Panasonic seria G10 (TX-P42G10, TX-P46G10, TX-P50G10) test, opinie, wszystko o serii

raf1002

New member
Wczoraj pojechałem do sklepu z podjętą juz decyzją o zakupie TX-P46G10. Jednak wróciłem bez telewizora. Udało mi się trafić na handlowca, który co wielu pewnie zdziwi odradził mi ten model i nie wciskał innych lecz poradził wrócic do domu i jeszcze raz wszystko przemysleć.

Moje źródła sygnału to kablówka analogowa (juz niedługo cyfrowa) + komputer. Jesli chodzi o komputer, to ów Pan stwierdził, że tak naprawde poprawne wyswietlanie obrazu z komputera na telewizorze typu LCD lub plazma jest niemożliwe ze względu na różnorodnośc formatów plików z filmami (w przypadku TV jest 5 podstawowych formatów i odtwarzacz Bluray sobie z tym radzi, ale jesli TV dostanie sygnał z kartygraficznej to moze byc problem). Generalnie stwierdził, że moze się okazać iż o wiele lepsze efekty da wyjscie analogowe niz cyfrowe przez HDMI.

Jesli zas chodzi o wielkosc ekranu (46") to owszem jest on super ale dla filmów HD lub FullHD. Obraz w SD w moim pokoju (odległość od TV 3metry) to będzie masakra po prostu. A jakby nie liczyć to na razie SD to bedzie większość będzie stanowić większośc i przejscie sygnał cyfrowy lub DVB nic tu nie pomoże. Jak powiedział tak zrobił - podłączył mi TVP1 i polsat jako SD i nie dało się tego oglądać. Dla moich odległości zalecił Plazme 32".

Reasumując musze kupic małą plazme aby w miare dobrze oglądac obraz w SD, a jesli chodzi o HD i fullHD, to sorry ale trzeba miec chyba drugi telewizor.

Więc jestem znowu na poczatku drogi wyboru TV.
Wiele osób tutaj pisało ze mozna się przyzwyczaić do SD na tak duzych ekranach w małych pomieszczeniach, ale ja sobie na razie tego nie wyobrażam po tym co zobaczyłem w sklepie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
dalikatnie mówiąc zrobił co chciał iuzyskał co ma wskazane przez
przełożonych :D.
1.Sygnał SD w domu masz na jeden telewizor - on na kilkanaście
i różnica jakości sygnału jest ogromna
2. Jakieś bzdury Ci naopowiadał ze współpracą z komputerem. Szczerze mówiąc nie wiele z tego zrozumiał - ale chyba o to chodziło.
Plazma G 10 - współpracuje bez problemu z każdym komputerem.
3. Sygnał DVB - czyli sygnał cyfrowy oczywiście znacznie poprawia strumień sygnału - więc opowiadał Ci marne treści.
4. Jeśli masz wątpliwości co do przekroju wielkości - to polecam do tej odległości i głównego sygnału SD wielkość 42" i to zdecydowanie. Oczywiście decyzja należy do Ciebie.
5.Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości - to poproś o prezentację w domu.
I weź pod uwagę również wielkość 46"G 10 :D

raf1002

New member
kiki - dzięki za odpowiedź i pomoc.

Jesli chodzi o podączenie komputera i oglądanie filmów FULLHD to juz wiele osób tutaj pisało , że ma z tym problem. Podobno ustawienie "powierzchnia obrazu" na off pomaga, ale troche się boje ze łatwo nie będzie.

Co do wielkosci TV dla sygnału SD, to włąsnie przed chwilą widziałem na zywo u kolegów plazme 32" Daewoo i 42"LG. Programy typu TVP1, TVN na 32" obraz super, ale na 42" niestety masakra - oczywiście mówie o odległości do 3metrów. Oba sygnały były z Cyfry+.

