Szarpanie/przeskakiwanie obrazu
Witam,
Bardzo długo się zastanawiałem co kupić, w końcu stanęło na 46PY80 - między innymi zresztą za sprawą tego wątku. Od trzech tygodni mam ten telewizor, no i szczerze mówiąc, coraz większą miałbym ochotę go oddać. Rzecz jest w szarpaniu czy raczej przeskakiwaniu obrazu w trakcie ruchu kamery w stosunku do nieruchomego (prostopadłego) tła lub przy nieruchomej kamerze i przemieszczającym się przed nią szybko obiekcie. Trochę tak jakby było wyświetlanie poklatkowe, ale z częstotliwością pewnie kilkunastu fps. W telewizorach, które dotychczas widywałem ruch kamery powodował, że nieruchome tło się rozmywało, ale przesuwało się w sposób płynny, a nie szarpany. Według mnie jest to kompletnie nieakceptowalne, natomiast wydaje mi się, że (niestety) nie jest to uszkodzenie tylko cecha tego telewizora - no chyba, że coś kompletnie przeoczyłem.
Telewizor oglądam z ok 4 metrów, podpięty jest do dekodera n-ki przez HDMI (kabel w miarę dobry), DVD podpięte przez EURO, 100Hz włączone. Na samym początku przez jeden dzień podłączony był CyfrowyPolsat. Przeskoki/szarpanie obrazu występują bez względu na źródło, nie ma również znaczenia czy jest to HD czy SD. Aha jakość sygnału w dekoderze n-ki jest zawsze powyżej 90% i obraz "statyczny" na HD jest bardzo dobry. Jestem sobie w stanie wyobrazić takie szarpanie na sygnale SD, który byłby upskalowany w taki najprostszy sposób przez "pomnożenie" ilości pixeli w pionie i poziomie, ale po pierwsze to przecież podobno właśnie Panasonic najlepiej odtwarza SD (czyli upscaler powinien działać w sposób trochę bardziej wyszukany), a po drugie na sygnale HD tez sie to dzieje.
Były już chyba dwa pytania w tym wątku o taki sam problem, ale pozostały bez echa - więc pytanie czy u innych to nie występuje, czy tego nie widzą (nie chcą widzieć)?
Pozdrawiam,
gw_kr