Witam wszystkich, jako, że dopiero co nabyłem tx p42s10e mam pytanie tylko, że nie wiem czy zostanę dobrze zrozumiany. Chodzi mi o funkcję, która może zapobiec utrwalaniu się znaczków na ekranie, szukałem w instrukcji ale nic nie znalazłem. Wiem, że w różnych innych telewizorach coś takiego istnieje jako np. orbitowanie ektanu /czy coś takiego/ czy też biała plansza, którą co jakiś czas należy włączyć. Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi.
A więc -- DOCIERAMY PLAZMĘ
Cytaty :
Na początku docierania powinno się
na 3-4 godziny ustawić -
na TV bez kabla antenowego i zostawić na mrówkach(muchach).
Plazma powinna przez jakiś czas chodzić na pełnym ekranie bez pasów z góry i boku żeby matryca równomiernie się wypalała.
Przez pierwsze 200~300h:
Unikaj czarnych pasów (czasem nie wystarczy zoom1 )
Ja osobiście unikałem też loga programów ( z tym się wiąże zoom 3 )
Tryb kinowy nastawy na 50% (trochę szaro i mdło lecz czego się nie robi dla "Viery" )
"eco" wyłączony.
Ja już jestem po 300 h , Włączyłem tryb "Normal" i ciut podkręciłem kolor 38 kontrast 39, i obraz żyletka ( a zwykła kablówka)
http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=46438
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=38250&page=62
P12. Co mogę zrobić, aby zapobiec szybkiemu starzeniu się luminoforu podczas oglądania TV kablowej lub satelitarnej, kanałów muzycznych lub kanałów ze statycznym logo?
Odpowiedź:
Telewizory plazmowe są wysyłane z fabryki z wysokim ustawieniem kontrastu, aby zapewnić jasny obraz dla typowych warunków oświetlenia salonie sprzedawcy. Ustawienia dla twojego domu, wymagają zazwyczaj poziomu o połowe mniejszego (lub jeszcze mniejszego) od salony sprzedawcy. Dlatego gdy plazma jest porazpierwszy instalowana w twoim domu należy wykonać następujące czynności:
1. Upewnij się, że proporcje wyświetlanego obrazu całkowicie wypełniają ekran telewizora. ...
2. Zmniejsz kontrast obrazu do 50% (w środku) lub mniej.
3. Dla obrazu wyświetlanego w trybie 4:3 włącz ustawienie bocznych pasków na "Mid" lub "Bright" ...
4. Zawsze staraj się ustawiać taki tryb wyświetlania, w którym obraz wypełnia cały ekran (takich jak Just, Zoom, Full, H-FILL Pełny lub 4:3).
Uwaga:
Dla modeli z trybem pracy "H-FILL" or "4:3 Full ", zobacz opis "Q5. ...
5. Należy unikać statycznych obrazów (gry wideo, obrazy komputerowe, ekrany DVD tytuł, itp.) w ciągu pierwszych 100 godzin.
I powinno być OKI

Miłego "DOCIERANIA"