Bucek

Banned
wczoraj bylem w media, lazilem z 2 godziny ogladajac i wybrzydzając :)

obok siebie staly plazmy panasa z serii g10 i g15, niedaleko tez LCD panasa i LCD Samsunga :p

zawsze bylem zwolennikiem plazm ale co mnie zdziwilo? kilka tv obok siebie i wszystkie podlaczone componentem a efekt taki, ze wszystkie plazmy panasa wpadaly w czerwień :( .. twarze swiecily sie, w ogole skóra, prawie jak u Andrew Lepppera :p

czy to normalka?

te plazmy praktycznie nie byly w stanie wyswietlic poprawnie koloru bialego ...

napewno nie wina podlaczenia bo component i wszedzie component ...

moze cos w ustawieniach nie tak?

paradoksalnie wychodzilo mi, ze skóre, twarz i wiele innych rzeczy, lepiej pokazywaly LCDeki i Panasa i Samsunga niż plazmy :p

skąd ta czerwień w obrazie?

edek13

New member
lekko demonizujecie panowie, jak nie wiecie co kupic to przykro, ale nie dobijajcie mnie "wnioskami" z ogledzin sklepowych, mam 50' G10 na scianie i potwierdzam wiele z wad jakie zostaly wypunktowane w watku, jednak nie stac mnie na KURO a ten panas jest zaraz po, z ta czerwienia to mnie rozbawiles (szkoda ze moj nie ma takiej opcji=zaczerwieniaj wszystko), pozdro dla zdecydowanych

Filozofgrip

New member
No nie... też mam G10 50" TV ma juz ponad 300h i barwy są bardzo naturalne! tylko trzeba sobie troche to w tv ustawic nic nie wpada w czerwień. Tv oglądam z 4.70 m i z sd nie ma problemu obraz dobry (chociaz w wiekszej mierze zalezy to jaka stacja nadaje)

@ Bucek, dociera to do Ciebie że obrażanie innych forumowiczów pokazuje tylko jaką TY jestes osobą? Powodzenie z takim nastawieniem...

greg419

New member
raf1002 napisał:
Wczoraj pojechałem do sklepu z podjętą juz decyzją o zakupie TX-P46G10. Jednak wróciłem bez telewizora. Udało mi się trafić na handlowca, który co wielu pewnie zdziwi odradził mi ten model i nie wciskał innych lecz poradził wrócic do domu i jeszcze raz wszystko przemysleć.

Moje źródła sygnału to kablówka analogowa (juz niedługo cyfrowa) + komputer. Jesli chodzi o komputer, to ów Pan stwierdził, że tak naprawde poprawne wyswietlanie obrazu z komputera na telewizorze typu LCD lub plazma jest niemożliwe ze względu na różnorodnośc formatów plików z filmami (w przypadku TV jest 5 podstawowych formatów i odtwarzacz Bluray sobie z tym radzi, ale jesli TV dostanie sygnał z kartygraficznej to moze byc problem). Generalnie stwierdził, że moze się okazać iż o wiele lepsze efekty da wyjscie analogowe niz cyfrowe przez HDMI.

Jesli zas chodzi o wielkosc ekranu (46") to owszem jest on super ale dla filmów HD lub FullHD. Obraz w SD w moim pokoju (odległość od TV 3metry) to będzie masakra po prostu. A jakby nie liczyć to na razie SD to bedzie większość będzie stanowić większośc i przejscie sygnał cyfrowy lub DVB nic tu nie pomoże. Jak powiedział tak zrobił - podłączył mi TVP1 i polsat jako SD i nie dało się tego oglądać. Dla moich odległości zalecił Plazme 32".

Reasumując musze kupic małą plazme aby w miare dobrze oglądac obraz w SD, a jesli chodzi o HD i fullHD, to sorry ale trzeba miec chyba drugi telewizor.

