To są skrajne sytuacje przy załączeniu podświetlania na całkowicie ciemnym ekranie. Norma. Istotne, że nie wylewa się samoistnie podczas pracy, tak jak np w samsungach q74t i q77t. Tam permanentnir waliło z jednej i drugiej, rozświetlając już jasny obraz. W xh80 lewy górny róg był rozświetlony. Tu tego nie widzę.
W Panasonic też można było to zauważyć, ale w ulamkunsekundy przesłony odcinają dopływ światła do stref (tak to widzę, nie znam dokładnego działania tego systemu) dając prawdziwie czarny obraz.
Dodam też, że demo LG które puszczałem do testów nie nadaje się dla LCD. Ono jest tak zrobione, użyto takich a nie innych obrazów aby wykazać czerń wynikająca z wygasznia pixela w oled. Nawet na najlepszym lcd że strefowym wygaszaniem full array te filmiki ukażą strefy i ich działanie. Tylko na oled będzie to wyglądało jak powinno.
Zdjęcie z Ziemia do połowy ekranu pokazuje jak sony wyświetla czerń. Później sprawdzę plansze YT, ale ogólnie to nie to, że sony ma problem (w sumie ma, jak każdy krawędziowy) z wyświetlaniem czerni ale to Panasonic zniszczył system. Czerń czarna jak trzeba, wygaszanie czyni cuda co widać na zdjęciach.
W sumie nie wiem, czy dobrze zrobiłem oddając panasa zamiast sony. No ale decyzję musiałem podjąć do dziś, a sony po prostu lepiej wyświetla sygnał z tv. I tylko to przechyliło szale na xh85.
Panas jest bdb wykonany, ma bdb dźwięk (jak na sprzęt bez soundbara czy dodatkowych głośników basowych), w końcu IPS, który wyświetla prawdziwa czerń, świetne skalowanie do 4k jak i samo 4k.
Do 4k jeden jak nie najlepszy TV w 55". Domyślam się, że stawiając obok xh90 ten nie wygra jednoznacznie a jedynie kontrastem. I w panasie napisy nie rozświetlają połowy obrazu i pokoju
I chyba domyślacie się, że wrzuciłem te lepsze zdjęcia

Zanim załącza się strefy w panasie ekran jest rozjaśniony. Któres ze zdjęc to złapało. 1,2 na 10 tak wyglądały. Oko praktycznie tego nie wyłapuje. Poza tym nie oszukujmy się, nie da się tego zniwelować. Tak działa krawędziowe podświetlanie.
Aha, to, że panasa oddałem nie znaczy, że sony zostanie
Mam