Witam ponownie Szanownych Forumowiczów. Po opisaniu moich pierwszych spostrzezeń dot. użytkowania mojej nowej plazmy 42'' G30 podziele się dalszymi uwagami.
- Po podłączeniu cyfrowego zygnału z kablówki UPC, wszystkie moje obawy dot. złej jakości obrazu zniknęły. Obraz na kanałach SD bardzo dobry (oczywiście kanały z gorsza jakością nadawania nieco słabiej sie prezentują), obraz programów TV HD revelacja ;
- DVD (tym razem juz podłączenie przez component + progressive scann) bardzo dobrze, choc też dużo zależy tu od jakości materiału DVD .
- Filmów z Blu ray jeszcze nie próbowałem, lecz juz niebawem to nastąpi.
- troche niezadowalajacy dźwięk, lecz podpięcie ampli czy wieży eliminuje ten mankament
Naturalnośc kolorów TV revelacyjna, mięsistość obrazu, brak placków, pikselozy i cukierkowych przejaskrawionych kolorów rodem z LCD, a niektóre kanały SD (te lepszej jakości) prawie jak HD. Nie ma porównania do telewizorów LCD u rodzinki, oczywiscie na korzyść plazmy. Nic innego nie testowałem, gdyż wszelkie bajery typu internet, dyski itp moga dla mnie nie istnieć, liczy sie dla mnie tylko dobry obraz.
A na koniec minusik. Otóż jak wczesniej pisałem mój TV buczał, wymieniłem go na nowy egzemplarz i ....jest to samo czyli trochę buczy, oczywiście szczególnie przy jasnych/jaskrawych scenach. Nie bawie sie juz w dalsze zamany, bo to chyba nie ma sensu. Jak dla mnie to moge z tym żyć, gdyż buczenie nie jest jakieś bardzo intensywne lecz wolałbym aby tego nie było. To moim zdaniem jedyna znacząca wada tego TV. Opisałem tu swe subiektywne wrażenia i napisałem jako laik tematu TV także prosze uprzejmie szanownych kolegów o wyrozumiałość.
----------------
Mam dwa pytanka.
- Otóż zauważyłem, że po wyłączeniu TV pilotem (przejście w standby) po krótkim czasie (kilka/kilkanaście sekund po wyłączeniu) słychać takie "pyknięcie" jakby wyłączał sie jakiś zasilacz czy coś z tyłu obudowy --- mam tak samo w swoim ampli Yamahy, ale czy tak ma też być w TV? -- czy Wy też tak macie w swoich G30?
- W ten weekend zamierzam oglądać F1 na Polsat HD, wyścig trwa ok 2 godz. podczas których cały czas jest wyświetlany statyczny pasek okrążeń i wyników na ekranie. Czy mogę tak oglądać całą transmisję bez obaw utworzenia powidoków/wypalenia? Czy też sugerujecie jakieś kroki zaradcze?
Z góry dziekuję za odpowiedzi.