Wyjaśniam i ostrzegam!
To w takim razie nie rozumiem o jakie problemy z paleniem wejscia hdmi w tv chodzi. Mozesz dokladnie opisac na czym polega wada kabla, bo jak piszesz w poprzednim poscie to problem kabla ? W koncu na wyjsciu hdmi z komputera powinno byc 5V, w sumie moge sobie pomierzyc miernikiem co mi tam komputer wysyla zanim go wepne w TV.
W przyszylm tygodniu mam zamiar kupic 42s10 i moim glownym zrodlem filmow bedzie wlasnie komputer z dvi plus przejsciowka dvi-hdmi i dalej kabel hdmi-hdmi, wiec troche mnie przestraszyles z tym zaleceniem serwisu aby tak nie podpinac.
Przed podłączeniem HDMI z komputera radzę wziąć woltomierz prądu zmiennego i zmierzyć czy występuje jakieś napięcie między masą gniazda HDMI a masą komputera. W przypadku jeśli tak jest, to trzeba to wyjaśnić. Przyczyną może być korzystanie do zasilania gniazdek podłączonych do różnych faz lub uszkodzenie izolacji kabli przedłużacza. U mnie zdarzyło się tak, że napięcie przekraczało ~80V! Pomogło dopiero wyrzucenie przedłużacza, który pracował klka lat i do głowy mi nigdy nie przyszło, że może coś takiego zaistnieć. Jeśli podłączy się takie dwa urządzenia, to jest jeszcze nadzieja, że przy wkładaniu wtyku HDMI poiskrzy trochę między głównym ekranem kabla, a masą gniazda i potencjały wyrównają się (prądy wyrównawcze popłyną przez masy główne, czytaj nie przez obwody ekranów wejść cyfrowych). Ale może być gorzej jeśli to wyrównanie nie nastąpi przed połączeniem styków ekranów sygnałów cyfrowych, a pewna tragedia jeśli wasz kabel HDMI nie ma połączonej masy głównej, czyli gdy brak połączenia między metalowymi (najbardziej zewnetrznymi) elementami obu wtyków kabla. Niestety takie kable spotyka się dość często np. na allegro. W takim przypadku nawet kilkuwoltowe napięcie między masami telewizora i komputera (ale może to dotyczyć też np. nagrywarki zasilanej kablem sieciowym bez bolca uziemiającego, a podączonego do kablówki!) wasze wejście HDMI odchodzi na zawsze
( Dotyczy to to nie tylko telewizorów Panasonica, ale wszystkich z HDMI. Serwisy Panasonica wykazują dobrą wolę i nie czepiają, pewnie dlatego że sprawa jest trochę dyskusyjna... Klient może powiedziec że gniazda powinny byc zabezpieczone. Ale z drugiej strony powinno sie uzywać dobrych kabli i mieć prawidłową instalacje zasilającą. Niemniej zwracam uwagę, że w instrukcji nie pisze się nic o podłączaniu do komputera przez HDMI, a wręcz zaleca się uzywanie gniazda VGA. To nie jest chyba przypadek, bo jest to rozwiązanie bezpieczniejsze, ale też prostsze bo nie ma żadnych problemów z konfiguracją. Korzystam głównie z gniazda VGA do oglądania HD i jest to dość wygodne, a jakość super dla 720p (oczywiście przy 1080p troche się traci...).
Przy okazji na zakończenie tego przydługiego postu, proszę forumowiczów, tórzy jeszcze nie przedłużyli sobie bezpłatnie gwarancji do 5lat o kontakt. Chciałbym dostać punkty w konkursie Panasonica i jesli ktos moze mi w tym pomóc, to potrafię się zrewanżować w zakresie róznych akcesoriów do HD (prosze o kontakt na priva).
Pozdrawiam