centur napisał:
tez sie przyczajam ale trochę sie boję ze obraz z osiedlowej kablówki moze kiepsko wyglądać z 3,5 metra na 50 calach
I pewnie tak bedzie. Ja mam 42X10Y i z 2,5m cięzko sie kablówkę ogląda. Z ok 3-3,5m juz jest nieźle choć zależy to oczywiście od nadawanego programu (TVP 1 i 2 najgorzej). Dlatego zakupiłem wczoraj Słoneczko i świat wydał sie piękny
Totalna różnica. Nawet kanały które w miarę dobrze odbierały na kablówie, typu TVN czy POLSAT, przez dekoder stawały sie po prostu ostre.
Ale po kolei jak już zacząłem pisać.
Panasa kupiłem 16 kwietnia o 18:00 w NEO24 a 18 kwietnia w południe stał u mnie w domu.
Ustawienia docierania faktycznie wystarczają do codziennego oglądania (kwestia gustu)
Funkcja ECO sprawdza sie i faktycznie po liczniku prądu widać jak tarcza zwalnia po włączeniu tego trybu
Działa to np w ten sposób że wieczorem po zapaleniu światła obraz sie rozjaśnia a po zgaszeniu ściemnia (żebyście widzieli moją żonkę jak oglądała i zgasiłem światło a ona oczy zaczęła pocierać bo myślała że to jej w oczach sie ściemnia
) Miernikiem nie mierzyłem wiec prosze nie pytać ile ciągnie bo nie wiem. Zakładam że tyle co komp a temu zdarza sie chodzic cały dzień i jakoś wydalam na prąd wiec i tu pewnie jakoś dam rade
Powiem szczerze że zaraz po włączeniu miałem mocno mieszane odczucia bo z opisów na różnych forach wynikało że plazma sobie radzi z sygnałem SD. Nie wiem pewnie to zależy tez od jakości takiego sygnału. Ja miałem w każdym razie taki sygnał z kablówki Mutlimedia i jak dla mnie w ogromnej większości kanałów nie do przyjęcia. Szumy i jeszcze raz szumy. A do tego jeszcze trzeba bylo oczywiście powiększać obraz żeby pasów i loga stacji nie było (docieranie), wiec obraz stawał sie czasami karykaturalny: pikseloza jak cholera.
Dochodziło jeszcze to że (niech ktoś napisze czy tez tak ma/miał) biel strasznie wyłaziła z ekranu a najgorzej czerwień np Logo AXN. Cała jego czerwień jakby przesuwała sie w lewo i wyłaziła z ramki otaczającej logo stacji. Podobnie np sędzia na boisku w czerwonej koszulce ale tylko on, bo juz jak czerwonego było więcej np. cała stajnia Ferrari na F1 (wszyscy na czerwono) to już czerwień "trzymała sie w ryzach" i "nie wyłaziła" poza obrys postaci. Z całą stanowczością założyłem że to kwestia sygnału i wiele sie nie pomyliłem ale o tym za chwile.
NA PEWNO nie można sie przyczepić do czerni. Jest głęboka i daje niesamowity kontrast - nawet na słabym sygnale. Po przesiadce ze starej bańki która zachodziła juz "mlekiem" tutaj wydawało mi sie ze coś jest nie tak ale to ze starym było bardzo nie tak
No wiec skoro założyłem ze to kwestia sygnału to pożyczyłem tuner Polsatu (stary Ferguson przez Scart) i okazało sie że jest o wiele lepiej. Dlatego wczoraj zakupiłem Polsat z Samsungiem HD podpiąłem przez HDMI (kupiłem juz 1,3 z pozłacanymi końcówkami) Jak sie bawić to sie bawić.
Po trzech godzinach czekania (aktywacja karty) Słońce zaświeciło
Sygnał sporo jeszcze lepszy od pożyczonego Ferdka. Ale z łopotaniem serca włączyłem Discovey HD
- tak mniej wiecej wyglądałem jak zobaczyłem ekran. Moi kochani!! Właśnie o to tutaj chodzi!! Obraz REWELKA. Pewnie wielu z Was juz to ma ale dla mnie to nowość. Ale żeby było mało mam do końca miesiąca HBO HD za free, więc sobie wczoraj obejrzałem Sztandar Chwały Clinta Eastwood'a w HD
Zajebioza!! I własnie dlatego warto bylo kupić ten telewizor. Dodam że HD można spokojnie oglądać na nim juz nawet z 1m wiec nie bardzo wiem jak może być lepiej na Full HD??!! Juz z 2m trudno ogarnąc cały ekran
.
Generalnie polecam choć to mój pierwszy kontak z tą technologią ale to lepiej bo nie jestem skażony i zmanierowany Pionkami wszelkiej maści za 8 tysięcy. Mam co mam za 3000 zł a 5000 mam na inne zachcianki.
Proszę tylko o pomoc w podaniu sposobu odczytania na tym TV czasu i ilości uruchomień. Do menu serwisowego wchodze ale za żadną cholere nic tam takiego nie widze.
Z góry serdzecznie dziękuję za pomoc i życzę równie udanych zakupów.
P.S. Sorki że sie tak rozpisałem. Jak ktoś dobrnął do końca to ma uścisk mej dłoni
P.S.2 Pozdrowienia dla KIKIEGO na którego test ostatecznie sie nie doczekałem (test ukazał sie po moim zakupie) a którego złoiłem na tym forum za opóźnienia