OPPO 105 jak sprawdza się w stereo?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Harman Kardon 990 sprzęt klasy C za ponad 5 tys zł ale jaja myślalem ze to kosztuje z 2 tys złotych.
Porównywać go do sprzętu klasy A i pisać, że gra lepiej od OPPO to też profanacja.

Porównywaleś na odsłuchu? Czy posiadasz Oppo?:grin:

firestorm7 ja też już nie wiem co do czego jest porównywane, bo Harman CD 990 nie kosztuje 5k a 2-2,5k. Dodatkowo widzę że już są nawet klasy przydzielone:blagam: Podejrzewam że koledze myli się zmacniacz z CD.

Ostatnia edycja:

TomekOp

Member
Nie znam Harmanów. Pomylily mi sie ceny wzmacniacza z CD.
To już ok, CD Harmana nawet tanszy niż myślałem. Oppo nie mam, ale właśnie przymierzam się do kupna.

Szukam CD właśnie do wartości ok 1000 funtów. Oppo 105D ma w sobie "takiego CD "plus wiele innych pierdół, z których jednak może w przyszłości będe korzystał. Od przybytku głowa nie boli.
Czytalem porównania na zagranicznych forach i ktoś tam porównywał OPPO z CD CYRUSA który kosztował o wiele drożej a mimo to w systemie bardziej pasował mu OPPO.
Oppo gra bardziej liniowo, w Cyrrusie jak to w brytyjskich elementach przeważnie wokale są przesunięte do przodu. W OPPO już tego nie ma.
Może nie lepiej gra tylko po prostu inaczej.

Zależy od preferencji, no i ważne jest, że zaraz z pudełka gra ostro. Tak więc wszystko zależy do jakiego systemu podepniemy OPPO albo nam przypasuje abo nie.

Moge kupić CD o wartości 1000 funtów ale to będzie tylko CD, który i tak lepiej mi nie odtworzy muzyki. Dynamika i niskie zakłócenia w tej cenie nic lepszego do stereo raczej nie ma, mimo że to jest bluray.

Ostatnia edycja:
P

PlayStation

Guest
Harman Kardon 990 sprzęt klasy C za ponad 5 tys zł ale jaja myślalem ze to kosztuje z 2 tys złotych.
Porównywać go do sprzętu klasy A i pisać, że gra lepiej od OPPO to też profanacja.

Harman/Kardon HD 990, nie gra lepiej od odtwarzacza Oppo BDP 105 D
Bo chyba ? o to Tobie chodzi tak ?...

Ogólnie cały zestaw HD 990 / HK 990 dobrze się dogadują. Jednak odtwarzacz CD HD 990,
nie pozwala wykorzystać potencjału wzmacniacza Harman/Kardon HK 990.

Harman/Kardon HK 990, jest neutralnym wzmacniaczem, grającym naturalnie, dlatego potrzebuje wysokiej klasy źródła.
Dzięki temu potrafi "wygenerować" holograficzny dźwięk, ale nie w sensie precyzyjnej lokalizacji pozornych źródeł dźwięku, lecz materializowania się dźwięków przed słuchaczem.
Pierwsza wersja... Harman/kardon HK 990 Wzmacniacz wysokoprądowy.

xgutti

New member
Bez reklam
Z racji że kurs dolara w ostatnim czasie znacznie wzrósł to także i cena za oppo 105d wzrosła z 6tyś do ok. 8tyś. W tej sytuacji czy oppo 105D jest wciąż warte zakupu, zważywszy także na fakt że jeszcze w tym roku zadebiutują już pierwsze odtwarzacze przystosowane do odtwarzania płyt blu-ray UHD.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
W życiu bym nie dał 8k za ten player, zapewne kwestia finansowa to kwestie indywidualne, ale rozsądkowo nie jest dla mnie tyle warty.
Bez przesady.

xgutti

New member
Bez reklam
Za tym klockiem przemawia jedynie fakt że pozbywamy się innych klocków z półki i w jednym opakowaniu dostajemy odtwarzacz blu-ray, cd oraz sieciowy.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jak napisał Armanig, nie za tą cenę:) Tak naprawdę w BD za 2k też masz mozliwość odtworzenia CD, BD i po sieci w dobrej jakości. Przede wszystkim nie ma co patrzeć na sam player, tylko posłuchać jak on gra w danej konfiguracji, bo może się okazać że pomiędzy tym Oppo a BD Marantza, Denona czy odtwarzaczem CD innego producenta nie usłyszymy żadnej róznicy. Ja jak kupiłem CD Exposure to w porównaniu do mojego wcześniejszego odtwarzacza DVD Samsung usłyszalem róznicę, ale znowu nie była ona tak namacalna jak w przypadku wymiany wzmacniacza, a o kolumnach nie wspomnę. Przy droższych BD/DVD ta róznica pewnie by była jeszcze mniejsza.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
W USA go kupują bo raz że u nich to kosztuje jakieś 15-20% taniej to raz, a dwa ich średnia pensja a nasza to jest malutka różnica .... w Polsce trzeba być przy kasie żeby kupić odtwarzacz za 8 k. wiedząc że za 3-4 tys również kupi sie fajne BR. Choć są droższe odtwarzacze jak 8 tys...

