Panasonic seria X10 (TX-P37X10, TX-P42X10, TX-P50X10) test, opinie, wszy

broda1725

New member
Bez reklam
A ja powiem tak mam 42" od jakiegoś miesiąca, oglądam go z 2,7m z dokładnością co od centa i co mianowicie stwierdzam. W pierwszym tygodniu rozmiar przytłaczał, w drugim go zaakceptowałem, w trzecim idealny trafiony rozmiar a teraz w czwartym stwierdzam że jak by był tak 46-50 to bym był w siódmym niebie ale niestety troszkę mam mało miejsca a zarazem żona :cry:i niestety musi być 42".

Co do obrazu sygnał analogowy (osiedlowa kablówka-zbiorcza-marna jakość, płace 2zł za 18 kanałów także wyobraźcie sobie jaka jakość) dla mnie jest akceptowalny, TVN i Polsat jak puszczą coś porządnego to naprawdę super i mówię od razu że ogladam cały czas na Zoom1.
Obraz z DVD, oglądam tylko divx 2 płytowy i filmy na dvd obraz jak dla mnie bajka zadnej pikselozy naprawdę super stwierdzam że na moim poprzedniku jakim był LCD 26" Samsung obraz był stanowczo gorszy i widać było kompresje a tu normalnie nic słowo honoru. Co do "N" to co tu mówić obraz w HD żyleta dopiero pokazuje ten tv co potrafi czasem to z zachwytu jak się włączy Animal HD kopara opada.
A teraz podsumuwójąc do N - kanałów HD i filmów DVD czy divx 2 płytowy brałbym tylko pod uwagę 50" biorę pod uwagę moją odległość.
A jak bym miał 3,5m to tylko 50", u ojca w pokoju jest 40" tv i oglada właśnie z 3,5m i teraz mówi że z całą pewnością by kupił tylko i wyłącznie 50" wspomne że oglada tylko DVD i kablówke.

Adax01

Member
Foxxx24 napisał:
Forum ma być dla wszystkich,a nie tylko dla tych,którzy mają cyfrówkę gdyż nie każdy chce lub może takową posiadać i jednocześnie potrzebuje porady.:) Pozdrawiam
Ok, ok, ale 50" i analog to rzeczywiście klapa i wg mnie nie ma o czym dyskutować. Bo jeśli ktoś z Was przewrotnie mi powie, że ogląda na 50" analogową i jest wystarczająco dobrze, to po co ta dyskusja o SD, DVD, Divx?

broda1725

New member
Bez reklam
Potwierdzam do i powyżej 3,5m a nawet od 3m to bierz spokojnie 50" przecież tv nie kupujesz na rok czy dwa.

Edit: Analog analogowi nie jest równy. Podaj z czego będziesz puszczał sygnał. I czemu od razu klapa 50" i analog, widziałeś ?

Ostatnia edycja:

Adax01

Member
phoba napisał:
...Odległość, rozdziałka, proporcje....wszystko przemawia za 50ką. No ale niestety....WAF jest czasami znacznie silniejszy niż wszystkie nasze, męskie, logiczne uzasadnienia ;) Jeżeli na X od DVD w górę obraz będzie świetny to już się pogodziłem z 42" :| Co nie oznacza, że nie będzie mi brakowało 50ki, o czym wiem już teraz :(
Nie rezygnuj tak szybko. Pochwalę się, że moja wife widziała wcześniej u rodziny 42", dlatego oswoiła się i uważa, że jak iść, to na... całość :)
I mój dylemat, czy ta 50" nie "zrujnuje" mi swoją wielkością pokoju i czy obraz SD, DVD i Divx z odl. 3-4m będzie ok :) ?

Adax01

Member
broda1725 napisał:
Potwierdzam do i powyżej 3,5m a nawet od 3m to bierz spokojnie 50" przecież tv nie kupujesz na rok czy dwa.
Akurat ja coraz bardziej przekonywuję się do 50" i uważam, że dyskusja jest potrzebna, nawet ta skrajna.

broda1725 napisał:
Edit: Analog analogowi nie jest równy. Podaj z czego będziesz puszczał sygnał. I czemu od razu klapa 50" i analog, widziałeś ?
Widziałem analog i to z Cyfry+ u szwagra na Panasie 42" chyba PV80. Oczywiście dało się oglądać, ale śnieżek sypał (szum). Szybko zmienili dekoder na cyfrowy w Cyfrze+.

Gee

New member
Dzięki za ciekawe odpowiedzi.
Ja również uważam, tylko DVD i jeśli jakiekolwiek Xvidy to tylko DVDRip z dźwiękiem AC3. Żadne Camy, TS, a nawet R5. Wolę poczekać niż się wkurzać.
Pozostał ostatni dylemat (gdyż zdecydowałem się na 50" - odległość jak będzie stać 3,25m jak wisieć 3,5m. Żona oczywiście marudzi, że za duży. Najwyżej będę miał cichy miesiąc :cool: ). Mam do wydania 3500zł, i zastanawiam się na Samungiem PS 50" B550 lub B551 (FullHD 1080p). Lepiej pozostać przy Panasonicu HD czy raczej dodac te 200-300zł i kupić tego Samsunga FullHD?

