Panasonic TV-65Z95A - ziarnisty obraz

Witam Szanownych Forumowiczów!

Od kilku tygodni jestem (szczęśliwym?) użytkownikiem OLEDa, jak w tytule. Z tym szczęściem to tak umiarkowanie, gdyż nie jestem do końca przekonany co do jakości obrazu.
Telewizor mam podłączony do Shield TV (Netflix, Amazon, Canal+) i Orange 4K Multi. W domu mam 1Gbps. Transfery są ok, więc to nie wina Internetu. Wszystko spięte kablem.
Moje wątpliwości budzi jakość obrazu - szczególnie w ciemnych scenach. Można zaobserwować taką "ziarnistość". I w telewizji z dekodera (sygnał full HD), ale także np. na Netfliksie, gdzie mam pakiet premium 4K HDR, itp.. Próbowałem już miliona ustawień obrazu, resetowałem do ustawień fabrycznych. Robiłem "konserwację panelu" z menu i ciągle to samo :(
Jedyne czego jeszcze nie próbowałem to film z płyty BluRay 4k. Nie mam pod ręką takiego odtwarzacza.. Zastanawiam się nawet nad pobraniem (oczywiście w celach naukowych hehe) jakiegoś filmu z torrentów i odpalić go z laptopa po hdmi, czy z Shield'a.

Możecie coś podpowiedzieć, poradzić? Tak ma być? Nie jestem przekonany, co do obrazu z telewizora, który miał być super - hiper i kosztował grubo ponad 10k :(

Pozdrawiam
Mariusz

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie ma na świecie żadnych ekranów, które nie wymagają kalibracji.
Nawet jeśli to mikro ledy i kosztują 500.000 zł

Ale kable masz ultra high speed ?
Albo inaczej ile kosztowały, będzie wiadomo , czy przy najwyższych wymaganiach sprzętowych są coś wart.

Albo inaczej ile kosztowały, będzie wiadomo , czy przy najwyższych wymaganiach sprzętowych są coś wart.
Kosztowały jakieś 50zyla na Allegro. Niby jakieś 8k, miliony Hz itp..

bogdan_kr

Member
Bez reklam
Czy mógłbyś nieco bardziej opisać o co chodzi w tej "ziarnistości", może, jeśli to jest statyczne, zrobić jakieś zdjęcie, na którym byłoby to widać? A tak w ogóle, to z jakiej odległości od ekranu to widać?

Dostrzegalne jest to raczej w scenach ruchomych. Szczególnie w ciemnych ujęciach. Oglądam TV z ok. 3m. Rodzice kupili tej samej wielkości Panasa tylko model Z90A. Odległość oglądania też +/-3m. I wg. mnie (i żony) jakość u nich jest lepsza, tj. nie ma tej ziarnistości, czy smużeń. Chyba, że stoję 1m przed TV. U rodziców jest UPC, a sygnał idzie do dekodera z koncentryka. HDMI mają jakiś "no name". Zacząłem się zastanawiać nad tym kablem HDMI. Zaraz po zakupie TV dla próby uruchomiłem grę z PC na innym kablu HDMI w 4k i byłem oczarowany. Myślałem, że to kwestia dekodera Orange, ale co w takim razie z Netfliksami itp.?

Postaram się dzisiaj wieczorem zrobić jakieś zdjęcie tego efektu.

Jest jakaś możliwość na weryfikację, jaka faktycznie jest rozdzielczość sygnału, który "wchodzi" do TV dla danego programu, filmu? W opcjach TV zawsze mi pokazuje 4k. Rozumiem, że wynika to z faktu, że telewizor zawsze sobie skaluje do tych 4k?

Próbowałem zrobić kilka zdjęć, w różnych warunkach. Ale obraz na nich jest jeszcze gorszy niż w rzeczywistości :sneaky:
Ekran mam oddalony jednak 2,5m.
Możecie polecić jakieś ustawienia? Może to kwestia ustawienia kontrastu, czerni, itp.? Swoje ustawienia bazowałem na:

Panto'mima

Member

Kiki- nie ma znaczenia , ile kosztuje dany kabel hdmi , to nie kable Audio . Nie ma różnic w jakości obrazu jak i dźwięku między kablem kupionym za 50 zł a tym za 500 zł. To sytuacja zero/jedynkowa . Albo po kablu idzie dźwięk I obraz , albo nie ! Poprostu niektóre kable pomimo wodotrysków w specyfikacji nie spełniają wymogów , które mogą prowadzić do nieobsługiwania protokołów wyższych standardów, np. : kabel nie spełniający specyfikacji 2.1 moze nie mieć eARC tylko ARC. To by było istotne gdyby źródłem filmu był TV lub jego peryferia. Nie odtworzy się wówczas TrueHD oraz DTS-HD. W nowszym HDMI jest wyższa przepustowość dla 4K120Hz oraz o 8K oraz VRR, ALLM, QFT - protokoły glownie dla gamerów.
Sorry Kiki, ale powinieneś to wiedzieć. Cena kabla nie ma tutaj żadnego znaczenia.
Najlepiej kupować kable z certyfikacją- taki 1.5.metrowy kabel można kupić już za grosze , i będzie on spełniał wszystkie warunki .
W przypadku oleda kolegi problem jest raczej natury źle skalibrowanego telewizora .

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Mam inne doświadczenia z kablami do telewizorów również i to bez względu na opowieści.

