Przeczytałem niemal cały wątek (pominąłem trochę postów przeskakując z cztery tysiące któregoś, do pięć tysięcy ileśtam, po tym jak n-ty raz padało pytanie o menu serwisowe, różnice między PV8 a PV80 lub uchwyt na ścianę).
Kilka razy wzmiankowane było o przeszkadzającym bzyczeniu/buczeniu/piszczeniu.
W ubiegły weekend poszedłem do MM z rekorderem 'n'-ki pod pachą i nagranymi próbkami różnych stacji w SD, HD, sport, filmy - przekrój tego co oglądam. Żałowałem że bez anteny nie są dostępne filmy z VOD ale wychodzę z założenia że jeśli kanały z logo HD będą dobre to te filmy też (pomijam to że tak naprawdę HD w VOD to rzadkość).
W każdym razie, poszedłem by namacalnie się przekonać o wyższości (lub jej braku

) PV80 nad innymi (zwłaszcza Samsungiem PS42A451) plazmami i LCD w porównywalnej kategorii cenowej. PV80 prowadził od samego początku (PY80 też nie dał rady ale tego się spodziewałem więc zdziwienia nie było). Jedynie A451 bardziej zapunktował w moich oczach w kategorii wygląd obudowy. No i jeszcze LCD - nie odbijają świata zewnętrznego tak jak plazmy ale nie jest to zauważalne podczas oglądania więc nie ma o czym pisać.
Do sedna, owe bzyczenie/buczenie/piszczenie. Podczas moich oględzin kilka tv zareagowało w ten sposób po kilku/kilkunastu minutach oglądania. Dźwięki określiłbym słowem "bzyczenie", dość głośne, na tyle że w sklepie (gdzie jest stosunkowo głośno), ludzie przechodzący 1 - 2m obok, oglądali się w kierunku bzyczącego tv. Zrobił to jakiś LCD 42" HD Ready, Samsung PS42A451 i hmm... TH-42PY80 (nad nim st jeszcze 42PY800 ale cena zupełnie z innej półki więc go nie testowałem).
PV80 nie zafundował mi tej symfonii więc nie wnikałem czemu inne tv tak się zachowywały.
Ale teraz zacząłem się nad tym zastanawiać. Moje doświadczenie wskazuje że nie musi to wynikać z wady konstrukcyjnej modelu czy marki. Nawet technologia wykonania panela nie wskazuje podejrzanego (i plazma i LCD to zaprezentowały).
No to może źródło sygnału? Wszystkie otv wyświetlały obraz z tego samego nrekordera podpiętego tym samym kablem HDMI - no ale zjawisko "bzyczenia" raz było a innym razem nie, więc tez nie może wskazywać jednoznacznie. Jedynym czynnikiem w sposób najbardziej prawdopodobny było zasilanie. Telewizory, które oglądałem były porozstawiane po całym dziale i niemal za każdym razem rekorder musiał być wpinany do innego gniazdka zasalającego w energię elektryczną.
Nie wiem czy instalacja w sklepie jest jednorodna, tzn. czy rozmaite parametry każdego gniazdka są przynajmniej zbliżone. Póki co w tym upatruję przyczynę zjawiska "bzyczenia".
Z postów tego wątku wynika że większość użytkowników PV80 nie zauważyło tego zjawiska, lecz czasem występuje.
Chcę ustalić czy to problem egzemplarzy, konstrukcyjny modelu czy może instalacji w otoczeniu której pracuje telewizor.
Będę wdzięczny za konstruktywne sugestie
Pozdrawiam