aniolm
rozumiem twój dylemat,sam taki przechodziłem,w sklepach ogladałem porównywałem i stwierdziłem że olimpiadę jednak obejrzę na ctr.
jednak tu nieoczekiwanie z pomocą przyszedł mój stary TV,po prostu powiedział pa pa,
i znów,wycieczki do sklepów,oglądanie porównywanie,pytania do Kikiego,po tygodniu miałem dosyć
na początku dysponowałem budżetem ok 5 tyś
moje typy to
Toshiba 42z3030
Sharp 42 XL2E
Sony w4000
plazm wogóle nie brałem po uwagę,bo to stare,wypalające się i ogólnie brzęczące urządzenia
jednak po odwiedzinach u znajomych mających urządzenia jak wyżej,totalnie się załamałem
nie to że jstem jakimś wizjofilem,ale obraz z LCD po prostu mi się nie podoba,przynajmniej z tych co oglądałem (sygnał z platform cyfrowych)
wreście wpadłem na pomysł,że zakupię coś taniego,nawet i plazmę,co by pograła z 3 lata aż technolodia LCD,lub następna dojdzie do jakiegoś akceptowalnego poziomu
i tu przeczytałem test Kikiego Panasonica TH-42PV80P,poszperałem w necie i wynalazłem w Warszawie za 2990,z tym że model PX,kupiłem go praktycznie w ciemno,nigdy nawet nie podszedłem do niego w sklepie,i jakie było moje zdziwienie jak podpiołem go pod zwykła kablówkę,obraz naturalny,naturalne wysycenie kolorów,nic nie świeci,jak na plazme nie chałasuje(brak wentylatorów)i ogólnie gra tak jak mi sie podoba czyli miękko i bez przegięć typowych dla LCD,oczywiście nie będe wkładam patyka w mrowisko i nie napiszę że jest to urządzenie idealne,ale naprawdę za 3 tyś znaleść odpowiednik wsród LCD który tak "świeci" jest nie możliwe
teraz po co to wszystko napisałem
mianowicie poszedłem do MM zakupić kabel HDMI,i tak przy okazji poszedłem zobaczyć ile bym przepłacił kupując w tym sklepie ,i co ,i jak popatrzyłem na obraz z Panasa,to stwierdziłem że gdyby on kosztował nawet i 1500 zł to bym go nie kupił,obraz kaszana na maxa,i to zarówno z SD jak i z HD,zero ostrości,kolor czerwony wylewał się z ekranu,a jakość czerni była na poziomie LCD za 2 tyś
reasumując
nigdy nie patrz na TV w sklepach,po pierwsze że sygnał na nich jest podły,to jeszcze oświetlenie jest tak skonstruowane że żaden TV nawet CTR nie będzie grał dobrze