TX50 i CP z HDS-400E
Wracam z tematem, ale rozszerzam go. Mam już sprzet TV-Sat i podzielę się paroma spostrzeżeniami.
Wziąłem CP z dekoderem HD, bo najbardziej odpowiada programowo rodzinie, dobra cena za pakiet familijny (37.90) i ponoć również SD z dekodera HD jest lepszy....
Antenę na dachu dostroiłem laptopem. Polecam! Kam internatową przed TV, WiFi i laptop -extra sprawa, jak miernik
.
Otóż analog UPC całkiem dobrze radzi sobie na TX50, teraz SD odrobinę lepszy, ale bez rewelacji. Natomiast HD wymiata! Mam przez 1mc pełną ofertę, więc testuję programy HD. Ciekawe, że już dziś (2-gi dzień) zabrali full pakiet, info mówi, że to aktualizacja dekodera to zrobiła i że po 48h będzie OK. Jednym słowem drażnią się z klientem, wciągając go na siłę w zakup HD
. HD jest rewelacyjne na tym TX50 i uważam, że zrobiłem dobry wybór.
Mam jednak parę kłopotów:
1. sygnał z pilota amplitunera Denon jest przechwytywany przez dekoder i dekoder i przełącza programy podczas zmiany siły głosu, a czasami nawet wyłącza dekoder!
2. Wczoraj zauważyłem, że pilot prawie w ogóle nie działa. Wymiana baterii i to samo. Okazało się, że w instr. zapisali, że żarówki energooszczędne mogą to powodować, hihihi. Gdzieś już czytałem, że dodatkowo refleksy i odbicia to powodują i ponoć zmiana rezonatora w pilocie na 432 lub 485 -ale czy to na pewno pomoże?
3. Format obrazu -tragedia! To już na kablówce było lepiej. Np. TVN ma pasy na dole i górze -tak nadaje i tak ma być? Ustawiłem na dekoderze 16:9 Pełny, a na TV Aspect=Auto.
4. Jak ustawić rozdz. w dekoderze pod TX50? Mam możliwości: 1080i, 576p, 720p. I jak najlepiej TV ustawić?
5. Połączenia - myślę o takim sposobie:
Dekoder -> HDMI -> TV
Nagrywarka -> HDMI -> TV
Dekoder -> SCART -> nagrywarka
Dekoder -> optical-> nagrywarka (dla 5.1)
Dekoder -> optical -> amplituner
Nagrywarka-> optical -> amplituner
Te połączenia wymagają 2xHDMI i 3xOptical i amplituner nie musi być załączany. Co o tym sądzicie? Jeśli macie doświadczenia z HDS-400E to proszę o rady. Serdeczności!