Chciałem zapytać, jaka jest właściwie różnica między wersją TX-L42ET50E a TX-L42ET5E a TX-L42ET5EW?
Czy warto dopłacać parę stówek do 50?
Ojciec kupił to TV i chciałem podłączyć go pod kino domowe z Samsunga. Kino ma parę lat ale ma wyjście HDMI, ma wyjście chyba się to nazywa komponent ( 3 osobne dziurki) i zwykłe czincz. I za diabła głos nie idzie przez kino, podłaczyłem po HDMI (w TV wybrałem wejście nr 2 jak piszą w instrukcji) i nic, po czinczu też nic. W TV nie widzę, żadnej opcji na przestawienie na kino. Czy ktoś mógłby pomóc? Czy po "komponencie" można puścić głos?
P.S. Podobno to TV ma 300Hz a jak pokazuje się program to widać 50Hz. Trzeba w nim coś przestawić?
Wersja hdmi ma znaczenie, bo w zależności od niej poprzez to złącze dostępne są różne funkcjonalności. Najprościej jest poczytać o tym w Wikipedii - HDMIJaki kabel hdmi do Panasonic ET5 ? Panasonic nie podaje jakie gniazda HDMI (1,4 czy 1,3). Czy to ma jakieś znaczenie jeżeli do połączenia dekodera cyfrowej kablówki jest kabel np HDMI 1,3 ? Jaki kabel powinien być jeżeli chce się rozdzielczość full hd, 3D ? Czy ma jakieś znaczenie długość np 1m,1,5m,2m
...
Trafiłeś chyba jakiś felerny egzemplarz, najlepiej niech wymienią cały tv albo sam wybierz się do jakiegoś sklepu weź coś na pena, co klatkuje u Ciebie i sprawdź jak wygląda to na innym egzemplarzu tv, będziesz widział czy to wina tv, czy faktycznie tak jest w tym modelu i ja np. tego nie widzę a Tobie to przeszkadza
silaHD.....podejrzewam ze masz taki problem jak ja mialem ......ze wzgledu na wiek kina napewno nie ma opcji ARC...i podłączyłem po optical...i poszło....Złącza komponent nie przesyłają dźwięku, tylko obraz. Przy połączeniu komponentem dźwięk bierzemy podłączając właśnie te cinche, o których piszesz. Zakładam, że te cinche w twoim kinie to jest wejście sygnału, bo po co przesyłać dźwięk z kina do TV? Kino ma puszczać dźwięk przez głośniki podłączone do niego samego.
Co do tego hdmi - owszem złącze hdmi2 w et5 ma ARC, czyli zwrotny kanał dźwięku. Jest to właśnie po to, by jednym kablem przesłać obraz z kina do tv i jednocześnie przesłać ewentualny dźwięk z tv do kina. Jest tylko jeden mały kruczek, otóż funkcja ARC została wprowadzona w wersji 1.4 specyfikacji hdmi. Polecam lekturę w Wikipedii - HDMI
Wobec tego, aby poprawnie zadziałało to połączenie kina do tv za pomocą hdmi, to wszystkie elementy muszą być zgodne z tą wersją hdmi - czyli porty hdmi w kinie oraz tv oraz kabel je łączący. ET5 spełnia ten wymóg - inaczej przecież gniazdo nie byłoby opisane w ten sposób. Zostaje Ci więc sprawdzić jak to jest w przypadku kina i posiadanego kabla. Kable hdmi w wersji 1.4 czasami mają też w opisie podane, że obsługują ethernet, czy też 3D. Może to być przydatne przy wyborze kabla.
Dzień dobry, dzisiaj zakupiłem TX-L42ET5 MKV i mam problem z plikami MKV. Po prostu praktycznie Panas ich nie czyta. Nie wiem czy mam wadliwy egzemplarz? Pliki tną rozjeżdżają się- koszmar. Mój stary LG sobie z nimi świetnie radzi... testowałem kilka lików mkv. Czy to normalne? Czy reklamować?
Pomocy. Gdzie znajdę opcję 24 bd i jak się nazywa po polsku?
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
w jaki sposób mogę korzystać z telewizji hybrydowej, bo wiem że ten model ją obsługuje???
W telewizorach Panasonic usługa HbbTV jest dostępna – w menu nazywa się „Aplikacja usługi danych”, jednak jest domyślnie wyłączona na ten rok (trzeba ją samemu włączyć).
Aby ją aktywować, należy wejść w menu telewizora Panasonic: Menu/Konfiguracja/Ustawienia Wyświetlania/Aplikacja Usługi Danych.
instrukcja obsługi strona 42 (Telewizory - Telewizory LCD - TX-L42ET5 -manuals -Panasonic Polska)