Witam
nabyłem 37x10y i jestem zajebiście zadowolony; nawet jestem trochę wkurzony, że nie kupiłem go wcześniej; mam go pod kablówkę cyfrową aster, na razie bez HD i obraz spełnia moje oczekiwania: czerń jest czerń, biel jest biel, może czasem nieco gorsza biel niż w crt, ale jest bardzo dobrze;
nie dostrzegłem ghostingu, zapuszczałem jakiś w film czarno-biały, ale jeszcze będę testował np ze spiralem albo czymś tam; wbrew opiniom z czerwonym kolorem, nie widzę, żeby jakoś ostro dawał po oczach;
divixy bardzo dobrze dwu-plikowe 5+, w skali 1-6; co mnie bardzo cieszy; jednoplikowe i gorsze gorzej, można zawsze obejrzeć z pomniejszonym obrazem; oczywiście pliki w wysokiej rozdzielczości jeszcze lepiej;
kino domowe dvd po componencie bardzo fajnie; za to nagrywarka po euro, mimo niezłego kabla, cienko;
mam takie kwestie:
1) podłączyłem kompa do hdmi3, zapuściłem mu rozdzielczość 720p, pociągnął też 1080p; zastanawiam się czy to nie za dużo; bo tam chyba zalecają 1024x720?? między 720p i 1080p nie ma różnicy; a wybrałem 720p bo wygląda lepiej niż przy tym co zalecają;
2) jedna rzecz mi się nie podoba przy puszczaniu divixa: mianowicie, to się chyba nazywa juddering; tzn. divix jest w 24klatkach/sekundę, a odświeżanie jest na 60Hz; w scenach poruszania się obiektów widać jakby "skakanie" obrazu- lekki brak płynności, np w porównaniu do tego co jest na monitorze komputera (gdybym nie porównywał z monitorem, to pewnie nie zwróciłbym uwagi); ustawiałem rozdzielczość 1080p i 24Hz, ale nie widziałem poprawy; czy jest jakiś sposób poprawy takiego obrazu; chyba, że konwersja samego pliku
3) mam Mpeg4; ale nie znalazł mi żadnych kanałów; a w wawie i okolicach ponoć jest coś testowo; czy ja muszę dołączyć do tego jakąś antenę??
4) dziwnie wg mnie działa tryb ECO; to chyba działa na czujnik światła; i np rano/ w ciągu dnia kolory są wyraźniejsze, co jest bardzo dobre, a na wieczór robi przyciemnione, czego nie rozumiem, bo robi się mało wyraźnie i trzeba zwiększać kontrast itp itd; jak dla mnie mogą zostać te same ustawienia; ja na wieczór wyłączam ECO;