dlugi94 napisał:
Witam śledze wątek od początku i zamierzam w najbliższym czasie kupić plazme panasonica model X10 ale pojawił się model TX-P42S10E jest nieco droższy, ale zapewne minimalnie cena spadnie w przedziale miesiaca ale do rzeczy S10 jest Full HD a z tego co wyczytałem to sygnał SD lepiej wyświetla Ready HD i teraz mam dylemat który model kupić czy TX-P42X10E czy z mpeg4 TX-P42X10Y czy może FHD TX-P42S10E czy rzeczywiście będzie duza różnica w sygnale SD do tv będe miał podłączony C+ bez programów HD czy warto dołożyć pare stówek do S10, który ma pare detali dorzuconych więcej niż X10
Jeżeli mógłby mi ktoś doradzić przy którym modelu będe bardziej zadowolony to bede wdzięczny.
Pozdrawiam
Testowalem tylko X10Y z Cyfra+. Przed kupnem wertowaniem kilka forow i poczatkowo tez wydawalo mi sie, ze jest sens kupowac tylko FullHD. Gdy przeanalizowalem informacje kupilem X10Y. Gdy juz poogladalem sobie na X10Y na Canal+ HD (podobno ma lepszy bitrate od HBO HD) i upewnilem sie, ze przy maksymalnym powiekszeniu Zoom3 (bo docieralem plazme) nie ma az takich duzych roznic pomiedzy Canal+ a Canal+HD. No owszem sa przy literkach napisow (caly czas pisze o Zoom3).
Co jest za FullHD:
1) Te telewizory przetwarzaja z czestotliwoscia 600Hz wiec mam nadzieje, ze z wieksza czestotliwoscia odswiezaja obraz na ekranie TV. Nizsze czestotliwosci odswiezania powoduja zmeczenie mozgo przy ogladaniu ciemnych kolorow. Jednak to jest tylko nadzieja, nigdzie nie widzialem wzmianki ze 600Hz oznacza wieksza czestotliwosc odswiezania na ekranie plazmy.
2) Jezeli ogladasz duzo filmow oraz zdjec z wlasnego zrodla FullHD o duzym "bitrate" (kamera DVD, BlueRay o wysokim bitrate).
3) Maja bardzo rozbudowane funkcje w tym chyba przegladania filmow z zewnetrznych zrodel (komputer itp.)
Co jest za HD Ready:
1) W tej chwili rozdzielczosc sygnalu w Canal+ nie jest powalajaca (a podobno jest o wiele lepsza od Ntki i Cyfrowego Sloneczka) wiec wydaje mi sie, ze nie bedziesz mial sygnalu do tego TV aby docenic FullHD. Oczywiscie ta sytuacja moze sie zmienic za 1-2 lata.
2) Czytalem gdzies na forum, ze obraz SD lepiej wyglada na HDReady niz FullHD - ale to jest tylko zaslyszana informacja.
3) Ciagle licze, ze za 1-2 lat wejda telewizory laserowe ktore jak zapowiadaja niektorzy wypra LCD i plazme - cena wyprodukowania telewizora laserowego jest podobno nizsza o 50% wiec ceny duzych TV moga spasc o polowe. Dlatego wydaje mi sie, ze inwestowanie teraz w superhyper TV jest dla mnie pod duzym znakiem zapytania.
Ja wybralem X10Y i dla mnie jest OK (tylko martwia mnie statyczne obrazy).
Czyli jezeli masz "prawdziwy sygnal FullHD" lub po prostu chcialbys miec FullHD to spokojnie mozesz kupowac. Jezeli sam zastanawiasz sie to popatrz pod katem w/w punktow.