Panasonic PY80 wszystko o serii?

emer

Member
Bez reklam
natash napisał:
( ciach ) Jak ktoś tu piszę o jakiś zielonych ramkach jak patrzy na zoom3 z 0,5 metra to niech sie puknie w łeb i szuka sobie dalej dziury w całym albo że jest "kaszka" na TV z sygnału SD, to niech pojedzie na zachód oglądać TV gdzie nadaja lepszy sygnał, bo taki obraz nie jest winą Panasa :). ( ciach )

Taaa ... "pukam sie w łeb" i dalej widze zielone duchy i kaszane poruszających sie obiektów ...
No i nic nie zrobie że jestes Kolego tak mało wymagający .... i nie mam zamiaru wozić mojego PY80 na zachód aby ogladać "lepszy sygnał"

Swoją drogą będę reklamował i domagał sie naprawienia-poprawienia tych zielonych duszków ...
Wydaje mi sie jednak że w jednych egzemplarzach jest to bardziej widoczne, a w innych mniej.

I NIKT mi nie wmówi że gdy zjade z kolorem do zera, to zielone obramowanie poruszących sie obiektów to NORMALNA rzecz - nawet jak se wyjade z tym egzemplarzem PY80 na zachód czy nawet na księżyc ...

emer

Member
Bez reklam
Czy nie panimajesz że normalny TV, nawet chińskiej, bengalskiej czy pigmejskiej produkcji nie ma prawa sie zakolorować, gdy nasycenie kolor jest równy ZERO ?
A skoro pojawiają sie zielone kontury obiektów w czasie ruchu nawet wtedy, kolor jest zjechany do ZERA, to taki telewizor ma wade czy ma jakąś usterke ...

A jedyne co musze przyznać to to, że rózne egzemplarze w różnym stopniu prezentują tą "przypadłość" ...

Sansei6

Member
Bez reklam
Hmm no nie wiem czy to jest kwestia "włączenie" lub nie kolorów, czy nie jest to kwestia hmmmm technologi? Gdzieś chyba o tym było, ze możliwe, że to jest takie "wygasanie" piksela?!

janwojx

New member
emer napisał:
Czy nie panimajesz że normalny TV, nawet chińskiej, bengalskiej czy pigmejskiej produkcji nie ma prawa sie zakolorować, gdy nasycenie kolor jest równy ZERO ?
A skoro pojawiają sie zielone kontury obiektów w czasie ruchu nawet wtedy, kolor jest zjechany do ZERA, to taki telewizor ma wade czy ma jakąś usterke ...

A jedyne co musze przyznać to to, że rózne egzemplarze w różnym stopniu prezentują tą "przypadłość" ...
Chyba nie rozumiesz zasady działania plazmy. Są tam pixele w 3 kolorach: RGB. Tak się niestety złożyło, że ten G wolniej się wyłącza (ściemnia). Efektem tego jest ZAWSZE zielona poświata za szybko poruszającym się jasnym obiektem. To, czy nasycenie masz ustawione na 100% czy na 0% nie ma żadnego znaczenia dla tego efektu. To nie jest usterka, to niedoskonałość technologii, "ten typ tak ma" :)

rumun1979

New member
Decyzję podjąłem, kupiłem 42PV80 (3260 z przesyłka).

Dlaczego ten model za taka kase??????????
Ja za 42PY80 dałem z poczatkiem grudnia 3740 a dla taty kupowałem 42pv80 2400 i to w sklepie osiedlowym takim zwykym rtv PO CO przeplacać??????

Shinue

New member
rumun1979 napisał:
Decyzję podjąłem, kupiłem 42PV80 (3260 z przesyłka).

Dlaczego ten model za taka kase??????????
Ja za 42PY80 dałem z poczatkiem grudnia 3740 a dla taty kupowałem 42pv80 2400 i to w sklepie osiedlowym takim zwykym rtv PO CO przeplacać??????
IMHO za 2-3 lata blue-raye będą dodawać do gazet a wtedy full-hd się przyda.
jak nie ty to twoje dzieci kupią ps3 lub inna konsolę a wtedy full-hd się przyda.

emer

Member
Bez reklam
janwojx napisał:
Chyba nie rozumiesz zasady działania plazmy. Są tam pixele w 3 kolorach: RGB. Tak się niestety złożyło, że ten G wolniej się wyłącza (ściemnia). Efektem tego jest ZAWSZE zielona poświata za szybko poruszającym się jasnym obiektem. To, czy nasycenie masz ustawione na 100% czy na 0% nie ma żadnego znaczenia dla tego efektu. To nie jest usterka, to niedoskonałość technologii, "ten typ tak ma" :)

Po pierwsze tak dziala nie tylko "plazma".
Po drugie - chyba to TY nie rozumiesz
Jak powiedziałem - są wg mnie egzemplarze na których ta wada/usterka jest wieksza a na innych mniejsza.
U mnie IMHO jest to NIE DO ZAAKCEPTOWANIA. Gapiłem sie w "idiotach" i innych sklepach na plazmy Panasa (i nawet z nizszych półek) - mój egzemplarz po prostu jest wyjatkowo wredny po tym względem.

