OPPO 105 jak sprawdza się w stereo?

dibrom

New member
Mam hd990 podlaczony pod onkyo 905. Wypozyczylem sobie oppo 103d a teraz mam oppo 105d do testowania. majac podlaczone oppo po hdmi do onkyo i harmana do wejscia cd w onkyo, miedzy 103 a harmanem slyszalem absolutnie minimalna roznice na korzysc harmana, moze nawet na granicy podswiadomosci, jesli chodzi o jakos nagran cd. Dodam, ze w tym samym czasie puscilem i na oppo i na harmanie te sama plyte cd, wiec tylo przelaczalem miedzi zrodlami na 905 dla porownania dzwieku w pure audio i stereo. Teraz ten sam test zrobioem miedzy harmanem 990 a opo 105d. Roznica w graniu cd miala byc duza (zarowno kiedzy oboma modelami oppo jak i między harmanem a oppo 105). Niestey ja takiej nie zauwazylem. Szczerze mowiac spodziewalem sie, ze oppo 105 bedzie odtwarzalo cd w stereo i pure audio znacznie lepiej niz wysluzony hk hd990.
Jako blu ray oppo sa znakomite (wczesniej mialem blu onkyo, ale sie popsul i nie potrafia naprawic), ale jao zamiennik dla harmana mnie nie przekonuje, a juz na pewno nie widze sensu doplacajia za 105.
Co do powyzszej opinii mam jedna gwiazdke. Otoz nie wiem jak ustawic, zeby oppo odtwarzajac cd przesylalo dzwiek do onkyo 905 nie za pomoca hdmi tylko kabla audio i czy to moze wygenerowac roznice między hk a oppo.
Po drugie mimo wielu prob nie udalo mi sie znalezc ustawienia, aby oppo odtwarzal cd bez wlaczonego tv. Oczywiscie taka opcja jest fatalna.
Chetnie poslucham dobrej rady, co mozna by zrobic, aby oppo 105 przekonal mnie do siebie jako alternatywa dla 990, ale poki co mysle o 103d jako nowym blu i jednoczesnie o nowym odtwarzaczu cd, np 8200.

P

PlayStation

Guest
Dibmor.
Oppo 105D da się słuchać muzyki bez włączania Tv.
Na samy początku masz taką opcję ( CD )
Jedynie pliki które są na dalszym ustawieniu wtedy trzeba lecieć po pilota do telewizora.

xgutti. Tutaj jest sprawa bardzo trudna.
Harman Kardon HK 990 perfekcyjnie gra ze swoim odtwarzaczem HD 990.
Powiem tak.
Oppo105D perfekcyjnie pasuje do HK 990.
Te dwa klocki idealnie pasują do siebie pod względem brzmienia.
Miałem różne cdki podłączone pod HK 990, zawsze czegoś brakowało.
Tutaj jest pełna symetria.
Ale jeżeli będziesz korzystał wyłącznie z odtwarzacza CD zostałbym z HD 990.

U mnie muzyka to 30% reszta to filmy. Konfiguracja 2.1

Mam jeszcze drugi system.

Oppo 105D ma lepszą górę, oraz bardzo dobrze kontrolowany bas.

Do tego regulacja na wyjściach XLR.

U mnie Oppo 105 D pracuje jako centrum multimedialne z naciskiem na filmy
Blu - ray / MKV.
Jeżeli Jesteś większym fanem filmów to zakup będzie trafiony.
Wiem że niedługo będzie konkurent dla Oppo 105, a będzie nim referencyjny odtwarczacz Blu - ray Pioner BDP LX 88.
Będzie wojna na forum... to pewne : )

Ostatnio edytowane przez moderatora:
P

PlayStation

Guest
Przetestowałem CD HD 990 oraz Oppo 105D

Tutaj trzeba posiadać pod ten zestaw porządne zestawy kolumn.
Budżetówka tutaj odpada, nawet nie zawracaj sobie głowy.
Teraz będę składał nowe kolumny na referencyjnych głośnikach Visaton.
Najwyższe modele jak pamiętam dobro mechaniczne około 6 jak pamiętam.
Eton ma prawie 9 kozak : ) Rozpierdalator ale żeby napędzić cewkę to tutaj trzeba spawary. HK 990 nie da rady.

