Jakosc obrazu TX-P42g10
motobartcompany napisał:
Kolejny bardzo pozytywny test. Na razie jedyny negatywny test jest na tym forum.
Jednak z tych testów można wywnioskować, że od kuro 9G panasonic G10 trochę odstaje.
Gdybym miał wydać 6700 zł to chyba 2 klocki wolał bym pożyczyć.
Z tym, że pionek w tej cenie nie ma głośników ( może i to zaleta) i podstawy, o mpg4 nie wspomnę.
Być może genialna czerń, design i brak zielonych duchów są warte tej kasy
Witam, od grudnia '08 poszukuję sensownego TV, gdy sie juz zdecydowalem na Panasa TH-46PY85P okazalo się,że juz ich nie produkują są niedostępne, więc zdecydowalem się czekac na nowy model. Pokazał się nie dawno w koncu w sklepach gdzie mozna zobaczyc jak odbiera TX-P42G10 i ... niestety jakosc obrazu ma wiele do życzenia. Do rzeczy:
1) Obraz wiedziałem na demo w MM (w dwoch roznych miastach) i był identyczny. tzn: bardzo kiepski kontrast przy stałym obrazie (napisy były bardzo rozmazane) na kazdym TV obok stojącym obraz był brzytwa.
2) Pamietam obraz z modeli TH - kazdego, obraz duzo lepszy czyli, wyraźne napisy, kontrast. Oprocz tego w nowym TX przejscie kolorow jest fatalne, brak jest płynnosci w przejsciu kolorow (np. na twarzy).
3) Nowy TX posiada słabszą transformację obrazu SD, w starym TH było rozwiazane to genialnie i dziwilem się, że twarze nie sa az tak zdeformowane - rozciagnięte, w tym przypadku jest to porażka.
4) Niestety nie są to moje osobiste tylko spostrzeżenia ale rowniez mojej żony, ktora jak zobaczyła obraz to powiedziała że w zyciu nie kupi takiego TV z takim kiepskim obrazem z takie duze pieniądze (kazdy nawet HD ready TH... grał o niebo lepiej juz 42" za ok 2300). Identyczne spostrzeżenia miał uczciwy sprzedawca, ktory widział wiele obrazów i ma pojecie na ten temat.
5) Dla informacji dodam, że ten sam obraz był podłączony do wielu różnych TV i nie wazne czym, zmieniałem na film, demo z DVD, TV full HD i niestety tak słabego obrazu na zadnym TV nie było.
6) Ktos na forum toczy wielkie dyskusje na temat czerni, jest czy jej nie ma. Jest lepsza od poprzedniej wersji Panasa TH, i jest wystarczająca, ale niestety całosc obrazu i wady o ktorych wspomiałem dyskwalifikują go dla mnie, więc się juz załamałem bo chyba na laserowe przyjdzie czekac, ale czy zycia starczy.
7) Wielkie, szkolne dyskusje na temat zuzycia prądu, jesli kupujesz TV za 5-10tys to jakie to ma znaczenie czy pobierze 100 czy 200W wiecej lub mniej. (sam komputer pobiera 450W i nikt wielkiego hallo nie robi i dyskusji jako podstawowy parametr kompa, a ile godzin sie przy nim spedza?)
Kolejny wątek to: Szumi czy nie szumi (wentylatory) a komputer Wam nie szumi? Ja nie zauwazyłem aby poprzedni TH 42" szumiał, chyba, że ktos ma wyłączony dzwięk i ze stetoskopem lekarskim bada obudowę
nowego w sklepie nie sprawdziłem bo tam wszystko szumi.
9) Proponuję więc szkolne dyskusje pozostawic dzieciom a skupic się na obrazie a jaki jest to kazdy widzi, jesli komus pasuje to ok. dla mnie Panas wypuscił tym razem totalny bubel w postaci G10.
10) Jesli się gdzies mylę proszę o uwagi.