Panasonic seria X10 (TX-P37X10, TX-P42X10, TX-P50X10) test, opinie, wszy

broda1725

New member
Bez reklam
Dobra przekonaliście mnie kupuje X10Y tylko powiedzcie mi czy ja nie przesadzam z tą wielkością 42" z 2,5 do 2,7m a jak powieszę to ok 2,8m.
Dotychczas miałem 26" z tej samej odległości i boję się że oczy będą mi latały od lewej do prawej. Aż dostane oczo pląsów.
Ojciec nasz ma 40" LCD i siadałem dla porównania w tej odległości i wydawało mi się że jest spoko ale tam gdzie stoi ta 40 to duży salon i ginie trochę tv w pomieszczeniu. A ten będzie stał w pomieszczeniu 3,5 na 3,5.

gorylla

New member
Bez reklam
Ja oglądam dokładnie z tej odległości 42S10 i jest perfect. Nie kupuj mniejszego, co najwyżej większy. Czterdziestki nie kupisz, bo nie ma, a 37 będzie za małe. A 42 będzie odpowiednie. Ja po kilku miesiącach oglądania uważam, że dokonałem słusznego wyboru, TV jest dla tej odległości wręcz idealny. Co nie znaczy, że obecnie bym nie kupiłbym większego 46S10- ale nie dlatego, że byłby lepszy, a dlatego, że za te pieniądze, co miałem przeznaczone na TV, obecnie kupiłbym większy. Na przyzwyczajenie do wielkości daję ci 2-3 dni maksymalnie.

kowal801

New member
Bez reklam
Ja mam akurat taka odległość i powiem tak, mam 42" odbieram za równo cyfrowo (TNK) i naziemnie (DVB-T), wiadomo na satelicie rewelacji nie ma, są takie kanały(SD) ,które spokojnie z 2 m da się oglądać ,ale są i takie kanały co z tej odległości po prostu się nie da (moim zdaniem najmniej 3m) .Jeśli chodzi o DVB-T odległość 2.5m wystarczajaca, obraz jest super.Zauważyłem na nie których programach , które nadają w laterbox , po ustawieniu trybu na AUTO Formatowanie ,obraz z odległości 2.5m jakby byl za mgła, ale oddalając się co najmniej 2 m jest już oki. Co do filmów w Divix,odległość jest za mała,ale umówmy się ten telewizor nie był stworzony do tego Formatu . Na zakończenie dodam ,że nie wyobrażam sobie mniejszego telewizora niż 42", Ci co decydują się na 37" nie zdają sobie sprawy, ile tak naprawdę tracą.:D

Ostatnia edycja:

amlas

Member
no cóż, ja mam 2,8-3,5m i zamierzam kupić 50X10Y :smile:
Czekam tylko na jakąś promocję. Jak będzie za mała odległość to najwyżej przestawię meble w salonie:D
Trzeba myśleć perspektywicznie, telewizor kupuje się co najmniej na kilka lat, do tego czasu mam nadzieję zmienić mieszkanie na większe i salon też będzie większy...

yacek _b

Member
kowal801 pozdrawiam Cię kolego i wcale się z toba nie zgadzam . ;)
Dobór wielkości ekranu powinien byc jak najbardziej indywidualny , dostosowany do wielkości pokoju i odległości z jakiej będziemy ogladac .
Ja mając UPC ( z kilkoma programami HD ) cały czas twierdzę że :
jakość sygnału na wielu kanałach jest powiedzmy hmm, delikatnie mówiąc średnia , sygnał ten na 37 " ekranie w wielu przypadkach jest do " pupy " i ratuje tutaj siadanie w dalszej odległości by nie wkurzać się na widoczne syfy itd.
Nie musze mówić że owe syfy o wiele bardziej widoczne są na większym ekranie przy tej samej odległości oglądania . Kupowanie " ogromnych " ekranów bo taki jest " trend " ( a widze że jest ) nie ma najmniejszego sensu.
Oczywiście inna sytuacja jest jak mamy masę kanałów HD , moc filmów BD , wtedy jak najbardziej duży ekran jest cacy . Ale do zwykłego sygnału SD i siedząc tylko w odległości 2-2.5 m ?
Mnie też namawiano , "kupuj jak największy " , nikt oczywiście nie pytał się , jak duży pokój i z jakiej odległości bedę ogladał .
Ale ja mając juz 4 miesiące nowy tv , dalej uparcie uważam że w moim przypadku był to optymalny wybór , kompromis pomiedzy jakością obrazu a wielkościa .

kowal801

New member
Bez reklam
Dokładnie tak jak piszesz, każdy ma swoje indywidualne preferencje, jedni proferują większe ekrany ,z kolei drudzy mniejsze i tyle w tym temacie.

Ps.Co do jakości Kablowki z UPC nie wypowiadam się na ten temat

Ostatnia edycja:

broda1725

New member
Bez reklam
Powiedzcie jeszcze czy zamawiał ktoś z Portone.pl ? chciałem zamówić na Elektro.pl ale nie ma chwilowo a mają najmniejszą wysyłke.
Dobry ten sklep ?

A tak dla wiadomości kupuje 42" model X10Y :D mam nadzieję że bede/bedziemy;) zadowolony/zadowoleni.

Ostatnia edycja:

PawelKRZ

New member
Ja kupiłem w piątek 42" X10 (odległość ogladania około 2,5-3,0m) w MediaExpert w Rzeszowie - cena 2294. Na początku wydawał nie wielki ale dzisiaj juz jest w sam raz :D.
Na razie SD kablówka analog z czasem n-TV
Osobiscie POLECAM bo jestem baaardzo zadowolony :)

cukiernik

New member
broda1725 napisał:
Powiedzcie jeszcze czy zamawiał ktoś z Portone.pl ? chciałem zamówić na Elektro.pl ale nie ma chwilowo a mają najmniejszą wysyłke.
Dobry ten sklep ?