Testowałem na Wstęgach Aurum Cantus G3 najwyższy model z tej rodziny.
Jest jeszcze wyższy model,ale nie ma takiego dojebania dB : )
Oraz głośniki ( Jantzen Audio ) jedne z najlepszych głośników na świecie pod względem impulsu, szybkość.

Sebak 1205 : ) wiem, ale jak chce napisać więcej to mnie wywala z forum.
O co kaman !!?

xgutti

New member
Bez reklam
Ten Pioner BDP LX 88 z tego co czytam będzie dużą konkurencją wśród urządzeń uniwersalnych tego tupu. Także zostanie wyposażony jak Oppo w high endowy przetwornik C/A Sabre32 ES9018 znany z super drogich odtwarzaczy McIntosha. Pewnie trochę namiesza na rynku.

P

PlayStation

Guest
ŁOKEJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!! : )

Trzeba wykonać następujące czynności.
Pierwsza !!!!!!!!
Trzeba podejść do regału. Wybrać płytę z kolekcji.
Może być Sacd / CD.
Po drugie.....
odwracasz się w kierunku zestawu audio.
Po trzecie.....
Paluchem uruchamiasz ( logo ) Oppo 105D
Po czwarte......
Otwierasz pudełko cd, oraz wygrzebujesz płytę z pudełka.
Po piąte......
Guziorem okrągłym otwierasz paszczę Oppo BDP 105D.
Teraz z górki : )
Pojawia się no Disc, wkładasz płytę do paszczy Oppo 105D,
i pojawia się CD.

A jeżeli chcesz pliki to masz w drugiej " partycji" że tak się wyrażę.
Tutaj trzeba już telewizor bo " muziory" dużo i trza coś wybrać.
Chyba że masz jedną partycję,.jeden raz guziorem do prawej strony,
oraz enter.....i leci muza.
Będzie ?

xgutti

Pioneer BDP LX 88 na pewno namiesza.
Miałem referecyjnego pioneera blu ray wspaniała maszyna.
Każdy kanał regulowany na wyjściu pracował z moim AVR 760A
( analogowo )

Także wiem.. o co kaman : )

Za czasów DVD miałem miałem odtwarzacz Harmana z progresywnym skanowaniem pamiętasz ? najwyższy model.
Pracował z moim AVR 8500 oraz z konsolą PlayStation 2.
Metal Gear Solid 2 Rozpierdalał system.
Chciałem kupić do AVR 8500 odtwarzacz Esoteic DV 60, ale wtedy wchodził nośnik Blu - ray i zrezygnowałem.
Fajna maszyna wyjścia 5.1 oraz symetryczne xlr

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
ŁOKEJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!! : )

Trzeba wykonać następujące czynności.
Pierwsza !!!!!!!!
Trzeba podejść do regału. Wybrać płytę z kolekcji.
Może być Sacd / CD.
Po drugie.....
odwracasz się w kierunku zestawu audio.
Po trzecie.....
Paluchem uruchamiasz ( logo ) Oppo 105D
Po czwarte......
Otwierasz pudełko cd, oraz wygrzebujesz płytę z pudełka.
Po piąte......
Guziorem okrągłym otwierasz paszczę Oppo BDP 105D.
Teraz z górki : )
Pojawia się no Disc, wkładasz płytę do paszczy Oppo 105D,
i pojawia się CD.

A jeżeli chcesz pliki to masz w drugiej " partycji" że tak się wyrażę.
Tutaj trzeba już telewizor bo " muziory" dużo i trza coś wybrać.
Chyba że masz jedną partycję,.jeden raz guziorem do prawej strony,
oraz enter.....i leci muza.
Będzie ?

xgutti

Pioneer BDP LX 88 na pewno namiesza.
Miałem referecyjnego pioneera blu ray wspaniała maszyna.
Każdy kanał regulowany na wyjściu pracował z moim AVR 760A
( analogowo )

Także wiem.. o co kaman : )

Za czasów DVD miałem miałem odtwarzacz Harmana z progresywnym skanowaniem pamiętasz ? najwyższy model.
Pracował z moim AVR 8500 oraz z konsolą PlayStation 2.
Metal Gear Solid 2 Rozpierdalał system.
Chciałem kupić do AVR 8500 odtwarzacz Esoteic DV 60, ale wtedy wchodził nośnik Blu - ray i zrezygnowałem.
Fajna maszyna wyjścia 5.1 oraz symetryczne xlr

Czy rzeczywiście w postach potrzebne są wulgaryzmy?

xgutti

New member
Bez reklam
Kultura kulturą a ja wciąż nie wiem czy warto HD 990 podłączone z HK 990 zamienić na Oppo 105 w celu poprawy stereo :(

Nazir007

New member
Kultura kulturą a ja wciąż nie wiem czy warto HD 990 podłączone z HK 990 zamienić na Oppo 105 w celu poprawy stereo :(

Nie wiem nad czym tutaj się zastanawiać.
Oppo 105D w stereo miażdży HD 990. Tutaj nie ma co porównywać. Dźwięk Oppo 105 to granica klasy A. Są tony recenzji, postów na ten temat.

Ale jak ktoś testuje stereo w Oppo 105 po hdmi to się nie dziwię, że nie słyszy różnicy . To profanacja sprzętu. To właśnie sekcja analogowa w 105 jest wyjątkowa!

P

PlayStation

Guest
Oppo 105D w stereo miażdży HD 990. Tutaj nie ma co porównywać. Dźwięk Oppo 105 to granica klasy A. Są tony recenzji, postów na ten temat.

Ale jak ktoś testuje stereo w Oppo 105 po hdmi to się nie dziwię, że nie słyszy różnicy . To profanacja sprzętu. To właśnie sekcja analogowa w 105 jest wyjątkowa!

Osobiście pomijam wszelkie kombinacje...
Wyłącznie XLR

Pierwsza konfiguracja :
2.1 ( 80hz ) plus drabinka
Stereo
2.0

Druga konfiguracja :
2.1 ( 80 hz ) plus drabinka
Stereo
2.0

dzik87

New member

Obstawiam, że "miażdży" jest mocno przekoloryzowane. Miażdżące różnice, to mogą być pomiędzy kolumnami za 2k i za 10 k ale nie między odtwarzaczami tych klas.

Nemezys

New member

Serio ktoś tak słucha :confused: To tak jakby wywalił kasę w błoto. Nie po to w 105d jest oddzielna sekcja stereo względem 103d, żeby słuchać po hdmi, już niezaleznie od modelu, do stereo hdmi to najgorszy możliwy rodzaj połączenia. Tylko rca/xlr. HDMI niech zostanie tam gdzie jego przeznaczenie - KD. :-|

xgutti

New member
Bez reklam
Są tony recenzji, postów na ten temat.
Są tony recenzji ale czyich? Dystrybutorów i czasopism które reklamują OPPO a druga kwestia nikt nie podłącza odtwarzacza cd po hdmi gdyż wzmacniacz stereo nie posiada takiego wejścia.

Nemezys

New member
Recenzje recenzjami, nigdy nie wiadomo czy nie maczał w tym palców dystrybutor, to oczywiste. Ale jest też sporo opinii szarych użytkowników, zwłaszcza na audio forum. Wnioski można wyciągnąć samemu.

A co do hdmi to zapewne chodziło o podłączenie playera BD do amplitunera. Tak też niektórzy praktykują w stereo, nie tylko w KD. Ale w niższej klasie sprzętu, przy oppo to faktycznie profanacja.

Przeczytałem cały temat i widzę, że już od stycznia 2014 zastanawiasz się jak gra 105d i czy warto zmieniać. Nieźle. A nie lepiej wypożyczyć i samemu się przekonać? Tym bardziej, że masz drugi klocek do bezpośredniego porównania. Co Ci dadzą opinie obcych ludzi? Każdy z nich ma inny gust, jeden twierdzi, że oppo gra jak cedeki za 10k, drugi, że na poziomie 5k, a ostatnio lepszy kwiatek na audio stereo ktoś zapodał, że oppo nie potrafi "zgrywać wszystkich dźwięków w całość".

Jak sam nie posłuchasz to się nie przekonasz. Znam dwa salony, które bez problemu wyślą Ci klocek na odsłuch, jak się nie spodoba to płacisz tylko za odesłanie do sklepu.

To chyba najlepsza opcja, niż przez rok zadawanie pytania "jak to gra i czy warto wymieniać".

Ja kupiłem w Anglii w ciemno bo nie chciałem przepłacać 2 tys w PL (teraz jeszcze drożej). Jestem zadowolony pod każdym względem, tylko, że dla mnie priorytetem nie był cd, bo nie gram z płyt od wielu lat, wyłącznie pliki. Weź pod uwagę, że w jednej skrzynce dostajesz najlepszy na rynku odtwarzacz BD + procesor Darbee + bardzo dobry DAC + odtwarzacz sieciowy audio z obsługą gęstych plików + odtwarzacz multimediów + smart tv z aplikacjami audio video + odtwarzacz cd. Biorąc pod uwagę wszystkie te funkcje, najwyższą jakość wykonania, renomę marki (potencjał odsprzedaży, oppo praktycznie nie tanieje) to cena wydaje się wręcz niska. Pytanie, czy potrzebujesz tego wszystkiego czy chodzi Ci jedynie o player CD. Jeśli tak, to ja bym szukał playera cd w cenie oppo, jeśli chcesz mieć kombajn multimedialny, który każdą z funkcji wykonuje na najwyższym poziomie to nie ma konkurencji dla oppo 105d w tym przedziale cenowym i moim mniemaniu. Poczytaj wątki na audio stereo, a potem sobie wypożycz, bo tak będziesz pytał "jak to gra" przez kolejny rok. W sumie za rok-dwa pewnie wyjdą nowe oppo, ale już przystosowane w pełni do 4k. Twój wybór.

Ostatnia edycja:

popej

New member
A co do hdmi to zapewne chodziło o podłączenie playera BD do amplitunera. Tak też niektórzy praktykują w stereo, nie tylko w KD. Ale w niższej klasie sprzętu, przy oppo to faktycznie profanacja.
Wyjście analogowe Oppo prawdopodobnie jest technicznie świetne, tyle że to taki ślepy zaułek, bo w tym miejscu dynamika przetwornika się marnuje - na CD nie ma takich nagrań, wzmacniacz nie ma takich parametrów, tym bardziej człowiek tego nie słyszy. A jeżeli chcesz mieć korektę akustyki pomieszczenia, wyrównanie charakterystyki kolumn, dostrojenie subwoofera, to sygnał musi przejść przez DSP i cyfrowe podłączenie do wzmacniacza z DSP jest bardziej sensowne.
Weź pod uwagę, że w jednej skrzynce dostajesz najlepszy na rynku odtwarzacz BD + procesor Darbee + bardzo dobry DAC + odtwarzacz sieciowy audio z obsługą gęstych plików + odtwarzacz multimediów + smart tv z aplikacjami audio video + odtwarzacz cd.
Ponoć od przybytku głowa nie boli, ale ja już mam dość tych odtwarzaczy. Jak mam muzykę na pendrive, to mogę ją wetknąć wszędzie, do telewizora, amplitunera, odtwarzacza BD/DVD, media-playera, komputera, routera, telefonu i wszędzie da się to odtworzyć na tych samych głośnikach.

SDman

Banned
Wyjście analogowe Oppo prawdopodobnie jest technicznie świetne, tyle że to taki ślepy zaułek, bo w tym miejscu dynamika przetwornika się marnuje - na CD nie ma takich nagrań, wzmacniacz nie ma takich parametrów, tym bardziej człowiek tego nie słyszy. A jeżeli chcesz mieć korektę akustyki pomieszczenia, wyrównanie charakterystyki kolumn, dostrojenie subwoofera, to sygnał musi przejść przez DSP i cyfrowe podłączenie do wzmacniacza z DSP jest bardziej sensowne.

Ponoć od przybytku głowa nie boli, ale ja już mam dość tych odtwarzaczy. Jak mam muzykę na pendrive, to mogę ją wetknąć wszędzie, do telewizora, amplitunera, odtwarzacza BD/DVD, media-playera, komputera, routera, telefonu i wszędzie da się to odtworzyć na tych samych głośnikach.

Witam,

Jak sygnał przez ten syf przejdzie to już nic z niego nie zostanie.:blagam:
to Ty jeszcze wtykasz ? Ja już nic nie muszę wtykać, a gra i to jak !:eek:k:

Pozdr.

Do góry