Więc jestem znowu na poczatku drogi wyboru TV.
Wiele osób tutaj pisało ze mozna się przyzwyczaić do SD na tak duzych ekranach w małych pomieszczeniach, ale ja sobie na razie tego nie wyobrażam po tym co zobaczyłem w sklepie.
Ja oglądam swój tv z odległości 2,8 m mam tylko analogową kablówkę (Vectra) i nie odczuwam żadnego dyskomfortu z tego powodu , oczywiście nie ma co porównywać do blue-raya ale swobodnie sobie oglądam kablówkę nie wiem być może seria V10 ma lepsze skalowanie. Pozdrawiam

gorylla

New member
Bez reklam
Takich bzdur, jakie opisał raf1002 jako relację ze spotkanym w sklepie sprzedawcą, to ja dawno nie czytałem. :???:

Mam model 42S10, ale zarówno G10 jak i S10 doskonale współpracują z kompem, testowałem po złączach HDMi i PC i jest super (po PC tylko mniejsze rozdziałki i to nie wszystkie). Sygnał z Polsatu Cyfrowego świetny w SD, bajkowy w HD. Odległość oglądania 2,5-2,7m i mógł być większy i wcale nie na siłę. Nawet sceptycznie nastawiona wcześniej żona stwierdziła, że mógłby być spokojnie 46'.

Ktoś ci niezłe pranie mózgu zrobił, przyjacielu.

Jak nie masz dobrego sygnału z kabla (przeważnie z kablówek są słabe) to zakup jakąś platformę, nawet w wersji "przyzwoitego eko" (czyli np. w PC pakiet familijny, czy w C+ podstawowy) i leć po wymarzonego 46G10 (ew. 46S10, też będziesz zadowolony i parę "zyli" w "kielni" zostanie). Ciesz się super obrazem i pomyśl wówczas, jacy kretyni potrafią pracować w sklepach (bądź nie-kretyni świadomie wprowadzający klientów w błąd ze znanych im tylko powodów). Pozdr.

raf1002

New member
gorylla - napisałem to co przekazał mi sprzedawca, byc może są to bzdury, byc może nie. Wy tutaj znacie sie dobrze na telewizorach, ja akurat na czymś innym, dlatego nie podejmuje sie dyskusji merytorycznej ze względu na brak wiedzy w tej dziedzinie. Ja chce po prostu kupic dobry telewizor w tym zakresie cenowym, szukam więc opini w róznych źródłach przed zakupem, czyli na forach i w sklepach. Jak kupie ten telewizor musze się rozejrzeć za dobrym żelazkiem.

Powiem tylko jedno: widziałem obraz w SD w sklepie i u kolegi na plazmach 42" i nie wiem jak mozna to oglądać. Jesli nawet odrzucimy sklep, to u kolegi było to na plazmie LG 42" i obraz z tej małej odległości wyglądał jak piąta kopia z kastey VHS. Być może miał źle ustawione kolory i coś tam... nie wiem. Mam zamiar wybrac sie jeszcze do salonu Pansonica w Warszawie - może tam zobacze co innego.

Jesli chodzi o podłączanie komputera do TV przez DVI-HDMI, to rozumiem, ze nie miałes z tym żadnego problemu. Obraz idealnie sie wyskalował i bez problemu oglądałeś filmy w FullHD 1920x1080? Jesli możesz to potwierdzic to będę wdzięczny. No i jaką karte graficzną posiadasz jesli możesz podać. Ja potrzebuje tego interefejsu, gdyz mam na komputerze sporo bajek dla mojego dziecka, 2 ulubione filmy mojej żony w fullHD oraz chciałbym tez popróbowac jak wyglądają gry strategiczne na takim ekranie. Być może to niewiele, ale chiałbym byc pewny, że to bedzie działać.

Pozdrawiam
Rafał

paniol

New member
gla

Powiem tak:
jestem posiadaczem zarówno 42G10 jak i 50V10. Różnic w skalowaniu nie widzę. Oczywiście designe V w porównaniu do G bez dyskusji na korzyść V (inna klasa widoczna bez mikroskopu)

Natomiast jedno jest pewne: dobry sygnał = ładny obraz. Oczywiście TVP1 to nie to samo co TVP HD, albo chociażby TVN24 czy TVN CNBS. Jeżeli masz sygnał do kitu, to nie spodziewaj się nie wiadomo jakich efektów na ekranie. Szkłem się pupy nie wytrze...

