Od wczoraj posiadam model ET5 w wersji 47calowej. Jak na razie jest podpięty pod najuboższy pakiet UPC - bez kanałów HD - ale nie ma płaczu.
Sam telewizor kupiłem w Euro akurat cena w sklepie internetowym spadła z ponad 4k do 3800-3900zł więc długo nie myślałem i wziąłem na raty.
Paczka przyjechała planowo, a panowie mimo że to do nich już nie należało wnieśli z rozpędu telewizor do mieszkania i na spokojnie go rozpakowali abym mógł poszukać ewentualnych defektów mechanicznych.
Pierwsze wrażenia: telewizor naprawdę duży (przejście z 24-28calowego kineskopa) przy pierwszym uruchomieniu wykrył kanały z analoga, połączył się bez problemu z wifi (za krótko go mam aby stwierdzić czy sam się rozłącza ale wczoraj działał na wifi non-stop przez kilka godzin).
Po założeniu media servera otworzyłem kilka filmów w HD i w tym momencie pojawił mi się naprawdę duży uśmiech na twarzy, jakość naprawdę jest bardzo dobra.
Mam jednak kilka pytań:
- aktualnie do tworzenia media server na moim PC używam programu Mezzmo (trial 15dni) czy możecie coś ewentualnie innego polecić?
- kalibracja obrazu+napisy, oglądałem film przez media server w trybie 'prawdziwe kino' i niestety mam wrażenie, że biel wypala mi oczy - jest zbyt jasna i tracone są szczegóły obrazu. Ktoś może się pochwalić jakimiś parametrami obrazu od których warto zacząć oglądać i dopasowywać pod swój telewizor/gust?
- napisy, czy jest możliwość zwiększenia w jakiś sposób czcionki napisów jeżeli są odtwarzane z pliku .srt?