Ostatnia edycja:

Adax01

Member
Gee napisał:
... zastanawiam się na Samungiem PS 50" B550 lub B551 (FullHD 1080p)....
Jak będziesz miał więcej info to zapodaj. Ponoć jak plazma to tylko Panas, ale może nie? Fajnie, że tu taka "żywa" dyskusja :)

Samsung PS50B551Full HD -pewnie 2x więcej prądu, a ponoć nawet na BR nie widać różnicy >3m. Może Ktoś z Was uściśli?

phoba

New member
broda1725 napisał:
A ja powiem tak mam 42" od jakiegoś miesiąca, oglądam go z 2,7m z dokładnością co od centa i co mianowicie stwierdzam.....
No niestety, też się obawiam, że będę się męczył ze zbyt małym TV. A ja mam 3,5m :( Dzięki za szczegółowy opis jakości poszczególnych sygnałów-to naprawdę daje dużo informacji. Gdybyś jeszcze stosował kropki i przecinki please :) Czytałoby się dużo sprawniej :cool:

Adax01 napisał:
I mój dylemat, czy ta 50" nie "zrujnuje" mi swoją wielkością pokoju i czy obraz SD, DVD i Divx z odl. 3-4m będzie ok :) ?
Mój WAF też niestety stoi na stanowisku dokładnie takim: "taki wielki to za duży do tego pokoju, zrujnuje go". Masz szczęście ze swoją:) No cóż, większość kobiet patrzy chyba bardziej na TV w kontekście prezencji w danym pomieszczeniu, a nie odległości, jakości, sygnałów itd. Może należałoby je skierować na to forum :) Moja osobista rozterka co do 50ki dotyczy tylko i wyłącznie jakości na SD. Bo DVD, BR i HD to się nie obawiam wcale :)

gorylla

New member
Bez reklam
Osobiście stosuję taki algorytm (sprawdzone przeze mnie doświadczalnie):

1. około 2m (bliżej już raczej się nie ogląda)- 37''
2. 2-2,5m od TV - 40''
3. 2,5-3m od TV - 42''
4. 3-3,5m od TV - 46''
5. pow 3.5m od TV -50'' lub większy

W przypadku odległości granicznych według mnie lepiej brać jednak większy.

Oczywiście nie można zapominać, że każdy ma jakieś swoje własne preferencje i jak np. lubi oglądać 50'' z 2m to jego wola.

Luk@s

New member
A ja mam pytanie do osób puszczających filmy z PCta przez DVI -> HDMI i posiadających kartę graf. Nvidia oraz Windowsa Vista / 7 (duże wymagania wiem, mam nadzieje, że tacy są). Ustawiłem sobie opcje obrazu ładnie w telewizorze przy oglądaniu TV analogowej, filmów z DVD, ale z komputera mam jakby problem ze źródłem. W telewizorze już to dziwnie wygląda bo jaskrawość mam na -7, podczas gdy na innych źródłach w okolicach 0.
Ale bardziej chodzi mi o ustawienia video w sterownikach Nvidia. Vista / 7 bardzo zmulony obraz mają i warto to wyregulować. Jest coś takiego jak Wideo -> Wyreguluj ustawienia kolorów wideo, potem zaznaczamy, że chcemy dokonywać regulacji kolorów z ustawieniami NVIDIA i w zakładce zaawansowane jest opcja "zakres tonalny". No i tutaj dylemat jak to powinno być załóżmy w sprzętowym odtwarzaczu blu-ray. Na opcji "pełny" wszystko jest takie soczyste, wyraziste, ale szczegóły w ciemnych partiach obrazu giną, znowu na "ograniczony" jest odwrotnie. Jeśli ktoś ma podobny problem jak ja z ustawieniami chętnie wymienię doświadczenia, bo mnie to męczy :)

edit: I jeszcze jedno, ale to już prostsze pytanie myślę :) Jak sobie radzicie ze zjawiskiem, kiedy na przykład zaczyna się film, jest czarny ekran, czerń jest idealna i nagle pojawiaja się choćby tytuł i wtedy cała czerń tła już nie jest taka głęboka? To taka przypadłość plazmy? Ja zjeżdżam z jaskrawością aż to zjawisko przestaje występować - niestety przez to trochę się traci na szczegółowości w ciemnych partiach obrazu, ale wolę głęboką czerń :)

Ostatnia edycja:

bogaty

New member
Bez reklam
Nieraz jest tak ze gdy film się zaczyna, tło startowe jest szare a nie czarne.U mnie to co ma być czarne jest czarne, białe jest białe i nie ma kompromisów jak w LCD, gdzie tam nieraz to co powinno być widoczne znika gdzieś w trzeci plan.Napiszę kolejny raz przesiadka z LCD na PDP było strzałem w dziesiątkę.

damiantomek2

New member
Ustawienie panasa 42X10 na tle okna.