A tak dla wiadomości kupuje 42" model X10Y :D mam nadzieję że bede/bedziemy;) zadowolony/zadowoleni.

Broda. Ja kupowałem w tych sklepach i jestem zadowolony z obsługi. No i gratuluję decyzji.

frantotti

New member
Nie wiem czy to wada TV(42X10E) ale dzisiaj rano zauważyłem że przy wyłączonym TV lub na kanale kodowanym ( bez sygnału) widze swoje odbicie i sciane za mną w "siatke" (kratke).Oczywiście wieczorem obraz super i wogóle ale podczas oglądania rano powtórki meczu zauważyłem na ciemnym garniturze trenera "kratke".Zdziwiony podszedłem bliżej i okazało sie że ta "siatka" jest na każdej ciemnej scenie meczu czy filmu (tylko kiedy jest jasno w pokoju).Czy to normalne czy tylko sie przypiepszam do szczegółów?
POZDRAWIAM.

robiw

New member
frantotti napisał:
Nie wiem czy to wada TV(42X10E) ale dzisiaj rano zauważyłem że przy wyłączonym TV lub na kanale kodowanym ( bez sygnału) widze swoje odbicie i sciane za mną w "siatke" (kratke).Oczywiście wieczorem obraz super i wogóle ale podczas oglądania rano powtórki meczu zauważyłem na ciemnym garniturze trenera "kratke".Zdziwiony podszedłem bliżej i okazało sie że ta "siatka" jest na każdej ciemnej scenie meczu czy filmu (tylko kiedy jest jasno w pokoju).Czy to normalne czy tylko sie przypiepszam do szczegółów?
POZDRAWIAM.

Problem znany jeszcze z PV80, gdzie było ją widać jeszcze bardziej. Taka konstrukcja :-(... robiw

Pomruk

New member
42x10y

Mam go już miesiąc. Co wieczór stale mnie na nowo szokuje. Jest the best. Ostatnio wrzuciłem foty na SD. Nieprawdą jest, co ktoś pisał, że się długo otwierają. Przy dobrej jakości fot dopiero widać, na co ten TVset naprawdę stać.
A i okazuje się, że niektóre stacje potrafią i w PAL-u całkiem nieźle nadawać. Mając kineskopowy 27" nie byłem tego świadomy.
A ta przestrzenność dzwięku - następna rewelka (oczywiście t. niskie są wycięte - małe głośniki).
Co do wielkości - oglądam go z odległości około 3 m. Przy wysokiej rozdzielczości mogłoby być 2 m, ale nie bliżej. Przy 1 do 1,5 m - już widać prążki (piksele).
Sądzę, że wielkość dobrałem optymalnie. 50-ka byłaby za duża, a 37-ka dużo za mała. Jest OK.

gorylla

New member
Bez reklam
broda1725 napisał:
Dobry ten sklep ?

Kupiłem 42S10 właśnie w Portone.pl i spisali się super. Zamówiłem we wtorek, plazmę miałem w domu czwartek. Dodam, że licznik użytkowania plazmy zerowy, więc nic nie było z nią kombinowane (a słyszałem, że czasami zdarzało się kupić plazmę "chodzoną" nawet w sklepach stricte internetowych, bo w stacjonarnych to normalka).

marcin711

New member
A przy analogowym sygnale, jak piłkarze się ruszają na krawędziach kolorów robi się "kaszanka/kratka" coś jak zbyt silna kompresja.
Występuje to przy planie ogólnym ( widać całe boisko). Ta funkcja "PRN coś tam" powoduje tylko tyle że gdy jest na max - całkowicie rozmywa krawędzie, - przy wył. ostrość obrazu statycznego jest super, ale jak tylko kamera się ruszy przy krawędziach jest kicha, jak piszę wyżej.
ciekawe jak zachowują się LG i Samsung ?

przy zbliżeniach obraz jest super

Kto jeszcze nie kupił niech porówna.

pozdrawiam Marcin.

frantotti

New member
frantotti napisał:
POZDRAWIAM.
robiw napisał:
Problem znany jeszcze z PV80, gdzie było ją widać jeszcze bardziej. Taka konstrukcja :-(... robiw

OK.
Czyli się poprostu dopatrzyłem.:niewiem:

broda1725

New member
Bez reklam
cukiernik napisał:
Broda. Ja kupowałem w tych sklepach i jestem zadowolony z obsługi. No i gratuluję decyzji.
Cukiernik w Elektro już zamawiałem ale w Portone jeszcze nie, ale niestety w tym pierwszym nie ma obecnie a na dodatek dają karty gratis do gry (a żonka tak bardzo jest łakoma na gratisy :D).

gorylla napisał:
Kupiłem 42S10 właśnie w Portone.pl i spisali się super. Zamówiłem we wtorek, plazmę miałem w domu czwartek. Dodam, że licznik użytkowania plazmy zerowy, więc nic nie było z nią kombinowane (a słyszałem, że czasami zdarzało się kupić plazmę "chodzoną" nawet w sklepach stricte internetowych, bo w stacjonarnych to normalka).
Czyli można spokojnie zamówić w tym Portone, chyba jeden z pewniejszych sklepów. Więc dziś lub jutro zamawiam czekam tylko na wpłatę pieniążków jak wpłyną na konto.

A może odrazu zamówić wieszak jaki polecacie musi być jakiś dobry.

Do góry