Heh, te 50/60Hz pokazywane przez telewizor, to nie częstotliwość prądu w gniazdku 230V~, tylko częstotliwość nadawania obrazów (właściwie półobrazów), i zarazem tzw. synchronizacji pionowej (odświeżania), przyjęta w systemach (standardach) telewizyjnych. Aczkolwiek z historycznego punktu widzenia te częstotliwości mają o tyle wspólnego z elektrownią, że w zamierzchłych czasach (nie było wtedy ani konsol, ani nawet internetu ) początkowo w studiach/nadajnikach tv do synchronizacji obrazu wykorzystywano częstotliwość "pobieraną" z sieci energetycznej (obecnie jest generowana przez bardzo precyzyjne układy elektroniczne). Dlatego w standardach europejskich jest to 50Hz (dekoder Polsatu ), natomiast w amerykańskich/japońskich 60Hz (Playstation )Czyli to co wyświetla TV to częstotliwość prądu, tak?
Nie mam akurat fotki, ale podczas grania na PS3 tV podaje info 720p / 60Hz.
Systemy emisji sygnału telewizyjnego
Przeplot
Częstotliwość napięcia
[EDIT] Przy okazji z ciekawości, skoro o wyświetlaniu parametrów sygnału, częstotliwościach, itp. Jak u Was (tzn. w ET60) są wyświetlane informacje na kanałach cyfrowej telewizji naziemnej? Bo u mnie (DT60) tylko na TVP1 HD i TVP2 HD - 1080i/50Hz. Natomiast na kanałach SD (czyli obecnie na wszystkich pozostałych) w ogóle brak informacji. Po wciśnięciu na pilocie "i" - tylko, że jest to DVB-T i format obrazu (np. 16:9) A powinno być 576i/50Hz, tak jak pokazuje mi kilkuletni Sharp.
Pozdrawiam.
Ostatnia edycja: