55Fx780 kupiony
w nocy bawiłem się trochę ustawieniami i przy Twoich ustawieniach miałem strasznie blade kolory, najlepiej wypadało kino. Testowe materiały w 4k - super. Generalnie ładny TV ale jeszcze za wcześnie by coś powiedzieć.
Jedną rzecz jaką mi w nocy wpadła w oko to na pełnej czerni białe nierówne plamy na lewej krawędzi i w dolnym rogu. Dziś będę testował na planszach kontrolnych bo wczoraj byłem już po butelce wina
To jest inny egzemplarz 55FX780 więc wymagane ustawienia mogą się trochę różnić i możesz mieć określone preferencje co do obrazu , więc pobaw się temperaturą obrazu.
Zachowując pozostałe ustawienia spróbuj zmienić Temperaturę barwową , a uzyskasz prawie ten sam efekt jak Kinowy zachowując odwzorowanie ustawień z plansz testowych .Przy ustawieniu : Zimny 1 na wyświetlanym obrazie kolor skóry jest najbliższy naturalnemu ale ....każdy ma prawo do własnych przyzwyczajeń . Możesz też włączyć ulepszacze : Intensywne kolory, Dynamic R R , a zobaczysz jaki wpływ mają na wyświetlany obraz (ja wolałem wyłączyć). Z zasady ustawienia fabryczne w telewizorach niewiele mają wspólnego z wiernym odwzorowaniem oryginału (źródła) obrazu , zbyt jaskrawy , za ostry , zbyt intensywne kolory to tylko przykłady zmanipulowania obrazu i umysłu KOWALSKIEGO...czyli nas , użytkowników .
Najlepiej byłoby ustawić TV za pomocą profesjonalnego sprzętu , ale zawodowiec policzy za fatygę parę stówek .
Co do plam to pojawiają się tylko przy braku sygnału wejściowego , ale to w każdym TV będzie taki sam efekt . Przy sygnale uruchamiane są lokalne wygaszacze i plamy znikają !
Czekam na kolejne wżenia z użytkowania FX780 .