janwojx

New member
emer napisał:
Po pierwsze tak dziala nie tylko "plazma".
Po drugie - chyba to TY nie rozumiesz
Jak powiedziałem - są wg mnie egzemplarze na których ta wada/usterka jest wieksza a na innych mniejsza.
U mnie IMHO jest to NIE DO ZAAKCEPTOWANIA. Gapiłem sie w "idiotach" i innych sklepach na plazmy Panasa (i nawet z nizszych półek) - mój egzemplarz po prostu jest wyjatkowo wredny po tym względem.
Po pierwsze: tylko plazma, w LCD nie ma tego efektu.
Po drugie: napisałeś
i moja odpowiedź tego dotyczyła. Plazma amerykańska i bengalska będzie, co do zasady, zachowywała się tak samo. Skoro to nie jest dla Ciebie do zaakceptowania, przenieś się do innej piaskownicy.

ADBAR70

Klub HDTV.com.pl
VIP
jeśli ktoś chce kupić to w Warszawie mają w electro world niestety cena 4 tyś bez grosza byłem wczoraj mają kilka sztuk i ponoć w magazynie centralnym są .PS electro world w Jankach obok ikei

Ostatnia edycja:

bacikb

New member
Witam,
Noszę się z zamiarem kupna plazmy Panasonic TH-42PY80P, będę wdzięczny za odpowiedź na poniższe pytania:

1. Czy TV posiada obrotową podstawę?
2. Mam na oku również LCD Sony 40W4500. Biorąc pod uwagę, iż w 90% TV będzie mi służył do oglądania kablówki (UPC HD), który z tych 2-óch TV byście polecali?

Zyga

New member
Bacikb.....podstawa jest obrotowa a tv jest naprawdę bardzo dobry. Mam go już dwa miesiące(42PY80) i mogłem kupi droższe tv ale po co skoro ten jest naprawdę ok. Nawet na sygnale sd z kablówki ASTER bardzo saskakująco ładnie odbiera. Na odtwarzaczu Bellwod 301U pokazuje bardzo ładnie filmy i naprawdę nie ma się o co czepiac. Używam tylko lepsze kable component pozłacane i to za 70zł a nie jakieś kosmiczne za krocie.Sygnał bez zarzutu. Polecam po koleżeńsku a może lepiej nie polecac żeby nie miec wrogów...ha,ha,ha, . POZDRO

arekw99

New member
bacikb napisał:
Witam,
Noszę się z zamiarem kupna plazmy Panasonic TH-42PY80P, będę wdzięczny za odpowiedź na poniższe pytania:

1. Czy TV posiada obrotową podstawę?
2. Mam na oku również LCD Sony 40W4500. Biorąc pod uwagę, iż w 90% TV będzie mi służył do oglądania kablówki (UPC HD), który z tych 2-óch TV byście polecali?

jesli chodzi o obraz SD to panasonic wypada super. W Hd tez wielkich roznic nie ma poza moze tym, ze Sony szaleje z kolorami - sa bardzo zywe i mocne. U Panasa bardziej naturalne. No i Panas ma 2 cale wiecej. Natomiast jest slabiej wyposazony i sporor tanszy.

ww63

New member
master reset ?

Witam,
Jestem szczęśliwym posiadaczem tego TV. 42'' super sprzet. Owszem denerwuje mnie zielona poswiata, ale skoro technologia tak ma... O zielonym wiem, ale o fioletowy... i dlatego :
mam pytanie o wyświetlanei obrazu z Discovery HD z platformy "n". Na samej dolnej ramce obrazu widze fioletową poświatę... pomaga dopiero przelączenie obrazu z menu ustawień na "powierzchnia obrazu" i parametr włączone.
Przy okazji, bawilem sie menu serwisowym, aby to poprawic. Nie zapisywałem jednak jakich kolwiek parametrów... Ale chetnie dla pewnosci zrobiłbym "master reset" telewizora, a nie widze mozliwosci jak i gdzie. (oczywiscie restet ze zwyklego menu robiłem).
Jesli ktos z was mogłby podpowiedziec jak zrobić całkowity restet tv... ? z gory dzieki.

masarnia

New member
Witam,

w najblizszym czasie mam zamiar stac sie posiadaczem tego modelu.
Bede bardzo wdzieczny jezeli ktos mi poda wymiary 42 cali. Najlepiej jezeli bedzie to szerokosc i wysokosc matrycy i osobno wymiary podstawy.
Staralem sie znalezc takie parametry na necie,ale bey powaodzenia:smile:

Wiellkie dzieki!

grzechu213

New member
Witam
Jestem w posiadaniu tego tel od niecalych 2 tyg. swetny sprzęt Discowery HD z cyfrowego polsatu chodzi jak nalezy inne kanaly HD rowniez. Nie słyszałem nigdy o master reset, ale przywracanie ustawień fabrycznych powinno załatwiać sprawe. Ta fioletowa poświata o zapewne blad w sygnale N'ki, nie wiem ale ja nawet zielonej poświaty nie zauwarzam chyba że na PS3 w jakiejś gierce ale jestona tak minimalna ze musze sie wpatrywać żeby ją zobaczyć:)
polecam ten tel.

Do góry