiesz się tam i odwrotnie.
Artoneq przeglądałem ten test który zapodałeś. Gdybym kupował w sklepie ok.
TV przywożą mi panowie do domu i tam sprawdzam w ich obecności, nie sądzę by zgodzili się na 45 min. seansu, dlatego muszę ograniczyć się do minimum.
Płytkę i tak wypalę, przyda się na później
Dziękuje wszystkim za pomoc
p.s. jutro przywożą mi następny egzemplarz, zobaczymy....