W mojej plaźmie jest ustawiony tryb kinowy , z tym , że dokonałem małych korekt w menu serwisowym.Ponieważ w trybie kinowym jest za niska wartość gammy, przez co obraz za jasno świeci , szczególnie to widać podczas scen nocnych , gdzie czerń wpada w szarość.Jeśli chodzi o pozostałe tryby to ,nie podobają mi się ze względu na ingerencję elektroniki tj.podbicie czerni kosztem,różnych odcieni szarości,obraz traci kontrastowość.Rownież odwzorowanie skóry ludzkiej w tych trybach jest dla mnie nie do przyjęcia.
W menu serwisowym najpierw dokonałemzmiany w trzech podstawowych kolorach, oto one:
R-cut-80
G-cut-72
B-cut-72
R-drv-FC
G-drv-F8
B-drv-C0
All-cut-80
All-drv-FC
Po tych zmianach obraz zrobił się bardziej kontrastowy,pokazały się odcienie szarości,nadal pozostawała ta nieszczęśliwa gamma[brak możliwości regulacji],dlatego w menu serwisowym zmieniłem wartość ustawienia SUB BRT.
SUB BRT-7FD [wartość fabryczna810]
obraz się przyciemnił ,jest teraz lepsza czerń,kolory bardziej wyraźniejsze.
Wartości w menu dostępnym bez zmian : kontrast jasność,kolory, ostrość pozostają w połowie, wszystkie dopalacze wyłączone oprócz 100Hz.
Wg. mnie jest to obraz najbardziej zbliżony do ideału ,choć zawsze można zamówić kalibrację.
Uwaga zmiany w menu serwisowym każdy dokonuje na własną odpowiedzialność, w razie awarii , mogą nie uznać reklamacji.
Przed dokonaniem zmian warto zapisać wartości fabryczne na kartce papieru.
Oczywiście nie ma idealnych ustawień dla wszystkich ,ponieważ w każdym pomieszczeniu są inne warunki oświetleniowe.