ocena
Od tygodnia mam 42G10 - trochę potestowałem.
Wnioski są takie że moim zdaniem jest
bezkonkurencyjny w tym przedziale kasowym.
Do tej pory miałem CRT Panasonica 100Hz 29'.
Obecny sygnał - UPC cyfrowe (najniższa opcja) po SCART / RGB, DVD ONKYO 405 - HDMI
Obraz z UPC - kanały SD, tak jak juz w wielu opisach zależnie od kanału ale najpopularniejsze (1,2, POLSAT, TVNy) są o dziwo bardzo, bardzo akceptowalne - w porównaniu do CRT niektóre np seriale są nawet lepsze.
Obraz z DVD po HDMI - rewelacja - CRT daleko w tyle
Obraz z kart SD (mkv/AVCHD) - super rewelacja !!!!!!!!
G10 wypada rewelacyjnie, naturalność kolorów, plastyczność obrazu.
Czarny - faktycznie nie jest taki jak ramka - w dzień jest to bardziej widoczne ale w nocy tego praktycznie nie widac - generalnie jest bardzo dobrze i co ważniejsze nie przechodzi w jakieś inne odcienie pod kątami i jest równy - dla mnie super - a to jest to na co zwracałem zawsze uwagę.
migotanie - faktycznie minimalne jest ale tylko na bardzo dużych jednolitych, jasnych obrazach np białe tło reklamy i dla mnie relanie zauważalne dopiero poniżej 1 m i jak wiem czego szukam - ponadto teraz jakby mniej w stosunku do pierwszych godzin grania (może się dociera) - podkreślam że przy normalnej odległości (u mnie 3 - 3,5 m) zupełnie pomijalny efekt.
skalowanie SD - faktycznie mogło byc lepiej ale nie jest to jakaś różnica np w stosunku do PV80 (ma rodzina - nie porównywałem bezpośrednio obok siebie) i jak dla mnie akceptowalnie
odgłosy - wiem że w tym punkcie mogę się narazić ale tak jak już wcześniej pisałem mój TV przy niskim poziomie głosu bzyczy. Jestem po wizycie serwisu, który stwierdził że faktycznie jest opisywany efekt ale jest to jeszcze w ramach normy i jesli sytuacje po jakimś czasie się pogłebi to mam zgłosic ponownie. Zobaczymy co z tym tematem będzie dalej ale to raczej problem mojego egz.
Podsumowując rewelacja
k: - jestem bardzo zadowolony, podkreślę że porównywałem jego jakość obrazu z TV u znajomych i rodziny (Filip 74xx, sam a 656, lg6000, panas lx70, panas pv80).Obraz jest stanowczo lepszy i to pomimo tego że na wymienionych TV jest podany lepszy sygnał np C+