Kiki- nie ma znaczenia , ile kosztuje dany kabel hdmi , to nie kable Audio . Nie ma różnic w jakości obrazu jak i dźwięku między kablem kupionym za 50 zł a tym za 500 zł. To sytuacja zero/jedynkowa . Albo po kablu idzie dźwięk I obraz , albo nie ! Poprostu niektóre kable pomimo wodotrysków w specyfikacji nie spełniają wymogów , które mogą prowadzić do nieobsługiwania protokołów wyższych standardów, np. : kabel nie spełniający specyfikacji 2.1 moze nie mieć eARC tylko ARC. To by było istotne gdyby źródłem filmu był TV lub jego peryferia. Nie odtworzy się wówczas TrueHD oraz DTS-HD. W nowszym HDMI jest wyższa przepustowość dla 4K120Hz oraz o 8K oraz VRR, ALLM, QFT - protokoły glownie na gamerów.
Sorry Kiki, ale powinieneś to wiedzieć. Cena kabla nie ma tutaj żadnego znaczenia.
Najlepiej kupować kable z certyfikacją- taki 1.5.metrowy kabel można kupić już za grosze , i będzie on spełniał wszystkie warunki .
W przypadku oleda kolegi problem jest raczej natury źle skalibrowanego telewizora .

Czy można potwierdzić jakąś "domową" metodą Waszą tezę o kalibracji? Jest sens się za to zabierać samemu, czy lepiej wziąć właściwą firmę/osobę? Pewnie lepiej wziąć firmę. Pytanie, ile to będzie kosztować..

Panto'mima

Member
500/600 zł w zależności o ilości trybów kalibracji .
Wrzuć w pierwszej kolejności jakieś dobre zdjęcia, by wykluczyć jakąś fizyczna usterkę tego tv ¹.Jeśli obraz będzie znaczącą odbiegał od standardu , to kalibracja raczej nie wiele tu zmieni . Inaczej- nie będzie wskazana .
Swoją drogą grzechem byłoby nie skalibrować profesjonalnie tego Twojeg oleda 😉

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jak masz Shielda, to Kodi+RD i masz pełen dostęp.
Sprawdzałeś, czy sa jakieś różnice w wyświetlanych treściach z aplikacji (np.Netflix) bezpośrednio z TV w porównaniu do zewnętrznych boxów (Shield)?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No to jeżeli nie ma różnicy:
ta "sama apka+film" na tv VS ta "sama apka+film" na zewnętrznym boxie,

to dywagacje na temat kabli, czy ustawień samego zewnętrznego boxa nie mają znaczenia.
Bitrate tu i tu też będzie ten sam. Pomijając już jakość tych platform.

Jeżeli chcesz faktycznie jakościowe żródła (także do testów), a masz dobre przystawki, to jak napisałem, Kodi+RD.

W ogóle zacząłbym od podania konkretnych tytułów, scen + konkretny czas, to ktoś zawsze sprawdzi u siebie i porówna.
Pomijam już fakt, że jest cała masa filmów z tzw. zamierzonym "ziarnem", nie wspominając już o partackich produkcjach.

Dziwi jedynie to, że obrazem z PC jak piszesz, jesteś oczarowany.
To może zrób jeszcze inaczej, odpal na tym samym PC apke Netflixa, załącz ten sam film i tu sprawdż ; )

No to jeżeli nie ma różnicy:
ta "sama apka+film" na tv VS ta "sama apka+film" na zewnętrznym boxie,

to dywagacje na temat kabli, czy ustawień samego zewnętrznego boxa nie mają znaczenia.
Bitrate tu i tu też będzie ten sam. Pomijając już jakość tych platform.

Jeżeli chcesz faktycznie jakościowe żródła (także do testów), a masz dobre przystawki, to jak napisałem, Kodi+RD.

W ogóle zacząłbym od podania konkretnych tytułów, scen + konkretny czas, to ktoś zawsze sprawdzi u siebie i porówna.
Pomijam już fakt, że jest cała masa filmów z tzw. zamierzonym "ziarnem", nie wspominając już o partackich produkcjach.

Dziwi jedynie to, że obrazem z PC jak piszesz, jesteś oczarowany.
To może zrób jeszcze inaczej, odpal na tym samym PC apke Netflixa, załącz ten sam film i tu sprawdż ; )
Zrobiłem wczoraj, jak sugerowałeś - apka Netflix na PC. Porównując do Shielda chyba jest ciut lepiej. Obraz jest za jasny (działa na domyślnych ustawieniach po wykryciu HDR), ale jakość jest chyba lepsza albo ja już mam jakieś zwidy :sneaky: Ogólnie w jasnych ujęciach, plenerach to obraz jest bajka, ale w ciemnych wkrada się to "ziarno". Ostatnio odpaliłem Havoc na Netfliksie i tam to w ogóle jest porażka. Ale chyba taki był zamysł twórców. (może ktoś się do tego odnieść?). W załączeniu dałem screen z neta z tego filmu, który dobrze oddaje mój problem/wątpliwości.

Odpaliłem później na tym samym PC Baldurs Gate 3 i tam obraz jest sztos. Kontrast, czerń, kolory.. no bajka. Co prawda grałem wcześniej tylko w 1080, więc nie mam właściwego porównania, ale takim właśnie obrazem jestem oczarowany :)

Jeszcze mam pytanie - jak to jest z rozpoznawaniem przez TV sygnału? Czasami mam wrażenie, że TV nie wie, że sygnał jest HDR, a z tego co czytałem TV sam ustawia sobie kontrast, kolor, luminacja itp. pod sygnał, który wykryje.

Do góry