Witam
Dawno mnie tutaj nie było, a widzę że już w kilku postach zostałem wywołany do tablicy.
W kwestii różnic pomiędzy LX70 a LX700, to sam nie miałem możliwości sprawdzić, bo LX700 nie posiadam i nie posiadałem. Ale otrzymałem kilka sygnałów od różnych użytkowników, iż nie jest to ten sam telewizor jeśli chodzi o odtwarzany obraz. Nie mnie to oceniać, na ile jest to realna różnica, a na ile jest to autosugestia użytkowników. Ale fakt pozostaje faktem, iż opinia jest dość zgodna, że różnica pomiędzy tymi TV jakaś występuje.
Jeśli chodzi o parametry podawane na różnych stronach i znaczne róznice między nimi, to oczywiście jest to czysto kwestia pomieszania z poplątaniem, z baaaardzo dużą domieszką marketingu.
Dowolność metod pomiarowych zasadniczo umożliwia dowolne "kreowanie rzeczywistości" w dziedzinie podawanych parametrów telewizorów. I dotyczy to wszelkich marek, a nie tylko Panasonica.
Maksymalny pomierzony kontrast rzeczywisty w najlepszych telewizorach LCD nie przekracza granicy 1200-1300:1. A wszelkie 5000:1, 7000:1,8000:1, ba nawet 10000:1 w przypadku LCD to czysta marketingowa rzeczywistość, żeby nie napisać bajka.
Należy mieć pełną świadomość tego faktu i nie przywiązywać takiej wagi do cyferek z folderów, a kierować się przede wszystkim tym co widzą nasze oczy. Bo w końcu będziemy telewizję w domu oglądać, a nie cyferki z folderów reklamowych.
A prowadzenie sporów na temat tych cyferek, to już dyskusja czysto akademicka, nie mająca kompletnie odzwierciedlenia w rzeczywistości.
Pozdrawiam
Sławek
PS
Co do SlawkaR, to proszę nie pisać iż jest on przekonany o różnicach w obrazie, pomiędzy LX70 a LX700, bo nigdzie nic takiego nie napisałem
. Może rozważałem taką możliwość, w kontekście ustawień w menu serwisowym obu TV, ale na pewno nie napisałem, że jestem przekonany co do różnic. A to choćby z tego powodu, iż nigdy nie miałem do czynienia osobiście z LX700
. A jak czegoś nie widzę, to staram się nie tworzyć teorii na ten temat.