Mam takie pytanie bo nie rozumiem tego. Skoro kanały HD na n'ce są w 1080i to jak to się ma do X10 czy X20 który max to 720p? tv nie wyświetli 1080 linii tylko tyle ile może max czyli 720? tzn. lepiej do takiej n'ki mieć tv full hd?
Proszę o jakieś łopatologiczne wytłumaczenie
Wyświetli 720 linii bo więcej fizycznie nie ma

Czy jakość obrazu 1080i na ekranie 720p będzie ZAUWAŻALNIE gorsza od tego samego obrazu wyświetlanego na ekranie 1080? Wg mnie, oglądając TV z normalnej użytkowej odległości (a nie przez lupę i na stop klatce) nie będzie. I nie wynika to z mojego przeświadczenia, ale z testów zarówno czytanych w sieci jak wykonywanych przeze mnie. Już nie pamietam gdzie, ale bodajże na AVForum był test P50X10Y i redaktorzy - którzy przecież przetestowali dziesiątki jeśli nie tysiące TV, więc wiedzą jak to robić - stwierdzili, że porównując jednocześnie obraz full HD na tym modelu, z Kuro Full HD widzieli na Panasonicu nieco mniej szczegółów, ale tylko w tych partiach obrazu, gdzie tych szczegółow było dużo (np. koronki tancerki). Patrząc na ten sam obraz, ale już nie mając obok Kuro do porównania stwierdzili, że obraz jest wystarczająco szczegółowy.
Kiki napisał, że programów HD przybywa i pod tym kątem należy wybierać TV. Niby racja ale:
A) póki co zdecydowanie więcej mamy w Polsce kanałów SD, a to ekrany 720p lepiej niż ekrany FullHD radzą sobie ze skalowaniem i wyświetlaniem obrazu SD
B) programów HD owszem przybywa, ale w tempie, delikatnie mówiąc, powolnym - widząc to tempo myślę, że i za 5 lat programy HD będą nadal w mniejszości
C) last but not least - większość programów HD jest nadawana w 720p, a nie w 1080, a jak wiadomo zawsze lepiej jest wyświetlać obraz 1:1, niż go skalować