SeVeN77 napisał:Wybrałem się dziś do MM żeby zobaczyć plazme której jeszcze nie widziałem w realu ale naczytałem sie o niej wiele dobrego i byłem zdecydowany na jej zakup powiedzmy tak w 80% Jednak to co zobaczyłem w sklepie mnie bardzo zdziwiło odrazu zwróciłem uwage na to że każdy tv samsunga i sony w sklepie prezentuje się pięknie , obraz żyleta , normalnie oczu nie można oderwać . Przechodze dalej i widze główny punkt wycieczki stoisko Panasonic koło siebie stoją TX-P42G10 , TX42S10 i jakaś 42 calowa plazma samsunga cena dwukrotnie niższa niż g10. Co widze obraz na plazmie samsunga bardzo dobry , plazmy panasonic ? nie zachwycają co jest chyba mało powiedziane bo obraz wygląda bardzo przeciętnie pomyślałem sobie jak ludzie mogą tak zachwalać taki tv wiem że trzeba to wszystko jakoś skalibrować ale jak ? bo w menu > obraz bawiłem sie w sklepie i nic nie mogłem zrobić żeby ten obraz stał sie chociaż przyzwoity . Więc teraz pytanie do was jak ustawić te plazme żebym sam mógł sie przekonać o jej swietnosci ?
Banko napisał:2. Niektorzy pisali o jakims buczeniu - moj egzemplarz nie buczy a wiatraczki sa na tyle ciche, ze aby je uslyszec, musi panowac kompletna cisza.
Hashi napisał:Drążąc temat. Załącz na tv jakiś jasny obraz i nadstaw ucho nad obudowe. Jeśli możesz to napisz czy słyszysz bzyczenie.
gorylla napisał:Nie widząc w chwili obecnej na oczy mojej plazmy i siedząc sobie przy kompie nad moim LCD-ekiem LG powiem ci od razu- na 100% buczenie będzie słyszalne i to niezależnie od jasności planszy. Z głową za TV to nawet dość głośne, można by rzec WTF!. Ale wystarczy wrócić na z góry upatrzone pozycje oglądania (czyt. kanapa) i świat staje się piękny.
Nie zachowuj się jak sadomasochista. Z pewnością nie będziesz oglądał TV w ten sposób, czy nawet z metra. Obraz po prostu będzie zbyt duży i będziesz się musiał odsunąć, tym bardziej, że z małych odległości w każdym dużym TV widać mankamenty obrazu. A jak zajmiesz miejsce we właściwej odległości wtedy z pewnością nie będziesz słyszał żadnego buczenia (no może jak będzie bardzo cicho, to coś tam usłyszysz). A jak siedziesz przy kompie to ci nie przeszkadza buczenie? Jak przeszkadza, to po co go kupiłeś?
Buczenie musi być słyszalne i tego nie unikniesz w żadnym TV. Nawet LCD buczą, może tylko trochę mniej. Moja 19' też lekko buczy jak się wsadzi głowę z tyłu. Tylko po co, pytam, trzymać tam głowę?
Tam gdzie jest kupa elektroniki i spore pobory prądu, jakieś tranzystory, przetwornice, vel inne kondensatory i Bóg wie co jeszcze, zawsze coś będzie generowało buczenie cy szumienie. Dodatkowo plazmy trochę się grzeją, więc są jeszcze wiatraki, które również coś dorzucą od siebie.
Za pomocą tego przydługawego elaboratu Chcę Ci jedynie powiedzieć, że na siłę szukasz problemu, którego nie ma. A jak się człowiek za długo zastanawia, to właśnie takie samobójcze myśli do głowy przychodzą. Pozdr.