Witam
Proszę o pomoc na temat wpływu położenia tv na odbiór.
Poprzestawiałem żonie meble i kwiatki w pokoju i wyszło iż
plazma może stać tylko na tle okna pod, którym niestety grzejniki.
Okna wychodzą na połud-zachód.
Przewidywana odległość to min.2,30m, a max.3,80m.
Jaki wpływ na komfort oglądania może mieć takie ustawienie?
Czy grzejniki mogą mieć też jakiś wpływ?
Preferowany model do zakupu to 42X10.

Pozdrawiam

pionaj

New member
mam 42X10Y na tle okna,obok grzejniki i wcale to w niczym nie przeszkadza :)

Attachments

• 0529.jpg
    0529.jpg
    274,7 KB · Wyś: 375

Swesolowski

New member
Mam pytanie jestem przed zakupem plazmy.

Wybór jest między 42x10 a 42s10. 42s10 jest Full HD. I tu nasuwa mi się pytanie. Czy do sygnału z kablówki bardziej nadaje się 42x10-HD czy 42s10 Full HD. Słyszałem że plazma z Full HD gorzej sobie radzi z sygnałem z kablówki. A jeżeli chodzi o róznicę w obrazie HD i FULL HD to podobno jest zauwazalna różnica przy 50 cali z odległości 2 m.

Różnica w kasie jest obecnie mała

42x10-2200
42s10-2550

Nie chcę kupić przez pomyłkę Full HD, które bedzie gorzej odbierać kablówkę, którą będę oglądał najczęściej. A filmy nagrane w HD okazjonalnie.
W sklepach mówią, że Full HD to chwyt marketingowy.

Proszę o opinie obrazu z kablówki. Wiem, że filmy w HD i blu ray będą lepiej wyglądać w 42s10.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Ostatnia edycja:

kowal801

New member
Bez reklam
Wybór jest między 42x10 a 42s10. 42s10 jest Full HD. I tu nasuwa mi się pytanie. Czy do sygnału z kablówki bardziej nadaje się 42x10-HD czy 42s10 Full HD. Słyszałem że plazma z Full HD gorzej sobie radzi z sygnałem z kablówki. A jeżeli chodzi o róznicę w obrazie HD i FULL HD to podobno jest zauwazalna różnica przy 50 cali z odległości 2 m.
Dobrze slyszałes , na plazmie hd ready będzie lepiej wygladal SD

phoba

New member
gorylla napisał:
Osobiście stosuję taki algorytm (sprawdzone przeze mnie doświadczalnie):

1. około 2m (bliżej już raczej się nie ogląda)- 37''
2. 2-2,5m od TV - 40''
3. 2,5-3m od TV - 42''
4. 3-3,5m od TV - 46''
5. pow 3.5m od TV -50'' lub większy
Te odległości podajesz dla SD czy dla HD?

gorylla

New member
Bez reklam
Ani dla HD ani dla SD, a dla zdrowego rozsądku i wygody użytkowania.

Według mnie kompletną bzdurą jest podawanie różnych odległości dla HD i SD. Bo co to naprawdę daje? Czy jest ktoś, kto ogląda wyłacznie SD czy wyłącznie HD i tylko tym kryterium kieruje się przy wyborze wielkości TV? Zdecydowanie nie. Oglądamy różne kanały w różnych sygnałach- praktycznie naprzemiennie HD i SD.

Nie sprowadzajmy tematu wielkości TV do odległości jego oglądania do absurdu, typu "kupię 50cali do dwóch metrów, bo będzie dobrze w HD". I co- będę oglądał tylko materiały HD? A jak będzie wówczas w SD? Czy będę się wtedy odsuwał 2 metry w tył z kanapą, bo mnie pikseloza pożre?

Przy okazji pragnę wyrazić kategoryczną dezaprobatę dla pojawiających się na tym forum (i nie tylko tu) opiniom, że przy większej odległości nie ma różnicy czy oglądamy HD czy SD. Jest to kompletna bzdura. HD nawet z większej odległości, kiedy i być może nie widać super dokładnie wszystkich szczegółów, i tak jest dużo, dużo lepsze od SD.

Konkluzja mojej wypowiedzi jest mniej więcej taka, że trzeba znaleźć złoty środek- i dla mnie są to parametry podane parę postów wyżej.

A jak ktoś patrzy tylko na tabelki odległości i wielkości TV do telewizji HD, to może wybrać nawet 50'' z 2 metrów. I życzę powodzenia- w szczególności przy kanałach SD.

Dig Dug

New member
gorylla - zgadzam się z Tobą. Mam tylko jedną uwagę, że te odległości są odpowiednie do dobrej jakości sygnału np. "n-ka" przez HDMI.

W przypadku posiadania sygnału gorszej jakości np. Polsat i Cyfra+ tunery analogowe, TNK i zwykłe kablówki to do podanych przez Ciebie odległości dodałbym 0,5 m. Nie rozgraniczałbym też na 40 i 42. 40 to prawie 42 wiec wrzuciłbym do jednego worka.

PS. Dlaczego ja mam zawsze szczescie i trafiam jako pierwszy post w zakładce :D ?? To juz któryś raz z kolei.

Do góry