U mnie na 50V10 jest tak:

- sygnał z n recordera (Hotbird i Astra) - po HDMI do TV, do ampla dźwięk po optyku - HD wiadmo, SD nawet na 50" da się oglądać, oczywiście stacje SD są lepszej i gorszej jakości. TVP1, 2 czy Info zdecydowanie lepszy z DVB-T, ale to chyba oczywiste (sygnał 8/10 ze Skrzycznego na zwykłej antenie siatkowej sprzed 5 lat, odbiór w Sosnowcu). VOD nawet nieźle, chociaż w XXI w. i za taką cenę problemów z napisami i dźwiękiem DD czy nawet DTS (zwykłym) być nie powinno... Wkurzający komunikat "problem HDCP" (moim zdaniem bzdura wymagająca poprawy softu przez N-kę)

Viera Cast - bardzo dobrze (Neostrada 1 mega), niektóre klipy z Youtube sa w porównywalnej jakości do np. z Vivy czy Musik Deluxe, i to na pełnym ekranie, dźwięk z ampli na JBL Nothridge 90 też ujdzie w tłoku, co prawda nie jest to TrueHD, Master Audio itp.:)

Generalnie nie mam zastrzeżeń... ogólnie miód.

- sygnał z Bluray Panas BD 80 (podpięty do Denon 2809 po HDMI, do TV po komponencie + audio - bajki) : sygnał HD wiadomo, DVD jest nieźle powiedziałbym, że nawet dobrze (Divx, Xvid nie oglądam, dla mnie minimum to DVD)
Miód-malina...

- sygnał z PC: obudowa HTPC, Gigabyte GA-MA770-UD3, AMD Phenom II X2 550, Saphire Radeon 4850 Vapor, X-fi Gamer Pro, RAM 4GB, Vista x64 - po HDMI to TV, X-Fi do ampli po coa-ie
cacuszko zero problemów z wyświetlaniem w pełnej rozdzielczości 1080p (filmy, gry, biuro, internet)
Miód bez maliny - bo transfer dźwięku jedynie DTS i DD, ale wiadomo z czasem i to się "ulepszy"

42G10 stoi w sypialni i gra jakąś godzinę-dwie/dobę coby się lepiej zasypiało, sygnał DVB-T (jest dobrze a nawet lepiej niż dobrze) i z analoga (jest jak jest, raczej może być), + TNK full pakiet (jest dobrze pomimo , że z fergusona po scarcie i niestety bez HD).

Wszystkim niezdecydowanym z czystym sumieniem polecam.Nie jestem sprzedawcą tylko zwykłym zjadaczem chleba, moim zdaniem każdy powinien sprawdzić przed zakupem - ale w "normalnych" a nie sklepowych warunkach (np. u znajomych), i wybrać to, co mu spasuje.

Ostatnia edycja:

GrzegorzCha

New member
raf1002 napisał:
Powiem tylko jedno: widziałem obraz w SD w sklepie i u kolegi na plazmach 42" i nie wiem jak mozna to oglądać. Jesli nawet odrzucimy sklep, to u kolegi było to na plazmie LG 42" i obraz z tej małej odległości wyglądał jak piąta kopia z kastey VHS.
Nie licz na to, że jakbyś ten obraz u kolegi oglądał na LCD to byłby lepszy. Warunków sklepowych w ogóle nie brałbym pod uwagę, bo sprzedawcy odpowiednio zmotywowani do sprzedaż konkretnych modeli konkretnych firm, mają sprawdzone metody na skuteczne zniechęcenie klientów do zakupu sprzętu innego niż tego przynoszącego im konkretne profity. Tego typu telewizory są niestety dedykowane do odbioru sygnału o bardzo wysokiej jakości ze wskazaniem na HD. Jeżeli bardzo Ci to przeszkadza, to może warto z wymianą telewizora wstrzymać się odrobinę i zaczekać na postępy w cyfryzacji kraju, albo trzeba zainwestować w jakąś enkę albo inny pc.

