@sanchopan, teraz wiem już trochę więcej, niż na początku. Zastanawiają mnie Twoje jednoznaczne wnioski, skoro obraz wysłany złączem komponent jest po podwójnej konwersji (c/a i a/c) oraz
przeskalowaniu przez telewizor lepszy, niż przy ominięciu konwersji. Przyczyny mogą być zatem nasatępujące:
1. Skalowałeś do 1080.
2. Posiadasz telewizor Full HD.
Skalowanie z sygnału PAL do HD Ready nie jest tak duże, jak może się wydawać. Mamy tu skalowanie 576 do 720/768 pikseli. Czyli raptem o góra 33%. Przy skalowaniu do 1080 mamy do czynienia ze skalowaniem o prawie 90%. I tutaj rzeczywiście mamy do czynienia z dużymi stratami.
Ostatecznie podejrzewam, że eksperymenty prowadziłeś na telewizorze HD Ready skalując na odtwarzaczu do 1080 liniii. Napisz, jak testowałeś i na jakim telewizorze. Po prostu Twoje spostrzeżenia są interesujące i moje zdanie nie ma na celu ich dyskredytacji. Chcę po prostu podyskutować.
Na koniec dwie uwagi. Wiem, że "upscalujesz" w cudzysłowiu, ale osobiście uważam, że polskie słowo skalowanie w zupełności wystarcza. Upscaler, to twór kalkowania językowego i bardziej kojarzy się ze scalaniem. Druga uwaga dotyczy zbędnego cytowania ostatniej wypowiedzi w wątku.
ArtS