Teraz to mnie zastrzeliłeś. Myślałem, że szukasz odpowedzi na kwestię ew. buczenia, bo chcesz kupić plazmę. A ty mówisz, że masz. Dopiero po wcześniejszym poście dostrzegłem, że to przeoczyłem. Zrozumiałem więc, że starałeś się uświadomić banko, że jednak buczy. Dobre. Nie było mojej gadki.Hashi napisał:Tak nawiasem jestem w pełni zadowolnoy z G10.
I ja potwierdzam, może nie buczenie bo głośniej buczy PS3 ale wiatraki słychać niezaprzeczalnie z 2,5 metra.Taki szum, trochę denerwujący że jest ale nie przeszkadza w oglądaniu, nawet jak jest bardzo cicho.Co do bzyczenia to na jasnych scenach jest delikatny wysoki dżwięk ale zauważalny tylko wtedy kiedy znika czyli np przy przełączaniu programów.Te szumy ( nie ma buczenia- są szumy) i słabo słyszalne wysokie dźwięki przy jasnych scenach to jedyne czego chciałbym pozbyć się z 42G10 gdyby to było możliwe.Ale wiem że nie jest więc skupiam się na obrazie który jest rewelacyjny !!! Na HD, DVD,DiVX a nawet 30% kanałów SD z Cyfry+ jest bardzo dobrze. Chodząc do znajomych którzy mają LCD bawie się ustawieniami, programami i szczerze nie widziałem nic porównywalnego z tym Panasem.Oczywiście jeżeli chodzi o TV lub jakieś filmy nie HD bo na BD to każdy nowoczesny TV Full HD daje radę, choć LCDki faktycznie mają zbyt agresywne świecenie.gorylla napisał:Teraz to mnie zastrzeliłeś. Myślałem, że szukasz odpowedzi na kwestię ew. buczenia, bo chcesz kupić plazmę. A ty mówisz, że masz. Dopiero po wcześniejszym poście dostrzegłem, że to przeoczyłem. Zrozumiałem więc, że starałeś się uświadomić banko, że jednak buczy. Dobre. Nie było mojej gadki.
SeVeN77 napisał:Dzięki za pomoc panowie . Teraz jestem już w 100% przekonany co do tej plazmy, pozostała mi jeszcze tylko kwestia wyboru rozmiaru i sklepu (raczej internetowego) ale z tym już sobie powinienem poradzić. pozdrawiam
Tak popieram, zdecydowanie 46", jesli ja miałbym mozliwosc powieszenia na scianie, to spokojnie 50" i wiecej. Tez mam 4x5m Jak mowi moj kolega, nie ma za małych TV ale 46" uwazam jest optymalnie jak zauważył Kriswas do tego pomieszczenia. Pozdro.kriswas napisał:@SeVeN77
Powiem tak, zastanów się, ale to bardzo dokładnie nad rozmiarem! Ja jedynie czego żałuję, że nie zdecydowałem się na 46 cali tylko na 42 Po kilku tygodniach widzę, że do mojego kąta TV /4m x 5m/, i maksymalna odległość do ekranu 3m, idealnie pasowałby rozmiar 46 cali!! Całe szczęście, że 42'' pójdzie do rodziców
Oj kriswas nie popełniaj tego błędu Ja mam podobny pokój i 46 cali. I po 3 tygodniach oglądania stwierdzam, że 50" to było by to ! A jeżeli możesz powiesić tv na ścianie i masz kasę to nawet się nie zastanawiaj. Tak sobie myślę, że te telewizory to w sklepach są napompowane i po przywiezieniu do domu powoli schodzi z nich powietrze i tv się kurcząkriswas napisał:@SeVeN77
Powiem tak, zastanów się, ale to bardzo dokładnie nad rozmiarem! Ja jedynie czego żałuję, że nie zdecydowałem się na 46 cali tylko na 42 Po kilku tygodniach widzę, że do mojego kąta TV /4m x 5m/, i maksymalna odległość do ekranu 3m, idealnie pasowałby rozmiar 46 cali!! Całe szczęście, że 42'' pójdzie do rodziców