Panasonic TV-65Z95A - ziarnisty obraz

vidocq-hdtv

New member
Witam Szanownych Forumowiczów!

Od kilku tygodni jestem (szczęśliwym?) użytkownikiem OLEDa, jak w tytule. Z tym szczęściem to tak umiarkowanie, gdyż nie jestem do końca przekonany co do jakości obrazu.
Telewizor mam podłączony do Shield TV (Netflix, Amazon, Canal+) i Orange 4K Multi. W domu mam 1Gbps. Transfery są ok, więc to nie wina Internetu. Wszystko spięte kablem.
Moje wątpliwości budzi jakość obrazu - szczególnie w ciemnych scenach. Można zaobserwować taką "ziarnistość". I w telewizji z dekodera (sygnał full HD), ale także np. na Netfliksie, gdzie mam pakiet premium 4K HDR, itp.. Próbowałem już miliona ustawień obrazu, resetowałem do ustawień fabrycznych. Robiłem "konserwację panelu" z menu i ciągle to samo :(
Jedyne czego jeszcze nie próbowałem to film z płyty BluRay 4k. Nie mam pod ręką takiego odtwarzacza.. Zastanawiam się nawet nad pobraniem (oczywiście w celach naukowych hehe) jakiegoś filmu z torrentów i odpalić go z laptopa po hdmi, czy z Shield'a.

Możecie coś podpowiedzieć, poradzić? Tak ma być? Nie jestem przekonany, co do obrazu z telewizora, który miał być super - hiper i kosztował grubo ponad 10k :(

Pozdrawiam
Mariusz

Do góry