Warto przypomniec ze plazma jest bardziej lagodna dla oczu.. lcd i led to zarowki
[FONT=Tahoma, sans-serif]
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Osace (Japonia) udowodniły, że zbyt jaskrawy obraz jest dużo bardziej męczący dla oczu. Badani z jednej strony określili obraz plazmowy jako ciemniejszy i mniej błyszczący niż w telewizorze LCD, z drugiej – mniej męczący i bardziej wyraźny. Okazało się, że godzina oglądania telewizora plazmowego powoduje wzrost aktywności powieki o ok. 10%, natomiast LCD o 40 %[/FONT]
podobne badania przeprowadzono na uniwersytecie w monachium i uzyskano identyczne wynki , czyli wzrost aktywnosci powieki o 40 % w czasie ogladania telewizji na ekranach pseudotelewizorow czyli lcd, led.tv
przyklady z forum, lcd
Witam,
Kilka dni temu zakupiłem swój pierwszy TV LCD (Philips 37PFL7605). Wcześniej tylko CRT. Po obejrzeniu raptem 2 filmów jednego wieczoru, następnego dnia rano po założeniu okularów widziałem zdecydowanie gorzej niż zwykle. Jestem krótkowidzem, w 1998 roku miałem wadę -1.5, obecnie -2.5 (badanie miesiąc temu). Przez 12 lat pogorszył mi się wzrok tylko o -1. Gdybym teraz poszedł na kolejne badanie jestem pewien że miałbym co najmniej -3.5. Jestem załamany

.
Wymieniłem telewizor 2 razy. Raz na ten sam model philipsa (obydwa miały problem dźwiękiem przez hdmi) a ostatnio wymieniłem na LG 37LH5000. Wzrok mi się pogarsza dalej, z dnia na dzień jest gorzej. Po siedzieniu przed laptopem nawet przez kilka godzin nic się nie dzieje a to przecież też matryca LCD. Czy ktoś spotkał się z czymś takim?
Dokładnie tego samego doświadczyłem. Od wczoraj mam LCD 32" (Sharp LE705), przesiadłem się z CRTeka 20" z wypukłym ekranem.
Wadę wzroku mam dość mocną bo około -4,5, plus na jedno oko astygmatyzm. Wczoraj obejrzałem mecz, dzisiaj dwa filmy i widzę zdecydowanie gorzej. Podejrzewam, że oko przystosowało się do sferycznego ekranu i trochę minie zanim się 'przestawi'.
Polecam wyjrzeć na chwilę przez okno, ściągnąć okulary i wykonać proste ćwiczenia:
wiczenia oczu
Naprawdę pomaga, aż czuć że oko pracuje.
W najbliższym czasie wybieram się do okulisty i trochę popytam... Może przydałyby się jakieś krople wzmacniające etc.