Ponieważ jestem posiadaczem od kilku latek głównie telewizorów plazmowych zwłaszcza serii VT od 20 ,30,teraz 50 , wcześniej Kuro , to się wypowiem w tej materii co nieco

. Wezme w obrone nieco kolege armanig , ponieważ jedno co jest pewnikiem to to że w wypadku telewizora rozmiar jest niestety najważniejszą i najbardziej dostrzegalną zaletą . Wcześniej się sam okłamywałem że lepiej mieć topowca w 46 calach aniżeli przeciętniaka w 55 . To nieprawda . Żadna czerń , odwzorowanie barw i inne takie tego nie zmienią . Więc dlatego rozumie kolege armanig . Sam zaczynałem od 42 cali aby w zaledwie 5 lat przesiaść się na 55 cali i dalej mało .

Ateraz bardziej na temat bo dział o plaźmie VT60 . Powoli się skłaniam do zmiany mojego rocznego 55VT50E na coś jednak większego i tutaj właśnie nasuwa mi się to o czym napisałem wcześniej czyli : Może i ZT będzie minimalnie lepsze w jakości nie tyle całkowicie pojętego obrazu co w samej czerni od VT60 ale właśnie to ale napewno jego jakość nie będzie widoczna , a cale na bank tak . Kilka dni temu w sklepie Media Markt i Saturnie miałem przyjemność obcować z przekątnymi 60 i 65 czy 70 cali i niestety jakoś nie widzę sensu przesiadki z mojego 55 calowego tv na 60 calowy , prawie nie widać różnicy , natomiast między 55 a 65 calami jest i to wielka . Brałem przez czas jakiś pod uwagę wynalazki właśnie Sharpa w wielkich przekątnych ale niestety dla mnie liczy się jakość obrazu generowana przez telewizor ( i do niej się dopasowałem wstawiając klimatyzator do pokoju i zakładając specjalne odblaskowe ponoć rolety odbijające swiatło na zewnątrz

) . Bez dwóch zdań uważam telewizor LCD za bardziej wszechstronny do wielu zastosowań ale jestem osobiście purystą dla którego liczy się sam obraz , nawet jeśli kosztem dopasowania warunków ( czytaj półmrok ) dla mnie telewizor może nawet nie mieć głośników . Pilot w moim Panasie jest nówką , tak samo jak ten pilocik żabka do netu , czy okulary 3D . Wszystko nawet nie mam rozpakowane . Używam pilota Logitech Harmony uniwersalnego .

Ale prawda taka że jak ktoś chce coś dużego np 80 czy 90 cali nie ma wyboru . Więc kupić musi LCD Led . Tak jak kolega armanig . Podobno co prawda Panasonic ma w swojej ofercie plazme 180 calową ale pewno tylko prototyp albo do zastosowań profesjonalnych , bo cena takowego pewno w okolicy ceny Mercedesa z klasy wyższej

. Tak czy siak czekam na test ZT ale przedewszystkim sam musze organoleptycznie porównać sobie ZT do VT ale myśle że z racji tych 5 cali ZT przegra na starcie . Jak do tego doliczyć cenę 18000 zł za 60 cali i 13000 zł za 65 cali to nie ma o czym za bardzo mówić i co porównywać . Pozdrawiam