Czytałem o tej wystawie i jest ekstremalnie tendencyjna. Ja widzę w sklepie, że plazma Panasa ma czerń dobrą do domowego użytku. Z reguły w sklepie idzie demo Jamesa Bonda i tam koleś chodzi w garniturkach i białych koszulach. Specjalnie żeby było widać ładną czerń i taka ona jest w normalnym odbiorze. Czarna i już. Do tego nie zmienia się ona bez względu na kąt patrzenia, kolory są ładne, stonowane, płynność dobra, głebia obrazów HD niesamowita. Nic nie gryzie po oczach. Nie ma upierdliwej kalibracji. Tryb THX, troche ruszyć kontrast lub jasnosc i gotowe.
Buczenia nie słyszałem, bo w sklepie gra muzyka. Lekkie migotanie widze, ale z odległości poniżej 1 metra, z 2-3 nic nie widać. Green gostingu nie widze w normalnym ogladaniu TV, bo rzadko jest tak dynamiczny przelot kamery, żeby się to pojawiało. Na sporcie (piłka) boisko jest i tak zielone
wiec nawet jak jest to nie widać
Powidoki i wypalanie są sprawą trudną. Jak ktoś ogląda dużo statycznych obrazów (logo TVP lub Hud w grach) to musi się pilnować albo kupić jednak LCD. Odbicia na szybie są utrudnieniem, ale ostatnio dużo LCD też ma szybe i mają te samą bolączke.
Ostatni minus plazm to to, że są od rozmiaru 42 cale
tylko X20 w 37 calach. Jak ktoś ma mały pokój to 42 cale troche dominują. Ja sam nie chce płacic platformom cyfrowym, bo obrazu HD jest mało, interesuje mnie DVB-t które u mnie będzie od świąt
.
W sumie to obraz na Plazmie jest wyśmienity. Dużo lepszy od LCD. Jak widze te Sharpy z 4 kolorami jak dają po oczach to nie mogę dłużej patrzeć. Przesada. A cukierkowe kolory mnie osłabiają. Dodatkowo jak ustawi się palzme obok LCD, to jakby nie patrzył obraz SD jest lepszy na plazmie - zwłaszcza na tych podstawowych HD ready. LCd zawsze ma mrówki.
Ostatnio robie rozeznanie między LCD, a plazmami panasa. Jak któryś znajomy ma TV to proszę go o zdjęcia analogu i dvb-t na danym telewizorze lub robie sam jak mam blisko. I tak na Panasonicu X10 i G10 mocny sygnał analog TVP 1, 2, Info wygląda prawie jak DVB-t na LCD-ku. Za to analog na LCD porażka. Dvb-t też gorzej niż na plazmie.
W skali 10 stopniowej:
Plazma panasa oba: dvb-t 10 / analog 8 TVP1, a 9 TVP2
LCD led philipsa 5605 : dvb-t 8 / analog 4
LCD sony EX500 : dvb-t 9 / analog 5
Po oględzinach w sklepach i na żywo doszedłem do wniosku, że albo Plazma Panasa G20 jak ma się kase, jak nie ma, to X20 lub S20, a jak ma się dużo swiatła w pokoju i oglada TV też w dzień to wtedy sony ex 500. Jest matowy i cenowo spoko. Ledy i inne wynalazki Sharpy czy LG są do bani.