xgutti

New member
Bez reklam
Oppo 105D na amerykańskiej stronie eBay można już kupić za 1300-1400 $ tak więc przy obecnym kursie to coś ok. 5tyś. złotych. Nawet u sąsiada za Odrą można kupić już ten model za ok. 1400-1500 €. Tak więc nie dość że tam są niższe ceny to i przeciętny Jon czy Hans na takie urządzenie pracuje 2-3tyg a nie jak w naszym kraju absurdu i głupoty 3-4 miesiące.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Hans to chyba jakiś szpieg Niemiecki:razz: Ja może jestem lekko zacofany, ale uważam że do filmów sluży odtwarzacz BD/DVD, do muzyki odtwarzacz CD, zdjęcia się robi aparatem fotograficznym a telefon słuzy do dzwonienia. Teraz jest tendencja do wciskania wszystkiego we wszystko. Jak czytam na forach foto, że kryterium wyboru staje się jakość nagrywanych filmów, to mnie krew zalewa. Gdybym miał dać nawet te 5k za Oppo, to bym wolał kupić osobno BD i CD lub odtwrzacz sieciowy.

werf

Active member
Bez reklam
Hans to chyba jakiś szpieg Niemiecki:razz: Ja może jestem lekko zacofany, ale uważam że do filmów sluży odtwarzacz BD/DVD, do muzyki odtwarzacz CD, zdjęcia się robi aparatem fotograficznym a telefon słuzy do dzwonienia. Teraz jest tendencja do wciskania wszystkiego we wszystko. Jak czytam na forach foto, że kryterium wyboru staje się jakość nagrywanych filmów, to mnie krew zalewa. Gdybym miał dać nawet te 5k za Oppo, to bym wolał kupić osobno BD i CD lub odtwrzacz sieciowy.

Po co mieć trzy byle jakie urządzenia jak można mieć jedno zaje...w takim samym budżecie

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
werf kolego, nie trzy a dwa:) Użyłem między CD a sieciowym "lub". Mniejsza o to. Nie uważam że odtwarzacz CD za 3-4k był gorszej jakości niż odtwarzacz BD "All in one" nawet za 8k. Radzę najpierw posłuchać, a nie sugerować się ceną. Zobacz, że osoby które dokupiły do swoich zestawów stereo odtwarzacz CD, twierdziły że nawet o połowę tańszy deklasował markowy odtwarzacz BD. Stary, żebyś nie odebrał tego personalnie, jedynie wymieniamy poglądy;)

werf

Active member
Bez reklam
Nie biorę do siebie i słucham prawie co dzień :-D To zajeb.. pudełko i nie ma o czym mówić
Nie mam też ochoty przekonywać nieprzekonanych
Jedyna wada jaka tak jest w moim przypadku to brak Air Play trzeba dokupić przetwornik od Apla

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
W tej kwestii akurat Krzysiek ma sporo racji .Dla przykładu Philips 9600 był pierwszym odtwarzaczem BR nazwijmy to "audiofilskim" ,firma rzeczywiście się postarała począwszy od solidnej obudowy i samego układu przetwornika c/a na zasilaniu kończąc ,niestety porównując ten BR i odtwarzacze CD z podobnej ceny ,kompakty oferowały trochę więcej .Oczywiście nie zmienia to faktu, że jest to bardzo dobrze brzmiący blu-ray który zadowoli nie jednego słuchacza
Podobnie jest z Oppo z tym ,że firma się postarała o jeszcze lepszy tor audio ,w ogóle jest to dość ciekawa firma obecna od dłuższego czasu na amerykańskim rynku .W Europie nie była znana aż do czasu kiedy postanowiono, że zacznie swoje urządzenia wysyłać w świat
Teraz technika osiągnęła naprawdę wysoki poziom ,powiedzmy 10-15 lat temu dźwięk jaki oferuje Oppo był dostępny w odtwarzaczach CD za grube pieniądze

[Raccoon]

New member
Bez reklam
A co takiego bo nie zrozumiałem ?
All in one (wash and go) prawie nigdy nie daje sumy jakości poszczególnych komponentów. Urządzenia wyspecjalizowane prawie zawsze (albo i zawsze) dają lepsze rezultaty. Nie znasz powiedzenia: jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego?

Oppo 105D

All in one (wash and go) prawie nigdy nie daje sumy jakości poszczególnych komponentów. Urządzenia wyspecjalizowane prawie zawsze (albo i zawsze) dają lepsze rezultaty. Nie znasz powiedzenia: jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego?

Chyba twoje twierdzenie nie pokrywa się z rzeczywistością.
Według ciebie player cd za 500 pln zagra lepiej niż Oppo 105D, gratuluje podejścia.
Oppo 105D jest playerem ze średniej półki, bluray najlepszy jaki widziałem,cd gra tak jak inne playery w przedziale 3-5 tys. Ma dobry dac o Darbee nie wspomnę.
Funkcjonalność jest super, mogę sterować nim z kompa,komórki i nic mi się nie wiesza.
Minus jest jeden ,brak wsparcia dla iso i możliwość wpuszczenia do niego dźwięku HD(Hdmi in wpuszcza tylko DD i DTS,coaxial i optyk wiadomo,że to samo).
Można podłączyć np. dune base 3D obraz Oppo pozwoli przesłać z użuciem Darbee ale o dźwięku możemy zapomnieć. Dźwięk w kinie domowym i różnice jakie wynikają w porównaniu oppo do dune
to przepaść. Jedyna opcja by mieć dźwięk z oppo(mówię o DTS HD i True HD) to konwersja iso do mkv kosztem jakości obrazu. Wczoraj bawiłem się w konwersje filmu Appolo 13, bitrate z pliku iso odtwarzanym z dune miałem ok.40 M/bits po konwersji na mkv i odtwarzanym w Oppo 30 M/bits.
Dla mnie jest to do przyjęcia,tak więc wolę mieć lepszy obraz kosztem dźwięku. Oczywiście dźwięk mam tylko po analogu. Pozostaje czekać na jakiś alternatywny soft do oppo,ponoć można go kupić w USA ale chyba nie ma go na wersje europejskie playera. Widać chociaż że coś się dzieje w tym temacie.

Do góry