raf1002

New member
Dziekuje paniol za dokładny opis i wszystkim za swoje opinie.
Paniol - czy twoja karta graficzna ma bezpośrednie wyjście HDMI, czy wyprowadzasz obraz przez DVI?

gorylla

New member
Bez reklam
raf1002 napisał:
Jesli chodzi o podłączanie komputera do TV przez DVI-HDMI, to rozumiem, ze nie miałes z tym żadnego problemu. Obraz idealnie sie wyskalował i bez problemu oglądałeś filmy w FullHD 1920x1080? Jesli możesz to potwierdzic to będę wdzięczny. No i jaką karte graficzną posiadasz jesli możesz podać. Ja potrzebuje tego interefejsu, gdyz mam na komputerze sporo bajek dla mojego dziecka, 2 ulubione filmy mojej żony w fullHD oraz chciałbym tez popróbowac jak wyglądają gry strategiczne na takim ekranie. Być może to niewiele, ale chiałbym byc pewny, że to bedzie działać.

Podłączam HDMI-HDMI. Lapek Toshiba, karciocha zwykła, w miarę przyzwoita (jak na lapka) ATI Radeon 3470 z wyjściem HDMI.

raf1002

New member
gorylla napisał:
Podłączam HDMI-HDMI. Lapek Toshiba, karciocha zwykła, w miarę przyzwoita (jak na lapka) ATI Radeon 3470 z wyjściem HDMI.
No to masz fajnie, bo posiadasz wyjście HDMI. W tym przypadku wiem, że nie ma zadnych problemów, bo po obu stronach masz te same interfejsy. Ja mam gorzej bo sygnał musze wyprowadzic przez DVI. Poniżej moja karta (xx trzeba zamienic na ww, bo nie pozwala wklejac linków):

wxx.benchmark.pl/uploads/image/ASUS%20GTX%20285.jpg

Traper2000

New member
Pobór prądu...

Panowie, mam takie pytanko ws. TX42G10...
Wczoraj kupiłem miernik (watomierz) i pokusiłem się posprawdzać różne urządzenia czuwające w domu. Oczywiście sprawdziłem plazmę i tu mnie coś zastanowiło... mianowicie pobór prądu podczas wyświetlania epg wynosił 405W w trybie obrazu standard z funkcją ECO i więcej niż średnio oświetlonym pokojem. Tryb dynamiczny to już ponad 435W... No to jak to jest jeśli w instrukcji i na stronie podane jest tak:
-prąd znamionowy 340W
-prąd użytkowania 200W
Wg mnie nie powinno być tak, że przy podanym prądzie znamionowym 340W urządzenie potrafi pobierać 450W?
Ja jako klient nie muszę wiedzieć o pewnych technicznych zależnościach typu więcej ciemnych scen to mniej prądu a ja może wciąż oglądam EPG lub śnieg w górach.
Czy w związku z powyższym jest możliwe zareklamowanie sprzętu i zwrot do Panasonica?
Nie żebym się czepiał, bo stać mnie na taki telewizor i na rachunki ale tu wyraźnie ktoś kogoś oszukuje a to chyba niezgodne z prawem?!?
Pozdrawiam i proszę Was o komentarz bo głupio mi przed kobietą, że ten nowszy FullHD miał być ekonomiczniejszy od starego HD.

paniol

New member
Raf1002:
czy twoja karta graficzna ma bezpośrednie wyjście HDMI

Tak -ma wyjście HDMI i przesyła nim audio i video. Taki sygnał daję bezpośrednio na TV w sytuacji, gdy np. nie gram. Ponieważ lepszy dźwięk otrzymuję z karty muzycznej X-fi - z blaszaka na ampla przesyłam go coaxem (zwykłe DTS i DD - niestety).

raf1002

New member
paniol - no własnie....masz wyjście HDMI na grafice, a ja tylko DVI.

Czy ktos z forumowiczów posiadający wyście DVI może potwierdzić, że nie miał żadnych problemów z przesyłaniem obrazu z komputera na telewizor w róznych rozdzielczościach, a szczególnie w trybie HD i FullHD?

Do góry